BUKTI RASNI RAT U SAD: Azijati prva meta Afroamerikanaca, uzrok sve veće siromaštvo

Novosti online

06. 05. 2021. u 22:29

DRASTIČAN porast nasilja prema Amerikancima poreklom sa Dalekog istoka nije toliko povezan sa pandemijom koronavirusa, koliko je rezultat latentnog sukoba između marginalnih grupa koje se bore za skromne resurse.

БУКТИ РАСНИ РАТ У САД: Азијати прва мета Афроамериканаца, узрок све веће сиромаштво

Foto AP

Posebnu mržnju prema Amerikancima poreklom sa Dalekog istoka gaje Afroamerikanci.

U svega dva dana, dogodila su se dva napada na Amerikance azijskog porekla na dva kraja SAD. U isto vreme, mediji prenose rezultate istraživanja koje je sproveo Centar za proučavanje mržnje i ekstremizma Univerziteta San Bernardino u Kaliforniji koje beleži drastičan porast nasilja prema Amerikancima azijskog porekla.

SVE ČEŠĆI NAPADI NA AMERIKANCE AZIJSKOG POREKLA

Pandemija je, izgleda, samo šlag na torti koja je odavno umešena – prema rečima politikologa Srđe Trifkovića, rasna mržnja prema Amerikancima poreklom iz Azije, odnosno sa Dalekog istoka, ima dublje korene i nekoliko uzroka.

Bivši predsednik Donald Tramp je, istina, u početnim fazama pandemije koronavirus nazivao „kineskim virusom“, ali pre bi se moglo reći da se, kada se govori o netrpeljivosti prema Azijatima, radi o latentnoj netrpeljivosti između marginalnih grupa.

Foto: Tanjug/AP

 

Glavni antagonizam prema Amerikancima poreklom sa Dalekog istoka dolazi od strane Afroamerikanaca, objašnjava Trifković. Brojna zajednica poreklom iz Koreje drži radnje u getoima u kojima Afroamerikanci žive. U njima su cene običnih dnevnih potrepština prilično visoke.

-Afroamerikanci njih percipiraju kao nekakve eksploatatore. Međutim, reč je o ljudima nižeg srednjeg staleža, emigrantima koji pokušavaju da se snađu u vrlo nezahvalnim okolnostima- kaže Trifković.

Druga kategorija animoziteta proizilazi iz činjenice da su Amerikanci azijskog porekla izuzetno uspešni u akademskom smislu. U ovo je naš sagovornik, kako kaže, imao prilike da se lično uveri – u jednoj srednjoj školi u Silikonskoj dolini, od deset ekvivalenata „vukovaca“, sedam su bili azijskog porekla.

-To je došlo dotle da je u instrukcijama Harvarda za prijemne poene za aplikante napravljena šema koja bi trebalo da njima smanji izglede za upis u korist drugih ne-belih grupa- ističe Trifković.

Treći, ali ne najmanje važan uzrok povećanja broja zločina iz mržnje nad Azijatima je i povećanje njihovog broja u SAD, smatra Trifković.

-Oni su u proteklom periodu bili veoma uspešni u kvalifikovanju za razne imigracione vize, uključujući i „B1“, koja zahteva znanja i iskustva iz deficitarnih profesija, što u njihovom slučaju pre svega uključuje informacione tehnologije- objašnjava Trifković.

Foto AP

Srđa Trifković

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI

Rezultati istraživanja pokazuju da je broj prijavljenih slučajeva nasilja prema Azijatima u šesnaest najvećih gradova i okruga SAD porastao za čak 164 odsto u odnosu na prošlu godinu. U prvom kvartalu 2021. istraživaći su identifikovali 95 zločina iz mržnje nad Azijatima, a najveći porast takvih zločina zabeležen je u Njujorku – čak 223 odsto.

Dobrovoljci građanske patrole prolaze Kineskom četvrti u san Francisku. Građanske patrole patroliraju kroz Kinesku četvrt kako bi pomogle građanima da se odbrane od rastućeg nasilja.

Porast rasističkog nasilja nad Amerikancima azijskog porekla poklapa se sa početkom pandemije koronavirusa, a podaci njujorške policije, na primer, koje prenosi časopis Tajm, još su porazniji – u 2020. stopa nasilja nad Azijatima u Njujorku porasla je za čak 1200 odsto u odnosu na 2019.

Sudeći prema istraživanjima Univerziteta u San Bernardinu, ovaj trend se nastavlja uprkos tome što je predsednik Bajden, nedugo pošto je preuzeo dužnost, potpisao izvršnu naredbu kojom se osuđuje diskriminacija Amerikanaca azijskog porekla.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu