POTPISAN VAŽAN DOKUMENT! Vučić - Iz Evropske unije stiže 86 miliona evra bespovratne pomoći

Novosti online/Tanjug

23. 04. 2021. u 12:50 >> 13:24

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić pristustvovao je potpisivanju Finansijskog sporazuma za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu.

ПОТПИСАН ВАЖАН ДОКУМЕНТ! Вучић - Из Европске уније стиже 86 милиона евра бесповратне помоћи

Foto: Printscreen

Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

Obraćanje predsednika

- Danas smo dobili 86 miliona evra bespovratne pomoći, beskrajno hvala Evropskoj uniji, ali i građanima koji su mogli da potroše novac na bilo šta drugo u svojim zemljama.

Kako je pojasnio, reč je o sredstvima koji se namenski troše za dogovorene planove i programe, koji su uglavnom strukturalnog tipa - od razvoja i napretka obrazovanja, preduzetništva, inovacionih mogućnosti do napretka u oblasti vladavine prava, energetike, Zelene agende, zaštite životne sredine, koje, kaže, postaje jedno od najvažnijih stavki u uspešnim društvima, do izgradnje prečistača otpadnih voda.

- Ovde je reč o sredstvima koja se namenski troše, na projekte koji su unapred dogovoreni - objasnio je Vučić.

- Zaštita životne sredine postaje jedna od najvažnijih stavki u društvima koja su uspešna.

Predsednik se osvrnuo i na ulaganje u razvoj vladavine prava u Srbiji, rekavši da on nije zadovoljan dosadašnjim razvojem.

On je najavio svoju posetu Briselu, koja počinje u nedelju.

- Biće to naporni dani, ali veoma važni za našu Srbiju - kazao je predsednik.

- Već u ponedeljak ću imati sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Miroslavom Lajčakom, Ursulom fon der Lajen.

- Naš posao je da radimo sve što možemo, kako bi našu zemlju, približili vrednostima Evropske unije. Očekujem u maju mesecu nastavak dijaloga sa Prištinom ponovo u Briselu. Tako da, mnogo puta ćemo u naredne četiri nedelje ići u Brisel. Verujem da je to važno. Da li će nam to biti lako i jednostavno, posebno u dijalogu s Prištinom, verovatno ne. Ne ulazimo u dijalog zbog dijaloga, već da suštinski pokušamo da rešimo probleme. Narednih dana biće važnih događaja, otvaranja puteva, fabrika. Čestitam na potpisanom paketu - kaže Vučić.

Obraćanje ministarke Joksimović i Sema Fabricija

Ministarka Joksimović navela je da je ovo nastavak dela posla koji imamo sa EU, to jest drugi deo IPA paketa.

- Danas smo potpisali 86 miliona evra nepovratne pomoći - rekla je Joksimović.

Ona je navela da najveći deo podrške, čak 45 miliona evra, ide u sektor zaštite životne sredine i ostvarivanje ciljeva zelenog dogovora, između ostalog za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Čačku, Sokobanji, Loznici, a 17 miliona za podršku konkurentnosti, pre svega manje razvijenim opštinama u Srbiji.

- Važna stvar je i milion evra za podršku za pristupačnost javnih objekata, za osobe sa invaliditetom i slabom pokretljivošću.

Foto: Printscreen

 

- Ulagaće se i u sistem očuvanja vazduha i voda - dodala je.

Za sektor energetike, kako je navela, biće uloženo devet miliona evra, pre svega u energetsku efikasnost.

- Ovaj novac namenski ide u sektore koje smatramo izuzetno važnima.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je fokus na tome "kako možemo zajedno da se krećemo van okvira pandemije i vratimo na stari kolosek".

- Paket se fokusira na preduzetništvo, na srednja i mala preduzeća, sa konkretnim fokusom na turizam - kaže Fabrici.

Sem Fabrici istakao je da EU i Srbija rade na ekološkim programima sa ciljem očuvanja klimatskih uslova i zaštite životne sredine.

Foto: Printscreen

 

Potpisivanje je najavljeno za 13 sati u Palati ''Srbija'', a sporazum će potpisati ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

Nakon ceremonije potpisivanja predviđene su izjave za medije, saopštila je pres služba predsednika.

Ono što se danas potpisuje vredi 86 miliona evra i podeljeno je u tri velike celine:

Prvi blok se odnosi na demokratiju i upravljanje, što uključuje Instrument za evropske integracije (podržava približavanje pravne tekovine EU i bolje standarde u određenom broju sektora) i podršku učešću Srbije u programima EU kao što su Erasmus + programi za obrazovanje, Horizont 2020 namenjen istraživanju i inovacijama i Cosme za preduzetništvo. Ukupna vrednost ovog bloka programa je 14,5 miliona evra.

U okviru bloka o zaštiti životne sredine, merama vezanim za klimatske promene i energiji, postoje dve komponente. Prva je veliki program od 45,55 miliona evra za sektor zaštite životne sredine. Ovo finansiranje obezbediće izgradnju kapaciteta za institucije uključene u upravljanje projektima namenjenim zaštiti životne sredine. Omogućiće regionalni monitoring vodnih područja Dunava, Save i Morave, kao i bolje praćenje kvaliteta vazduha na celoj teritoriji Srbije. Izgradiće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za gradove Loznica, Čačak i Sokobanja. Kao deo podrške, planirana je i podrška nacionalnim institucijama koje će operativno upravljati novosadskim regionalnim sistemom upravljanja otpadom. Na kraju, veliki deo sredstava posvećen je sprovođenju inicijalnih akcija planiranih u kontekstu Zelene agende.

Očekivani rezultati uključuju i savremen način tretmana otpadnih voda za stanovništvo (po broju ekvivalentno za 158.000 građana) Srbije. U ciljanim gradovima, procenat građana koji imaju koristi od prečišćavanja otpadnih voda povećaće se sa sadašnjeg proseka od 55% na 80%. Podrška novosadskim institucijama odgovornim za razvoj i upravljanje regionalnim sistemom upravljanja otpadom, omogućiće blagovremenu primenu sistema u skladu sa potrebnim standardima. Biće uspostavljeni sistemi za nadzor kvaliteta vazduha i vode, sa modernim jedinicama za nadzor na celoj teritoriji Srbije.

Drugi deo tog bloka je podrška Regionalnom programu za energetsku efikasnost koji je posebno namenjen za finansiranje projekata u Srbiji, u vrednosti od 9 miliona evra. Program će podržati projekte kojima će zgrada biti naknadno modifikovane, dorađene i adaptirane u skladu sa standardima energetskih performansi utvrđenih Direktivom o energetskim svojstvima zgrada, što će u budućnosti dovesti do smanjenja emisije ugljen-dioksida.

Konačno, veliki blok programa (17 miliona evra) posvećen je sektoru konkurentnosti, u okviru EU plana za ekonomski oporavak (od posledica izazvanih) kovidom-19. Očekuje se da će ova podrška omogućiti unapređenje ekonomskog rasta u ciljanim opštinama, kao i poboljšanje socijalne infrastrukture i socijalne kohezije, te nadogradnju turističkih / kulturnih objekata i unapređenje veština i sposobnosti zainteresovanih strana kao deo primene Strategije razvoja turizma Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (20)

NESKRIVENO LICEMERJE ZAPADA I BEZOBRAZLUK DORE BAKOJANI: Važne tačke Vučićevog govora nakon jučerašnje vojne vežbe Vihor 2024