VUČIĆ OTVORIO IZLOŽBU O JASENOVAČKIM ŽRTVAMA: Biti Srbin u NDH značilo je samo jedno - da si suvišan! (VIDEO)

Novosti online

22. 04. 2021. u 19:08

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić otvara večeras izložbu pod nazivom "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja" u Istorijskom muzeju Srbije.

ВУЧИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ О ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Бити Србин у НДХ значило је само једно - да си сувишан! (ВИДЕО)

Foto: Petar Milošević

Osim Vučića, obratiće se i patrijarh srpski Porfirije, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Postavku čine radovi monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu koji se nalazi u okviru Eparhije pakračko-slavonske.

Izloženo je 25 radova, od kojih su neki crteži, a neki kombinacija akvarela i tuša sa zlatom.

Izložbu su priredili Odbor Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac, Muzej žrtava genocida i Istorijski muzej Srbije.

Izložba je otvorena u 19 časova, a povodom obeležavanja 22. aprila, Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i 80. godišnjice uspostavljanja NDH i sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, saopštila je pres-služba predsednika.

PREDSEDNIK VUČIĆ - SRBI U NDH SU BILI SUVIŠNI

Predsednik Srbije je, obraćajući se okupljenima, poručio da su nam istinski prijatelji oni koji neguju sećanje na današnji dan i na stravičan zločin nad našim naradom.

- Današnji dan je opomena na to koliko je malo potrebno za zlo. Ceo jedan narod je učinjen suvišnim, i svaki pripadnik srpskog naroda bio je suvišan, kao i njihovo ime, vera i postojanje. Ludilo koje je proisteklo iz te postavke dalo je jame, klanje, logore... Najstrašnije je i najviše opominje opsednutost strašnim poslom - uklanjanjem suvišnih - rekao je Vučić između ostalog u svom govoru.

Predsednik je rekao da uzimamo na sebe pravo koje nam pripada - da stvari nazivamo pravim imenom.

Foto: Petar Milošević

 

Motiv nam, kaže, nisu samo zastrašujuće brojke, brojna svratišta, niti jame, škole i crkve natopljene krvlju, već reči Nobelovca koji je preživeo logor i rekao da "svi koji su zaboravili ubijene, ubili su ubijene još jednom".

- Govoreći o našem stradanju, ne zaboravljamo naše grehe. Prihvatili smo ih i platili i nemamo razloga da više ćutimo o grehu suvišnosti i istrebljenja u hrvatskom logoru Jasenovac - rekao je Vučić.

Današnji dan obeležavamo kao dan sećanja na najteži zločin nad našim narodom u Drugom svetskom ratu, a zbog budućnosti u kojoj neće biti suvišnih, rekao je predsednik na kraju govora.

Foto: Petar Milošević

 

OKUPLjENIMA SE OBRATIO PATRIJARH PORFIRIJE

- U Jasenovcu su stradali Srbi, Jevreji, Romi, mnogi ljudi koji su bili za nijansu drugačiji od onih koji su hteli da sve bude samo u dve boje. Radujem se što sam ovde večeras - kazao je patrijarh.

DODIK SE OBRATIO PRISUTNIMA - JASENOVAC NAJTUŽNIJA REČ MOGA DETINjSTVA

Predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Jasenovac odneo više od 500.000 srpskih života, što je dokaz da su na ovoj planeti živeli monstrumi.

- Neki su odlučili da istrebe čitav jedan narod. Daleke 1945. tek njih 1.000 od strašnog broja odlučilo je da na današnji dan izvrši proboj, jer su znali da ih čeka smrt. Od 1.000 ostalo ih je samo 100 - podsetio je Dodik.

- Sećanje na tužne priče mog zavičaja. Jasenovac je najtužnija reč moga detinjstva, na stradanja, priče koje sam slušao kao dečak.

Foto: Petar Milošević

 

Veoma je važno u svakoj prilici, okupiti se oko tog sećanja i ne dozvoliti da ode, već da ga držimo u kolktivnom pamćenju našeg naroda, jer samo tako naša borba ima smisla.

Jasenovac je dokaz da su na ovim prostorima živeli monstrumi - rekao je Milorad Dodik.

Dodaje da je istina o Jasenovcu dugo skrivana.

- Najstravičnija priča je činjenica da je nakon 1945. arhiva koju je vodila jedna žena, a koja je spasavala decu, pokupljena je od strane tadašnje udbe u Zagrebu i uništena. Tako se taj režim priključio stravičnom zločinu. Zahvalan sam svima koji čuvaju sećanje na stradanje našeg naroda - rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)