OPOZICIJA NEĆE PREDIZBORE: Bez podrške za predlog da se organizuje glasanje za protivkandidata vlasti

V. M.

10. 04. 2021. u 10:00

PREDLOG Građanske platforme da se, pre glasanja za predsednika države i Skupštinu Beograda, u opoziciji organizuju predizbori, po ugledu na one održane u Budimpešti, već u startu je osuđen na propast.

ОПОЗИЦИЈА НЕЋЕ ПРЕДИЗБОРЕ: Без подршке за предлог да се организује гласање за противкандидата власти

Foto P. Milošević

Sve značajnije partije u opoziciji ovu ideju su već ranije odbacile, a prema našim informacijama, raspoloženje za tako nešto, zbog loših međusobnih odnosa i manjka poverenja, sada je još lošije.

Građanska platforma, organizacija nastala od dela poslaničkog kluba Dosta je bilo, posle razlaza sa liderom Sašom Radulovićem, predložila je da se preliminarni izbori u opoziciji organizuju do jeseni, kako bi se iznedrili "jedan ili više kandidata" koji bi bili alternativa režimu.

Pozivaju se na mađarski model

UDRUŽENjE "Skupština slobodne Srbije" nedavno je iznelo ideju da bi srpska opozicija trebalo da primeni model svojih kolega iz Mađarske. Tamo je, protivkandidat tadašnjem gradonačelniku Budimpešte 2019. izabran na glasanju unutar opozicije. On je potom, uz veliku izlaznost, uspeo da porazi kandidata vlasti i osvoji poziciju gradonačelnika.

Ideju su odmah odbacili u Narodnoj stranci, gde smatraju da je prioritet borba za izborne uslove kroz dijalog sa vlašću u kojem posreduju predstavnici Evropskog parlamenta. Ideja je neprihvatljiva i za Dveri. U grupaciji okupljenoj oko SSP Dragana Đilasa nisu eksplicitno odbacili ovu mogućnost, ali ne veruju da je to prioritet u ovom trenutku.

Predizbore je, još ranije, podržao Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju. On je stao iza sličnog predloga koji je iznela "Skupština slobodne Srbije".

Bojan Klačar, iz CeSID, misli da su šanse da se organizuju preliminarni izbori veoma male:

- Može se reći da one postoje tek na teorijskom nivou. Prvi razlog je to što očito ne postoji saglasnost oko te ideje u opoziciji, gde je, i kada je prvi put izneta, naišla na vrlo mlaku reakciju stranaka. Drugi razlog je to što vreme do izbora curi, a ni epidemijska situacija nije dobra za nešto što podrazumeva i terenski rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost