VJOSI STARI JASTREBOVI ŠIRE KRILA: Nova predsednica prištinskih institucija - vašingtonski đak koja se uzda u demokrate, šalje oštre poruke

D. R. Đ.

06. 04. 2021. u 09:28

OSMANIJEVA će se u Americi oslanjati na demokrate koji imaju tvrd stav prema Kosovu i koji smatraju da je kompromis međusobno priznavanje. Imaće podršku nekih jastrebova, otvorenih albanskih lobista koji politikom autopilota podržavaju albanske političare na KiM.

ВЈОСИ СТАРИ ЈАСТРЕБОВИ ШИРЕ КРИЛА: Нова председница приштинских институција - вашингтонски ђак која се узда у демократе, шаље оштре поруке

Osmanijeva traži da se preispita dogovor o ZSO / Foto Tanjug

Ipak, tanji se taj broj starih demokrata opterećenih dugom prema Albancima, a na scenu dolaze novi koji u skladu sa globalnim promenama i ponašanjem Beograda sagledavaju Srbiju kao lidera regiona i faktor bez kog nema regionalne stabilnosti i koji su spremni na to da se uvaži da Srbija ima legitimne interese na KiM.

Poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Marinković, koji je imao priliku da sa novom predsednicom tzv. Kosova učestvuje na okruglim stolovima u američkom Senatu, Kongresu, Stejt departmentu, ovako, za "Novosti", komentariše njene uporišne tačke preko Atlantika.

Nova predsednica privremenih institucija u Prištini, po mnogima, ima radikalnije stavove od premijera i lidera "Samoopredeljenja" Aljbina Kurtija, zbog čega ne treba da čudi što je svoj mandat u nedelju započela obraćanjem u kojem je rekla da će "mir biti postignut samo kada se Srbija pokaje", da dijalog jeste pravi put, ali da Srbija mora da "preuzme odgovornost za sve što je uradila na Kosovu", kao i da "pravda neće biti postignuta sve dok srpski zločinci ne budu izvedeni pred lice pravde".

Još dok je bila vršilac dužnosti predsednika, Osmanijeva je kritikovala i Briselski i Vašingtonski sporazum, žestok je protivnik ulaska Prištine u projekat "malog šengena", od Bajdenove administracije tražila je da preispitaju dogovor o Zajednici srpskih opština jer bi, kako smatra, njegova primena "Kosovo učinila disfunkcionalnim", dok je pre neku godinu za ideju o razmeni teritorija kao rešenje za kosovsko pitanje rekla da "se o njoj neće razgovarati, čak iako bi to SAD zahtevale".

Marinković kaže da ona ima dobre kontakte u Vašingtonu jer je magistrirala i doktorirala u SAD, kao i da tamo ima drugačiji rejting u odnosu na albanske političare sa KiM iz tzv. ratnih stranaka, čiji su lideri nekadašnje vođe OVK:

- Ona će pokušati da gradi poziciju na starim propagandnim pričama po kojima su Srbi bili krivi za sve i koja je devedesetih davala rezultate. Albanski narod nema ništa od inaćenja, a ona je obrazovana i pragmatična i gotovo sam siguran da neće reći ništa protiv onoga što preporuči američka administracija.

STIGLE I ČESTITKE I OPOMENE

ČESTITAJUĆI Osmanijevoj izbor na mesto predsednika, evropski zvaničnici stavili su do znanja da očekuju nastavak dijaloga sa Beogradom. Šef diplomatije EU Đuzep Borelj saopštio je da "sa izabranim novim institucijama Kosovo sada može da se snažno fokusira na reforme i dijalog kome posreduje EU", dok je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u svoj čestitki Osmanijevoj naglasio da je nastavak dijaloga sa Beogradom "od suštinske važnosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)