Odgovor "NOVOG LOGOSA"

Novosti online

26. 03. 2021. u 14:29

Demanti prenosimo u celosti bez izmena

Одговор НОВОГ ЛОГОСА

Foto privatna arhiva

Obraćamo Vam se u ime našeg vlastodavca "NOVI LOGOS" doo Beograd, i autorsko-uredničkog tima našeg vlastodavca po specijalnom punomoćju koje Vam dostavljamo u prilogu.

Primetili smo da ste u mediju "Novosti" na internet adresi https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/977499/njegoseve-zamerke-evropi-nestale-citanke-udzbeniku-osmi-razred-izbacene-kljucne-poruke-kapitalnih-knjizevnih-dela dana 22.03.2021. godine, objavili tekst pod naslovom "NjEGOŠEVE ZAMERKE EVROPI NESTALE IZ ČITANKE" : U udžbeniku za osmi razred izbačene ključne poruke kapitalnih književnih dela".

U oviru gore navedenog teksta, objavljene su brojne neistinite informacije koje se odnose na sadržinu čitanke Čarolija stvaranja za 8. razred osnovne škole.

Objavljenim informacijama ste povredili pravo i interes našeg vlastodavca, jer ste, postupajući suprotno dužnoj novinarskoj pažnji i Zakonu o javnom informisanju i medijima, prezentovali javnosti netačne informacije i naneli štetu poslovnom ugledu našeg vlastodavca.

Imajući u vidu da ste postupili suprotno odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima kada ste objavili sporni tekst, u ime našeg vlastodavca, shodo članu 83. Zakona o javnom informisanju i medijima, zahtevamo da objavite u integralnom obliku odgovor na informaciju koja sledi, bez odlaganja, a najkasnije u drugom narednom broju izdanja. Odgovor glasi:

,,U celom tekstu neosnovano provejava misao kako u čitanci Čarolija stvaranja upitne nacionalne vrednosti, nacionalni interes i patriotske osnove obrazovanja. Netačno je da je učinjen propust u izboru građe, da su izbačena dela koja predstavljaju veoma značajne događaje iz naše istorije, a da se zadržanim delima, đaci udaljavaju od istorijske prošlosti i gube kulturu sećanja. Istina je da program za 8. razred osnovne škole propisuje veliki broj reprezentativnih tekstova rodoljubive sadržine, koji su navedeni i metodičko-didaktički oblikovani u čitanci, i to : Đura Jakšić: Otadžbina, Vuk Stefanović Karadžić: Žitije Ajduk Veljka Petrovića (odlomak), Miloš Crnjanski: Seobe (odlomak), Simo Matavulj: Pilipenda, Laza Lazarević: Sve će to narod pozlatiti (odlomak), Branimir Ćosić: Pokošeno pollje (odlomak iz prve knjige ,,Čitava jedna mladost"), Prota Mateja Nenadović: Memoari (odlomak), Petar petrović Njegoš: Gorski vijenac (odlomak ,,Badnje veče"), Petar Kočić: Jazavac pred sudom (odlomak), Vuk Stefanović karadžić: O narodnim pevačima, narodne pesme: Početak bune protiv dahija, Boj na Mišaru, Oskar Davičo: Srbija i Detinjstvo (izbor).

Izbor odlomaka iz romana u čitanci Čarolija stvaranja je autorski čin. Izbor je dobio pozitivne ocene evaluatora i recenzenata, kao i komisije Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji su ovu čitanku odobrili.

Netačna je tvrdnja da se u čitanci ne navodi odlomak romana ,,Seobe" u kojem se prikazuje sudbina Slavonsko-podunavskog puka. Iz navedenog dela odabrana su dva odlomka, od kojih jedan (poglavlje 10. romana) u velikoj meri prikazuje tragične sudbine likova, kao i strahote ratovanja Slavonsko-podunavskog puka za tuđe interese, kroz koji će učenici sagledati besmisao ratovanja srpskog naroda za tuđe interese, ali i potrebu individue da traga za smislom postojanja.

Kada je u pitanju ,,Roman o Londonu", poglavlje ,,Proleće je stiglo u London" predviđeno je programom nastave i učenja za 8. razred, kao i odlomak ,,Badnje veče" iz dela ,,Gorski vijenac", pa su neosnovane i zlonamerne tvrdnje o predmetnom sadržaju, odnosno izboru autora čitanke.

U tekstu je netačno navedeno da su skrajnute glavne poruke čuvenog Njegoševog dela ,,Gorski vijenac", kao što je istraga poturica, te da je vladika degradiran, a njegovo srpstvo negirano. U antrfileu zaokružen je odlomak sledeće sadržine:

 'Njegoševo najpoznatije delo je Gorski vijenac. U njemu se govori o mogućem istorijskom događaju, nazvanom 'istraga poturica ', o čemu ćeš više učiti u srednjoj školi. Istoričari se ne slažu oko toga da li se taj događaj zaista odigrao ili nije '.

Oštro demantujemo da citirani deo teksta čini sadržaj čitanke Čarolija stvaranja. Autorski i recenzentski tim koji je učestvovao u stvaranju predmetne čitanke za 8. razred čine univerzitetski profesori Filološkog fakulteta u Beogradu i afirmisani profesori srpskog jezika i književnosti, izbor je dobio pozitivne ocene evaluatora i svih nadležnih institucija, usled čega se ovim putem suprotstavljamo svim gore navedenim neistinitim navodima, iznetim u tekstu o sadržaju čitanke za 8. razred Čarolija stvaranja.

Molimo Vas da, bez odlaganja, dostavite dokaz da ste postupili u skladu sa zahtevom. U suprotnom, naš vlastodavac će biti prinuđen da se za zaštiti svojih prava obrati nadležnom sudu, a što će obe strane izložiti neprijatnostima, avas i nepotrebnim troškovima.

Stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije za koja nas možete kontaktirati preko adrese Ortačko advokatsko društvo ,,Stojković", Njegoševa 28a, Beograd ili putem telefona: 011/24-36-295.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju