HVALI TI VOLJENI VLADIKO: Hercegovina tuguje, oprašta se od episkopa Atanasija (FOTO)

D. CURAĆ

05. 03. 2021. u 15:43

POVODOM smrti umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog I primorskog Atanasija na području istočne Hercegovine proglašena su dva dana žalosti, a vernici u Hercegovini opraštaju se od preminulog vladike.

ХВАЛИ ТИ ВОЉЕНИ ВЛАДИКО: Херцеговина тугује, опрашта се од епископа Атанасија (ФОТО)

Foto: D. Curać

Telo upokojenog episkopa Atanasija Jevtića izloženo je u trebinjskom sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg, gde mu se poklonjuju vernici iz cele Hercegovine. Vladiku Atansija ima posebno mesto u srcu Hercegovaca jer je u taj kraj došao za vreme rata, onda kada je bilo najteže, a za svoj narod bio je uvek dostupan - i u tuzi i u radosti.

- Hvala ti voljeni vladiko. Otišao je veliki čovek, a izgubili su mnogo I Hercegovina i sav pravoslavni narod - neki su od komentara vernika, koji su došli da se oproste od voljenog vladike.

U sabornom hramu služena je sveta zaupokojena liturgija, koju su služili vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije sa sveštenstvom. Vladika Grigorije rekao je da je žurio iz Diseldorfa za Trebinja I molio se da njegov učitelj bude živ. To mu se ispunilo, ali je kasnije shvatio da Atanisije ne može biti nikako drugačije nego živ.

- Da Bog da da budemo sinovi i naslednici njegove ljubavi, ljubavi prema Hristu i ljubavi jedni prema drugima. Svaki onaj koji ima zlobe u srcu i koji ikoga imalo mrzi treba da zna da nema ništa od Atanasija – istakao je vladika Grigorije.

Foto: D. Curać

Vladika Grigorije

Emotivnim govorom u ime sveštenstva od episkopa Atanasije oprostio se trebinjski paroh Dražen Tupanjanin.

- Tražio je budnost i uključenost, pažnju i odgovornost, inicijativu, rizik i hrabrost. I sam je sve to ispunjavao, mnogo više nego što je tražio. Zborio je proročki, nikada se ne bojeći da zapliva uzvodno ako je smatrao da se tako služi istini. To su znali i osetili mnogi, kako u crkvi tako i izvan nje. Ako bi samo jednom rečenicom morao da opišem vladiku Atanasija ta rečenica bi bila genijalni svetootački um i srce detata – rekao je Tupanjanin.

Foto: D. Curać

Vladika Atanasije sa velikanima na zidu Sabornog hrama

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije preminuo je u Bolnici Trebinje u koju je primljen krajem februara nakon što je testiran na prisustvo virusa korona. Episkop Atanasije biće sahranjen u subotu u manastiru Tvrdoš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja