VUČIĆ NAKON SASTANKA SA LAJČAKOM: "Ako misle da će nečija batina da im stvori državu, grdno se varaju" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

03. 03. 2021. u 18:01 >> 19:06

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА ЛАЈЧАКОМ: Ако мисле да ће нечија батина да им створи државу, грдно се варају (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije na Andrićevom vencu, a nakon sastanka Vučić i Lajčak su se obratili medijima.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je na početku obraćanja rekao da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom, i da podržava Lajčakove napore da se postigne kompromis.

- Takođe, Srbija u dobroj veri učestvuje u razgovorima i pregovorima, ali u želji da postoji razumevanje i za njene nacionalne interese, a ne samo interese Albanaca. U skladu sa tim mi smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno. Naša obaveza je da budemo odgovorni i posvećeni, zato što neće biti napretka u evrointegracijama ukoliko ne napravimo ozbiljne pomake u razgovorima sa Prištinom - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija ne postavlja nikakve rokove, i istakao je da ishitrena rešenja mogu da izazovu katastrofu.

- Srbija takođe očekuje da se ispuni sve što je ranije bilo ugovoreno, kao što je Zajednica srpskih opština - rekao je predsednik, i još jednom podsetio na trud koji je Lajčak uložio da bi se postigao dogovor.

Obraćanje Miroslava Lajčaka

Miroslav Lajčak je na početku obraćanja rekao da mu je žao što u Beograd ne dolazi češće, pošto je pandemija virusa korona to onemogućila.

- Moram ponovo da naglasim da je dijalog ključan za obe strane. Srbija je mnogo napredovala na putu evrointegracija, i dijalog to može još više da ubrza. I Prištini sam poslao istu poruku koju ću i ovde. Države članice očekuju razgovore o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i (tzv.) Kosova. Kao drugo, države članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u proteklih 10 godina - kazao je Lajčak.

On je potom rekao da je u planu i dolazak američkog pregovarača Metjua Palmera, i da sa Vašingtonom dele isti cilj, a to je približavanje celog regiona EU.

- Ovde u Beogradu smo upravo završili koristan sastanak sa predsednikom Vučićem, i meni je drago što je potvrdio svoju spremnost da uvek dođe u Brisel. Spremni smo da nastavimo naš posao - kazao je Lajčak.

Odgovori na pitanja novinara i ispravka za Lajčaka

Predsednik je tokom odgovora na pitanja novinara rekao da će uvek na civilizovan način odgovarati na napade i uvrede iz Prištine, kao i na njihove planove.

- Ako misle da je moguće da će neko uzeti čekić i udariti Srbiju u glavu, i reći nam da moramo da priznamo Kosovo - to se neće desiti - naglasio je Vučić, i rekao da se Albanci varaju ako misle da će im Vašington omogućiti brzo rešenje.

Vučić je rekao da se Albanci varaju ako misle da će nečija batina da im stvori državu, istakavpi da je to "račun bez krčmara".

Predsednik je takođe skrenuo pažnju specijalnom izaslaniku da je Beograd ne priznaje formulaciju Srbija i Kosovo, već samo Beograd i Priština, aludirajući na Lajčakovo izlaganje nakon sastanka.

- Naše odgovorno ponašanje nam nije donelo dobre rezultate u prethodnom periodu. I dalje EU govori o punoj normalizaciji odnosa, što i jeste dobro. Međutim, vidite da se pod američkim pritiskom stalno ponavlja samo "međusobno priznanje". Kao papagaji to ponavljaju. Gospodin Lajčak je svedok da sam u Briselu prekidao albanske pregovarače, bilo je gotovo na ivici incidenta. A onda dobijem čestitku američkog predsednika gde piše isto - rekao je Vučić, i istakao da ćemo se truditi da dođemo do kompromisa, ali i da mi imamo naše nacionalne interese koje moramo da čuvamo.

On je istakao da kompromis mora biti pravi, a ne po principu "izviniće ti se Đura što te je tukao".

- Ja ne vidim da su Albanci spremni za sporazum, ali je dobra vest da su spremni za dijalog. To nije mali posao koji je gospodin Lajčak uradio - kazao je predsednik

On je istakao da misli kako će Amerikanci prepustiti ceo proces Evropskoj uniji.

- Oni su stvorili to čedo, ljuljaju ga, poraslo dete do tinejdžera, oni ga i dalje ljuljaju. Ništa tu nije novo, nama je samo teže. Zato je važno da se držimo dijaloga i da garantujemo sigurnost i bezbednost svom narodu. Ako mislite da je rešenje da nekoga opsujemo i odemo sa sastanka, varate se. Za mene nijedan odlazak u Brisel nije lak - kazao je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (35)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024