OD ŠLAGERA DO ROKA: U Udruženju kompozitora Srbije predstavljena "Antologija srpske popularne muzike"

V. N.

28. 02. 2021. u 23:24

PROMOCIJA "Antologije srpske popularne muzike", u izdanju Udruženja kompozitora Srbije, planirana je kao živi događaj, a održana je u subotu onlajn, zbog korone.

ОД ШЛАГЕРА ДО РОКА: У Удружењу композитора Србије представљена Антологија српске популарне музике

Foto Fejsbuk/Katarina Lazarević

Reč je o tri sveske sa notnim zapisima za glas, klavirsku/gitarsku pratnju kompozicija iz vremena šlagera, festivala, kao i popa i roka, čiji su autori Sergije Strahov, Darko Kraljić, Mirko Šouc, Borivoje Simić, Žarko Petrović, Radoslav Graić, Kornelije Kovač, Vojkan Borisavljević, Zafir Hadžimanov, Rade Radivojević, Bajaga, Bora Čorba, Kiki Lesendrić, Točak, EKV, "Partibrejkers", "Ju grupa".... Neke od pesama koje su ušle u Antologiju su: "Obriši suze draga", "April u Beogradu", "Pevam danju, pevam noću", "Ljubav je samo reč", "A sad adio", "Sunčana strana ulice", "Ako jednom vidiš Mariju", "Devojko mala, pesmo moga grada", "Ti samo budi dovoljno daleko", "Ne idi od mene, zlato moje", "Jesenja elegija", poznatija kao "Sve moje jeseni su tužne"....

- Trilogija "Antologija srpske popularne muzike" nije važna samo za najvažnije udruženje muzičara u ovoj zemlji, već je važna i za kulturu sećanja ove zemlje - rekao je na onlajn promociji rok novinar i publicista Peca Popović. - Zašto to kažem? Mi smo narod koji se ponosi svojom istorijom, a vrlo lako zaboravljamo tu istu prošlost. Da nema ove tri knjige, mi ne bismo imali saznanje o tome kako je počela popularna muzika u Srbiji.

Prvi deo antologije šlagera završava se sa 1961. godinom, kada počinje druga knjiga o muzičkim događajima i festivalima koji su obeležili šezdesete, sedamdesete i delimično osamdesete godine. Zahvaljujući ekspanziji radija, festivali su imali veliki odjek. Popović je naveo i da su u tri knjige antologije i tri člana porodice Ilić - Miodrag Beli, kao i sinovi Sanja ("Balkanika") i Dragan ("Generacija 5"), odnosno da su Ilići definitivno obeležili jedno vreme naše muzike.

Na promociji su neke od antologijskih hitova otpevali i Nada Pavlović, Žarko Dančuo, Aleksa Vučković i Milica Spasojević, uz muzičku pratnju Dude Bezuhe, Vladana Vučkovića, Radeta Radivojevića, Branka Markovića i Perice Kaluđerovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja