ZAVRŠEN SASTANAK SA SRBIMA SA KIM: Vučić najavio velike projekte (VIDEO)

Novosti online/ D. Zečević

26. 02. 2021. u 11:01

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić danas se u Kuršumliji sastao sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

ЗАВРШЕН САСТАНАК СА СРБИМА СА КИМ: Вучић најавио велике пројекте (ВИДЕО)

Foto: D.Zečević

Predsednik je upoznao predstavnike Srba sa Kosova i Metohije sa situacijom pred dolazak specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, ali i najavio da će Srbija značajno novčano pomoći srpskom narodu na KiM i nastaviti da ulaže u važne projekte.

Predsednika su sačekali direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić i predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.



Sastanku su prisustvovali i ministri Zlatibor Lončar, Branislav Nedimović, Siniša Mali, Anđelka Atanasković, predstavnici ministarstva prosvete, Zoran Drobnjak.


U KURŠUMLIJI PRISUTAN VELIKI BROJ PREDSTAVNIKA SA KIM

Sa Kosova i Metohije došlo je više desetina predstavnika - političkih, kao i direktora. Tu je i rektor prištinskog Univerziteta Zdravko Vitošević.


11:55 ZAVRŠEN SASTANAK U UŽEM FORMATU

Završen je sastanak u užem formatu predsednika Vučića, ministara, direktora Kancelarije za KiM i užeg rukovodstva Srpske liste.

12:01 POČEO SASTANAK VUČIĆA SA PREDSTAVNICIMA SRBA SA KIM

Sastanak predsednika Vučića sa 70 predstavnika političkog i institucionalnog života Srba sa Kosova i Metohije počeo je oko podneva. Sastanku prisustvuje i pet ministara.
 

12:39 RAZGOVORI JOŠ TRAJU

Razgovori o aktuelnoj situaciji na KiM i poziciji Srpske liste uoči formiranja nove tzv. kosovske vlade Vučića i predstavnika Srba još traju.


13:00 ZAVRŠEN SASTANAK

Sastanak Srba sa KiM i predsednika i ministara završen je.

13:08 U TOKU OBRAĆANjE RAKIĆA

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, izrazi je zahvalnost predsedniku.

On se zahvalio Vučiću na tome što je održan zajednički sastanak sa predstavnicima Srba.

- Nama sastanci znače jer tu pupčanu vrpcu sa državom Srbijom niko neće moći da preseče. Tražili smo još ovakvih sastanaka, nadam se još jednom susretu - rekao je on.


13:14 VUĆIĆ O NOVIM PROJEKTIMA

- Više od 43.800 glasova koje je dobila Srpska lista, dovoljno jasno govore kolika je podrška Srpskoj listi. Bez obzira što su neki ulagali mnogo novac, nisu uspeli. Ja sam Srbe sa KiM upoznao sa dolaskom Lajčaka, o bezbednosnim problemi na KiM, ali i konkretnim projektima. Kliničko bolnički centar Kosovska Mitrovica, kao i novi KC u Gračanici, kao i novi putevi – sve su to budući projekti. Biće urađen magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice. Govorili smo i o posebnim projektima u Kosovskom Pomoravlju, ali i u Štrpcu – rekao je predsednik Vučić


13:20 FINANSIJSKA POMOĆ SRBIMA NA KIM

Vučić je istakao da oni koji žive na KiM mogu da očekuju novu finansijsku pomoć, i to nezaposleni po 200 evra, dok će svi zaposleni kao i svako dete dobiti po 100 evra.
-Dogovor je sa Kancelarijom za KiM da posebnu finansijsku pomoć uputimo ne onima koji su prijavljeni, nego onima koji žive na KiM -  rekao je Vučić.
-To znači da će petočlana porodica, u kojoj roditelji rade i imaju troje dece, dobiti 500 evra, a ako su roditelji nezaposleni 700 evra.

13:20 MOGUĆE ODLAGANjE SEDNICE SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST

- Dobio sam određene informacije, pa je moguće odlaganje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. U svakom slučaju, država će se ozbiljno i odgovorno boriti protiv organizovanog kriminala. Sve što mogu da kažem, kada budemo sve činjenice stavili na sto i kad predočimo narodu, blago rečeno, narod će biti šokiran - rekao je predsednik.

Foto: D.Zečević

 

13:25 VUČIĆ O SINIŠI MALOM

Predsednik Vučić izjavio je da je javna nabavka za izradu Centralnog informacionog sistem za obračun zarada u javnom sektoru bila potpuno transparentna i u skladu sa svim procedurama.


- Raspitao sam se, sve je urađeno čisto, po procedurama, dali su najbolju ponudu. Još jednom da kažem, imam apsolutno poverenje u Sinišu Malog. Uvek se vodi hajka protiv nekog, u krajnjoj sam instanci to je. Nemam problem s tim, jer znam koliko su obmanjivali javnost moji politički protivnici, kada je bilo da Siniša Mali ima 24 stana u Bugarskoj, a što niste objavili da je to bila laž i da je bugarski sud presudio da nema 24 stana, već jedan. Ako mi pošaljete da bilo šta po pitanju ove javne nabavke nije po procedurama, Mali će odgovarati - rekao je Vučić.

13:30 PREDSEDNIK O PROSEČNIM PLATAMA

Predsednik Vučić rekao je da je u decembru prosečna plata bila 562 evra, što, dodaje, nije realno, već je realnije oko 535 do 540 evra.

-Ako merite decembarske plate u regionu to je više od 70 evra nego u BiH, a imali smo pre tri godine za 70 evra manju platu - kaže Vučić.

- Srbija pretekla i Crnu Goru, koja je u decembru imala prosečnu platu u visini od 527 evra, što je manje nego u Srbiji, a do pre par godina imali su za 162 evra veća primanja. To govori koliko je Srba drastično napredovala. Upravo zato ćemo moći da pomognemo više našem narodu na KiM - rekao je predsednik.


13:33 VUČIĆ O PORUKAMA IZ BRISELA I VAŠINGTONA

Vučić je rekao, komentarišući stav Prištine i poruke iz Brisela i Vašingtona oko KiM, da oni samo žele da Srbija prizna Kosovo, a da će naš odgovor na sve to biti strpljivost i trpeljivost.
-Videćemo šta će da kažu za Vašingtonski sporazum. Vidim da im se ne sviđa. Jedino što bi želeli je da Srbija prizna Kosovo. Ako misle da je to realno moguće - blago njima. Mi ne mislimo tako -  poručio je Vučić.

13:35 VUČIĆ O ODLUCI KRIZNOG ŠTABA
Predsednik Vučić je, govoreći o novim merama koje su donete u borbi protiv korona virusa, kazao da je odluka racionalna i razumna.

U borbi protiv virusa sada nam je, kaže, ključna revakcinacija.


- Mislim da je ta odluka racionalna i razumna, tražili su lekari, posebno Goran Stevanović i ljudi koji rade sa pacijentima snažniji odgovor države, ali mi moramo takođe da vodimo računa da i naši restorani i naše prodavnice moraju da rade - kazao je Vučić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna