STIGLE NOVE FOTOGRAFIJE MARSA: Rover "Istrajnost" poslao prve panoramske prizore "Crvene planete" (FOTO)

Srna

25. 02. 2021. u 08:44

NASA rover "Istrajnost" poslao je na Zemlju prvu panoramsku sliku visoke definicije sa površine Marsa, saopštila je američka agencija za istraživanje svemira.

СТИГЛЕ НОВЕ ФОТОГРАФИЈЕ МАРСА: Ровер Истрајност послао прве панорамске призоре Црвене планете (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Fotografija koja pokriva pun krug sastavljena je od 142 slike snimljene 21. februara kamerom "mastkem-z".

Slika prikazuje pustu oblast sa geološkim formacijama, uključujući stenu sa usecima od vetra i ivicu kratera Jezero, gđe se rover spustio prošle sedmice.

NASA je saopštila da će moderna kamera pomoći naučnicima da ispitaju atmosferske uslove u krateru i identifikuju sa daljine vrste stena i sedimenata koje treba ispitati uz pomoć roverovih instrumenata.

Džim Bel, istraživač sa Državnog univerziteta Arizone, koji predvodi operaciju sa kamerom "mastkem-z", rekao je da slika potvrđuje da se rover spustio na idealnom mestu, prenela je agencija DPA.

"Istrajnost" je putovao svemirom blizu sedam meseci posle lansiranja iz Kejp Kaneverala u Floridi.

Naučnici se nadaju da će u krateru Jezero pronaći dokaze da su u prošlosti na Marsu postojali mikrobi. Mars je imao vodu na površini pre više milijardi godina, a na tome je zasnovana pretpostavka da je na planeti možda postojao i neki oblik života.

"Istrajnost" će najmanje dve godine istraživati površinu Marsa, njegovu geologiju i klimu, a sakupiće i uzroke stena i tla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri