OKUPACIJA NIJE VEČNA: Milovan Danojlić otkriva sadržinu svog pisma koje je uputio akademiji

Ljiljana BEGENIŠIĆ

25. 02. 2021. u 11:56

SVAKI akademik pojedinačno treba da se izjasni da li je za njega Kosovo i Metohija deo Srbije ili nije. Akademija bi trebalo da odgovori na pitanje da li je Kosovo nakon toliko vekova prestalo da bude u sastavu Srbije i da li je Ustav obavezuje.

ОКУПАЦИЈА НИЈЕ ВЕЧНА: Милован Данојлић открива садржину свог писма које је упутио академији

Arhiva

Ovo nam je rekao akademik Matija Bećković nakon što je njegova video-poruka kolegama sa Odeljenja jezika i književnosti SANU izašla u javnost, a u kojoj on apeluje da se akademici izjasne o južnoj srpskoj pokrajini.

Bećković, za "Novosti", ističe da Kosovo nije problem koji SANU treba da rešava, niti je to njen posao. Takođe, smatra da akademici ne treba da se bave dnevnim događajima, koji ne menjaju činjenicu čija je to zemlja:

- Članovi akademije treba da bilo onlajn, bilo oflajn, kažu samo jednu reč - jeste ili nije Kosovo u sastavu Srbije. Akademija ne može da ćuti, nije svejedeno šta najznačajnija naučna i umetnička institucija u zemlji misli o najvažnijem pitanju Srbije i srpske nacije.

RAZREŠENjE KAO IZLAZ

AKADEMIK Piper kaže da je ponovo aktuelizovana izjava Kostića nespojiva sa funkcijom predsednika SANU:

- On je mogao tu proalbansku i antisrpsku izjavu da povuče i to bi bio kakav-takav izlaz iz ove situacije, ali pošto se to nije desilo, pošto ta izjava očigledno nije slučajna, Akademija bi iz ovoga mogla časno i dosledno izaći samo razrešenjem predsednika. Sva je prilika da se to neće desiti, ali i zahtev za njegovo razrešenje je jasan znak da o KiM ne misle svi u SANU isto što i sadašnji predsednik. Kosmet moramo braniti svi i na svakom mestu, danas na stranicama "Večernjih novosti", kasnije negde drugde.

A u video-poruci koju je poslao kolegama na sastanku Odeljenja jezika i književnosti, Bećković je naveo da je ono što je "ne jednom predsednik SANU izjavio o KiM postalo neka vrsta magične kocke".

Da podsetimo, prvi čovek SANU Vladimir Kostić više puta izjavljivao je da je "u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije.

Bećković u video-poruci o ovoj Kostićevoj izjavi kaže:

- Neki kao i on sam smatraju da je to njegovo lično mišljenje na koje ima pravo, a drugi da mišljenje predsednika SANU ne može biti lično. U svakom slučaju, to mišljenje je izašlo u javnost i izazvalo polemike i peticije. Bilo je povod za prve demonstracije u 150-godišnjoj istoriji SANU. A što je najbitnije, proizvelo je nedoumice šta je stav Akademije o KiM.

Bećković dodaje da ako se ne izjasni SANU, Odeljenje jezika i književnosti ne bi smelo da ćuti i javnost ostavi bez svog jasnog i nedvosmislenog odgovora. On, takođe, navodi da se pridružuje akademicima Predragu Piperu, Milosavu Tešiću i Milovanu Danojliću u njihovim stavovima.

A akademik Piper kaže, za "Novosti", da mu je čast što o tom izuzetno važnom pitanju misli isto što i Bećković, Danojlić, Tešić, kao i Danilo Basta i Časlav Ocić:

- Uostalom, i akademik Vasilije Krestić je rekao da ne deli mišljenje predsednika SANU da Kosovo de fakto i de jure nije naše, ali brani njegovo pravo na mišljenje - naglašava Piper i ističe da bi svaki građanin Srbije morao imati mišljenje o problemu Kosova i Metohije kao trenutno okupiranom delu Srbije, ali da ne moraju svi da ga javno saopšte, a iz tehničkih razloga teško da to svi građani Srbije i mogu.

Piper navodi i da su članovi SANU posebno dužni da svoj stav o tom pitanju saopšte javnosti i ne smeju da zastupaju antisrpske interese pod izgovorom da je to odavno svršena stvar i da nas izdaja Kosova i Metohije kao "novi patriotizam" vodi u svetlu budućnost:

- O tome treba da se izjasne sva odeljenja i Skupština SANU. Pored toga, za sve pravoslavne hrišćane u Srbiji Kosovo je mnogo više od dela zemlje. To je lepo rekao na Vidovdan 2006. tadašnji episkop Artemije: " Srbija je hram, a Kosovo i Metohija je oltar. Bez oltara, hram gubi svoju svrhu i svoj smisao postojanja. Srbija je telo, a Kosovo je srce u tom telu. Iščupa li se srce iz tela, ostaje leš koji se raspada". O tako važnom pitanju SANU mora imati većinski, čak jedinstven stav koji nije antisrpski.

Suština je, ističe Piper, u tome da postoje vrednosti čije je osporavanje nedopustivo.

- Niko nema pravo da podstiče na narušavanje celovitosti zemlje, ugrožavanje identiteta srpskog naroda i kršenje Ustava. A ko to čini, treba da računa s posledicama.

Na pitanje šta on konkretno predlaže kao rešenje, odgovara kako ne veruje da iko danas ima trenutno i ostvarivo dobro rešenje za Kosovo i Metohiju:

- Kao što pokazuju slični primeri po svetu, tzv. zamrznuti konflikt ne mora obavezno da znači pripremu za novi rat, nego može značiti popuštanje tenzija, intenzivan diplomatski rad, ekonomsko i političko jačanje zemlje, pripremu za nove geopolitičke okolnosti da bi se došlo do pravednog rešenja.

Milovan Danojlić / Foto P. Mitić

MILOVAN DANOJLIĆ OTKRIVA SADRŽINU SVOG PISMA KOJE JE UPUTIO AKADEMIJI

OKUPACIJA NIJE VEČNA, KOSTIĆ DA RAZMISLI O TOME ŠTA GOVORI

DRAGO mi je što me Bećković podržava. Poslao sam pismo našem Odeljenju jezika i književnosti, čiji smo i on i ja, članovi. Matija je upoznat sa sadržinom i rekao mi je da mu se svidelo.

To je, za "Novosti", poručio akademik Milovan Danojlić napominjući da je u pismu izneo svoj stav o KiM:

- Rekao sam da ovo nije pitanje odnosa prema "državi Kosovo", nego odnosa prema okupaciji. Okupator je Amerika. Sve drugo je nevažno. Ne misli, valjda, neko da su nas pobedili Tači ili Haradinaj? Zna se ko je okupirao Kosovo, zna se pod čijim se pokroviteljstvom nalazi ta lažna država - prenosi nam Danojlić.

A povodom te okupacije dodaje:

- Pošto ne možete da ratujete protiv Amerike, onda ćutite. Ili, sarađujete sa okupatorom. 

Što se tiče Kosova i Metohije, njegov stav je nedvosmislen:

- Naš odnos, kao nacije, poznat je vekovima. Te stvari su svakome od nas jasne. Kosovo može da bude okupirano 30 ili 400 godina, ali znamo gde je ono i šta ono za nas znači. Kosovo je neodvojivi deo naše svesti. To je naša istorijska realnost. A ova, okupatorska realnost, od danas do sutra, to, znate, traje, pa prođe. Ništa nije večno!

O predlozima da predsednik SANU Vladimir Kostić, zbog onoga što je rekao, da ostavku, Danojlić ističe da je to stvar svakog pojedinca i njegovog odnosa prema svojoj savesti.

- Moj savet Kostiću je da razmisli o tome šta govori i radi, i da tu svoju odgovornost sam snosi - zaključio je Danojlić.

Istovremeno dodaje da nema ništa protiv Bećkovićevog predloga da svi članovi SANU iznesu svoj stav o Kosovu i Metohiji. (G. Č.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)