ĐERLEK NAJAVIO NOVE MERE: Raste broj zaraženih, a lečenje je veoma skupo - ekonomija ne može da stane

Novosti online

24. 02. 2021. u 18:28

DRŽAVNI sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek najavio je danas tokom gostovanja na RTS-u da će nove mere u borbi protiv koronavirusa biti donete do petka.

ЂЕРЛЕК НАЈАВИО НОВЕ МЕРЕ: Расте број заражених, а лечење је веома скупо - економија не може да стане

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Svaki dan pratimo kao i svi vi i vidimo povećanje brojeva, pre svega broj novoobolelih i to direktno utiče na broj hospitalizovanih, danas smo već na 3.760, broj na respiratorima se drži oko 150, to su brojke koje zabrinjavaju. Mislim da će čak i četvrtak i petak biti brojke koje će biti, ako ne na ovom nivou, onda više. Ne bismo želeli da se ponovi neki scenario da nam se otme ova epidemija iz kontrole- rekao je Đerlek.

On je takođe naveo da je lečenje obolelih skupo, ali da borna za živote na prvom mestu, ali da sve mora da se uskladi i sa ekonomskom borbom. 

- Ono što se vaga, a to od početka radimo, to je borba za zdravlje i živote naših građana, da se uskladi sa ekonomskom borbom. Ali, borba za život je pre svega broj jedan. Ali nam za to da ulažemo ovolika sredstva treba novac i obezbediti ovo sve", rekao je Đerlek. Možda je neumesno, ali preterano je skupo lečenje obolelih- kazao je on.

Na pitanje zašto nisu zatvoreni planinski centri Đerlek je istakao da život u Srbiji ne može da stane, ali kako kaže, nada se da će do petka biti doneto najbolje rešenje po pitanju mera protiv pandemije. 

- Život u Srbiji ne može da stane, ne može da stane ekonomija. Od početka državni vrh vodi jednu borbu protiv kovida-19 i dosad smo uspevali da rešimo mnoge teške zadatke. Nadam se da će se do petka doneti najbolje rešenje za ovu zemlju, i za naše pacijente i za našu ekonomiju i mi nećemo odustati od principa da epidemiolozi vode ovu epidemiju, moramo da slušamo naše epidemiologe- rekao je Đerlek.

 - Moramo razmišljati i sa aspekta ekonomije, da bismo ovo sve obezbedili, kovid bolnice i ekonomske podsticaje, obezbeđivanje lekova, vakcina... moramo razmišljati o ekonomiji, ali kad stavljamo ekonomiju i živote, uvek smo rekli da to nije za poređenje, zdravlje i životi su uvek na prvom mestu. Ali, uvek se može napraviti dobar balans- dodaje on. 

- Ono što mi iz Nacionalnog koordinacionog tima očekujemo, ako budemo nastavili ovim tempom, očekujem da ćemo do kraja dana biti blizu pola miliona revakcinisanih protiv kovida, ako nastavimo ovim tempom, optimistično je i realno očekivati da do kraja juna imamo 2,5 miliona revakcinisanih i da mirnije dočekamo leto. Za to je potrebno mnogo truda, rada, strpljenja. Moramo poštovati epidemiološke mere, videli ste prethodnih dana kovid žurke, skijališta i sve to, odmah plaćamo cenu- zaključuje Đerlek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina