Autorski tekst Ištvana Kaića posle koga će vam sve biti jasno

Ištvan Kaić

01. 02. 2021. u 12:00

Televizija N1 je u svom prilogu "Pakleni plan: Telekom i Telenor se udružuju da bi uništili slobodne medije", emitovanom u Dnevniku u 19h te televizije i objavljenom na njenom internet portalu 25. januara, prvi put konačno priznala da zaposleni na N1 Beograd primaju plate od firme SBB i pretplatnika te kablovske mreže u Srbiji, kaže za naš list analitičar medija Ištvan Kaić

Ауторски текст Иштвана Каића после кога ће вам све бити јасно

Foto: Printskrin

"Neka mi neko objasni na koji način eventualni pad udela SBB-a na tržištu kablovskih operatora utiče na, kako su napisali, uništavanje slobodnih medija, osim ako SBB od početka nije kasica-prasica za TV N1 i sve njene zaposlene? Zar se menadžment te televizije ne upire već godinama da pokaže kako nemaju nikakve veze sa SBB-om? Zar se nisu na sudovima tako branili? Pa šta je sad ovo onda, ako ne neka vrsta histeričnog priznanja da je reč o glavnom stubu finansiranja bez kojeg je nekomercijalna TV N1 u svakom smislu nezamisliva?", pita se Kaić.

U broju od 27. januara, izvršni producent TV N1 Igor Božić je za dnevni list Danas, izjavom da "vlast pokušava da finansijski oslabi Junajted grupu kako bi ona odustala od operacija u Srbiji, što bi dovelo do gašenja medija koji se emituju preko SBB-a", čini se i sam potvrdio ovu uzročno-posledičnu vezu. Dan nakon toga izjavu za TV N1 dao je i novinar Nedim Sejdinović, koji je firmu SBB, svesno ili nesvesno, okarakterisao kao "izdavača važnih medija koji predstavljaju jednu od retkih alternativa većinskom medijskom sektoru".

"Kakav sad izdavač medija? Pa SBB je kablovski operator, a ne izdavač medija?! (za N1, Nova S i ostale izdavač je Junajted medija, prim. ur.) To vam pokazuje čitavo rasulo i licemerje, kako se po potrebi odlazi iz krajnosti u krajnost. Vi vrlo dobro znate da mediji po kodeksu ne smeju da vode kampanju u korist nekog privrednog društva – vanredno u prilozima samo ako je reč o plaćenom oglasu, što mora da se naznači – a kamoli u korist firme koja ima zajedničkog vlasnika, kao što je to slučaj sa SBB. Ovo je sve suprotno od časnog novinarstva", ocenjuje za naš list analitičar medija.

Podsetimo, poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović još je 10. septembra 2019, tokom gostovanja u emisiji „Pressing“ na TV N1, suočio programskog direktora TV N1 Jugoslava Ćosića sa paradoksalnom činjenicom da firma Adria News d.o.o. iz Beograda, čiji je Ćosić direktor, posluje sa minusom i nema nikakvih prihoda, dok istovremeno svi zaposleni te televizije preko nje dobijaju plate. Ćosić je tada rekao da su to „donacije investitora“.

"Pitate se odakle primaju plate? Pa, eto odakle – od SBB-a! Vlasnica te Ćosićeve firme je firma istog naziva registrovana kao ofšor firma u Luksemburgu, Adria News s.a.r.l., a vlasnica ove je pak firma United Group BV u Holandiji. E, tu smo! Ta firma je krajnja vlasnica i SBB-a. Znači, novac građana Srbije koji su pretplatnici SBB-a, slikovito, ide prvo za Holandiju, a onda se jedan deo preko Luksemburga vraća nazad u Srbiju zaposlenima na N1 koji, jelte, kao nikakve veze nemaju sa SBB, osim da su na njegovoj pupčanoj vrpci", objašnjava Kaić.

Dodaje da se zato neće pogrešiti ako se N1, Nova S, Danas i slični, pored opozicioni, s punim pravom nazovu i SBB-ovim medijima, jer se svaki put kad je potrebno odbraniti SBB ili njegovog vlasnika Dragana Šolaka, na ovim medijima uspostavlja pravo malo vanredno stanje, opšta mobilizacija zaposlenih za svojevrsni rat.

"Videli ste već kako potpisuju ispod svojih saopštenja apsolutno sve, od kafe-kuvarica do prezenterki vremenske prognoze. Videli ste da je i Danas u broju od 26. januara već dobio da objavi gotov prilog u štampi i pre nego što je vest emitovana u Dnevniku u 19h na N1. Da, baš taj Danas koji je u procesu preuzimanja od strane Junajted medije", povezuje Kaić.

Ako izuzmemo sve ono što je iz domena optužbi na račun Telekoma, ta firma, a posebno njen novoizabrani direktor Vladimir Lučić, morao bi konačno da odgovori na pitanje ko iz te firme redovno dostavlja poverljive podatke televiziji N1 i Stranci slobode i pravde, i da li njegovo imenovanje na tu funkciju znači nastavak neometanog funkcionisanja ovakvog curenja podataka, smatra naš sagovornik, koji razgovor završava ličnim zaključkom.

"Nažalost, i ja sam pretplatnik SBB-a, spadam u onih oko 45% domaćinstava u Srbiji... Da li to znači da sam automatski potpisao i da punim džepove jedne, uzmimo, Žakline Tatalović, Ivana Ivanovića i sličnih? Da moje pare od usluga kablovske i interneta idu pravo njima za plate? Da finansiram Žaklininu samoživost, aroganciju i odvratnost na konferencijama za medije ili da moj novac bude kompenzacija za sve komplekse ovog drugog? Pa znate šta, ja to ne želim! A nije ni stajalo u ugovoru, ako baš hoćete."

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati