IRAN TRAŽI SRPSKI KUKURUZ: Skupštinski odbor za poljoprivredu usvojio sporazum o saradnji

J. SUBIN

25. 01. 2021. u 13:50

SKUPŠTINSKI odbor za poljoprivredu usvojio je danas sporazum o saradnji Republike Srbije i Vlade Islamske Republike Iran, u oblasti zaštite bilja i biljnog karantina.

ИРАН ТРАЖИ СРПСКИ КУКУРУЗ: Скупштински одбор за пољопривреду усвојио споразум о сарадњи

Foto: B. MILOŠEVIĆ

Time su otklonjene prepreke u trgovini, a omogućava se i saradnja istraživačkih instituta dveje zemalja.

Uz to sada će biti propisane fotisanitarne mere i uslovi za transport biljnih pošiljki sa merama zajedničke kontrole. Do sporazuma je najviše došlo zbog većeg interesovanja iranskih privrednika za semenskom pšenicom, kukuruzom, lucerkom i merkantilnim kukuruzom.

Kako je navela državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Blagojević, semenska roba iz Srbije učestvuje sa 17 odsto uvoza na tržištu Irana.

- Srbija je pre nekoliko godina u Iran izvozila 2.000 tona semenskog kukuruza i 190 tona semena strnih žita - kazao je Marjan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević istakao je da je 20 miliona evra izvoza cilj koji se želi postići ovim Sporazumom sa Iranom.

- Bilo je intentzivnih bilateralnih razgovora pre potpisivanje sporazuma - naglasio je Milosavljević. - Njihova inicijativa se ticala pre svega uvoza merkantilnog kukuruza. Verujem da će Sporazum doprineti boljoj trgovinskoj saradnji Irana i Srbije, i da ćemo ponovo izvoziti bar u ranijoj meri od 20 miliona dolara, što je naša ciljana visina izvoza, ali su oni pored semena insistirali na sadnom materijalu vinove loze i voća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a