WAKANDA ONE: Gradi se izmišljena zemlja iz filma "Crni panter", evo i gde (FOTO)

Novosti online

06. 12. 2020. u 00:59

VAKANDA je izmišljena zemlja koja se pojavljuje u američkim stripovima Marvel Komiksa, a koja je postala planetarno popularna zahvaljujući filmu „Crni panter“, koji ima velik broj obožavatelja širom sveta.

WAKANDA ONE: Гради се измишљена земља из филма Црни пантер, ево и где (ФОТО)

Foto: Depositphotos

Vlasti u Gani odlučile su da obožavaocima daju stvarnu Vakandu te u gradu Kejp Kostu izgrade istoimeno mesto po uzoru na filmski primer. Tačnije, potpisana je odluka s institutom Africa Diaspora Development i još dvema lokalnim firmama za ultramoderan grad po imenu Wakanda One.

Wakanda One gradiće se u pet faza, a kada bude dovršen, grad će obuhvatati bolnicu sa hiljadu kreveta, fakultet, hotel s pet zvezdica, farmaceutsku kompaniju, parkove i druge zelene površine, šoping-centar, nove puteve i slično.

Ne samo da bi projekt trebalo da zaposli 3.000 osoba u Kejp Kostu, promeni percepciju o državama Trećeg sveta, već i da ujedini afričku dijasporu. Povrh svega, Kejp Koast bi trebao da postane mesto za hodočašće ljudi afričkog porekla koji žele da nauče o svojoj istoriji, kulturi i civilizaciji Crnog Kontinenta.

Ovo nije prva takva inicijativa. Reper Ajkon još je 2018. godine najavio gradnju stvarne Vakande na obalama Senegala u parku Mbodiene, koji je otprilike stotinjak kilometara udaljen od Dakara.

Zemljište od 2.000 hektara dobio je na poklon od senegalskog predsednika Makija Sala i obećao je da će da prikupi potreban novac za gradnju tog tehnološki naprednoga grada kao iz „Crnog pantera”. Pretpostavlja se da će u izgradnju biti uloženo oko 6 milijardi američkih dolara.

Kamen temeljac položen je u septembru.

(Pun kufer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)