ISPLIVALI ŠOKANTNI DETALJI IZ SVLAČIONICE: Doveli ih da osvoje šampionsku titulu, napravili haos!

Novosti online

03. 12. 2020. u 17:22 >> 17:23

DOSAD neotkriveni detalji iz svlačionice Klipersa vratili su neuspeh tog tima u prvi plan. Pročitajte ekskluzivne "pikanterije" koje je objavio poznati portal "The Athletic"

ИСПЛИВАЛИ ШОКАНТНИ ДЕТАЉИ ИЗ СВЛАЧИОНИЦЕ: Довели их да освоје шампионску титулу, направили хаос!

FOTO: EPA

U leto 2019. Los Anđeles Klipersi napravili su promociju novih lidera koja je više ličila na žurku. Vlasnik kluba Stiv Balmer, dugogodišni direktor Mikrosofta (2000-2014) doslovno je plesao i vikao od sreće dok je na bini predstavljao Kavaija Lenarda (29) i Pola Džordža (30). 

Njegov tim je iz sezone u sezonu rastao pod vođstvom Doka Riversa i delovalo je da su dolaskom zvezdanog tandema sklopljene sve kockice da i "onaj drugi" tim iz El-Eja napravi nešto veliko.

Međutim, sezona je završena debaklom u polufinalu plej-ofa Zapadne konferencije, u kojem je Denver napravio spektakularni preokret sa 1-3 u seriji na 4:3, iako je gubio na poluvremenu svake od poslednje tri utakmice. 

Nikola Jokić i ekipa su pokazali da Klipersi još greše i da i dalje nemaju ono što je potrebno da prvi put uđu u finale Zapadne konferencije.

Dok se ekipe polako okupljaju u svojim gradovima i spremaju za početak pripremnih mečeva narednog petka pred sezonu koja kreće 22. decembra, Klipersi ponovo kreću ispočetka, sa nadom da im se neće ponoviti greške iz takmičarske 2019/20, zbog čijeg je neuspeha otišao Dok Rivers, a ekipa je pretrpela nekoliko promena.

Prema pisanju američkih medija, najveći problem Klipersa bila je timska "hemija". Specijalizovani portal "Athletic" piše o brojnim povlasticama koje su Lenard i Džordž dobili, a koje su bile "prst u oko" ostatku tima i očigledno prevelika prepreka da ekipa napravi iskorak. Umesto toga, sezona je završena krahom i rastankom sa nekoliko igrača, među kojima su pušteni da odu visoki igrači Montrez Herel u Lejkerse i Džamajkl Grin u Denver.

Novinar Jovan Buha naveo je nekoliko stvari koje su "razvalile" svlačionicu Klipersa u toku sezone.

- Kavai Lenard se uvek zagrevao u odvojenoj prostoriji u odnosu na ekipu

- Lenard i Džordž su bili jedini igrači koji su imali svoje obezbeđenje i trenere
- Obojica su imali moć da utiču na raspored timskih treninga i putovanja. Neki igrači su verovali da je Kavai lično otkazao više treninga ekipe u toku sezone
- Lenardu je dopušteno da živi u San Dijegu, udaljenom 179 kilometara od Los Anđelesa. Zato je često kasnio na letove ekipe
- Saigrači takođe veruju da su Lenard i Džordž mogli da biraju kada će da igraju. I to ne samo da su birali kada će da presede neku utakmicu, već su mogli da određuju i svoju minutažu.

Sve navedeno učinilo je da ambiciozni sastav iz Los Anđelesa podbaci kada je bilo najvažnije. Bez obzira na reči Pola Džordža da titula nije bila imperativ, prethodni lider ekipe Lu Vilijams tvrdio je suprotno i to javno, čime je još jednom stavio do znanja da ima više struja u svlačionci.

"Imali smo šampionska očekivanja. Imali smo i talenat da to ostvarimo. Ne mislim da smo imali hemiju koja je za to neophodna. I to je dokazano", rekao je on.

Za razliku od mirnog Vilijamsa i glasnog Patrika Beverlija, kome se u toku plej-ofa brzo obilo o glavu ismevanje Demijena Lilarda u toku utakmice, nove vođe ekipe unele su svoja pravila i svoje načine. Dok je Lenard bio na distanci i "hladniji", njegove titule i MVP priznanja sa San Antonijom i Torontom nisu ostavljali bilo kakav prostor ostalima da sumnjaju u to da zna šta radi.

Sa druge strane, sa Džordžom nije bilo tako. Bivši as Indijane i Oklahome nije nastupima demantovao da je u "silaznoj" fazi karijere, a u najvažnijoj, sedmoj utakmici protiv Denvera je potpuno podbacio, pogađao rub table i šutirao iz igre 4/16.

Zajedno sa Lenardom on je čuvao svoje zdravlje, nastupio sa njim na samo 37 ligaških utakmica (od ukupno 72) i tako propustio šansu da napravi snažniju vezu sa ostatkom tima – i na terenu i van njega. Štaviše, prema pisanu "Athletica", mnogi u svlačionici su dovodili u pitanje njegov autoritet i pitali se: "Šta si ti postigao u plej-ofu?!"

Istina je da je poslednji put igrao u finalu konferencije 2014, kada ga je Majami eliminisao. Od tada je pobedio u samo jednoj plej-of seriji.

U svakom slučaju, Lenard i Džordž imaće bar još jedan pokušaj sa Klipersima, jer će narednog leta moći da postanu slobodni igrači. Posle Doka Riversa njihov trener u Stejpls centru postaće Tajron Lu, koji je u Klivlendu uspeo da "posloži" svlačionicu punu zvezda mimo Lebrona Džejmsa (Kajri Irving, Kevin Lav...) i da podigne šampionski pehar.

Jasno je da će Klipersi ostati Kavaijev tim, kao i da će biti iskusniji, jer su mu iz Toronta doveli krilnog centra Serža Ibaku (31), sa kojim je u odličnom odnosu u Reptorsima i koji zna kako se osvaja šampionski prsten. Takođe, i Džordž će i naredne sezone biti saigrač svom najboljem drugu u NBA ligi Redžiju Džeksonu i bivšem saigraču iz Oklahome, Patriku Patersonu.

Takođe, u Luovu ekipu su došli i Nikola Batum (32) posle senzacionalnog transfera Gordona Hejvorda iz Bostona u Šarlot, kao i bivši šuter Detroita Luk Kenard (24), pa ne bi trebalo sumnjati da Klipersi ponovo imaju sastav koji bi mogao da napadne trofej Leri O'Brajan.

Sada je jasno, za to će osim "rostera" morati da se promeni još nešto u svlačionici u Klipersa. Za početak, verovatno da svi igrači budu u njoj.

(MONDO) 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)