PRESUDA BIVŠEM MINISTRU I GENERALU: Davinić i Kokanović oslobođeni u Višem sudu

S. J. M.

30. 11. 2020. u 13:27

BIVŠI ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić i general Milun Kokanović oslobođeni su u Višem sudu optužbi za zloupotrebu položaja.

ПРЕСУДА БИВШЕМ МИНИСТРУ И ГЕНЕРАЛУ: Давинић и Кокановић ослобођени у Вишем суду

Prvoslav Davinić / Arhiva

Davinić se teretio jer je navodno zaključio štetan ugovor o prodaji pušaka, a obojica su sumnjičena za zloupotrebe prilikom kupovine dva stana u Beogradu i Podgorici tadašnjem načelniku Generalštaba.

Sudija je navela da nema dokaza da su izvršili nijedno od ovih krivičnih dela, niti da su na neki način prekršili zakon. Naglasila je da je utvrđeno da oni nisu donosili odluke ni o prodaji pušaka, niti o kupovini stanova.

Ovo je druga oslobađajuća presuda u ovom predmetu, pošto su Davinić i Kokanović prvi put prvostepeno već bili oslobođeni u Višem sudu pre četiri godine. Međutim, po žalbi tužilaštva Apelacioni sud je naložio da se suđenje ponovi i da se ispitaju pojedini funkcioneri iz tadašnje vlasti, kako bi se utvrdilo da li su optuženi morali da izvršavaju naloge Vrhovnog saveta odbrane i da li su mogli da utiču na stavove tog državnog tela.

I dok je Davinić nakon presude odmah užurbano izjurio iz suda, general Kokanović nam je rekao da je očekivao ovakvu odluku:

- Bespredmetno je bilo i podizanje optužnice, jer ja niti sam učestvovao u kupovini tih stanova, niti sam ih nekome dodelio. Postupak traje skoro 15 godina i konačno prestaje ta agonija, da ne moram više da se mlatim po sudu.

Davinić je bio optužen da je 2005. godine na tenderu za prodaju 57.000 automatskih pušaka i mitraljeza koji su bili višak naoružanja u Crnoj Gori izabrao podgoričku državnu firmu "Jugoimport mont", umesto beogradske privatne "Mag petrol" koja je dala 28 odsto nižu cenu. Svedočeći na sudu Boris Tadić je rekao da je on samo sproveo nalog Vrhovnog saveta odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?