PREMINULA TRI PACIJENTA U POŽAREVCU Dr Nikolić: Bolnički kapaciteti su popunjeni, nema više slobodnih respiratora

D.N.

24. 11. 2020. u 14:06

U KOVID bolnici u Požarevcu preminula su tri pacijenta, starosti od 56 do 58 godina.

ПРЕМИНУЛА ТРИ ПАЦИЈЕНТА У ПОЖАРЕВЦУ Др Николић: Болнички капацитети су попуњени, нема више слободних респиратора

Foto: D. N.

U ovoj bolnici trenutno je na lečenju 187 pacijenata, od kojih je samo osam iz drugih sredina, svi ostali su iz Braničevskog okruga. Na respiratoru je njih sedam, 10 je na neinvazivnoj ventilaciji, a dodatni kiseonik prima njih oko 90, što je trenutni bolnički maksimum. Prosek hospitalizovanih pacijenata kreće se od od 30 do 80 godina. Trenutno je infekcija potvrđena kod 38 zaposlenih u Opštoj bolnici Požarevac, od kojih je troje na bolničkom lečenju.


-Obaveštavamo javnost da je situacija u bolnici najteža od početka epidemije. Naši kapaciteti su popunjeni, zbog teškog stanja pacijenata onemogućeni smo da ih otpuštamo, pa samim tim je ograničen i prijem. Zato smo u situaciji da hospitalizujemo samo pacijente sa najtežom kliničkom slikom. Pored toga nemamo više ni slobodnih kiseoničnih mesta, niti respiratora – rekao je Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice.

On je napomenuo da, ukoliko se pogoršanje situacije nastavi, pacijente neće imati ni ko da leči pacijente, jer osim 38 pozitivnih zaposlenih, veliki broj lekara i medicinskih sestara nalazi se u kućnoj izolaciji čekajući kontrolne testove. -Trenutno zbog bolesti ili kontakata sa obolelima ne radi 30 lekara, 105 medicinskih sestara i tehničara i 17 nemedicinskih radnika. Ukupno 152 zaposlena su „van stroja“. Preostalo osoblje je na ivici snage i ulažu ogroman napor i trud da situaciju drže pod kontrolom – rekao je Nikolić. On je zamolio  građane da razumeju situaciju u kojoj se nalazi bolnica, ali i zdravstveni sistem uopšte, kao i da budu maksimalno oprezni prema svom i zdravlju i životu svojih bližnjih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega