ULAZAK U EU 2025. - REALAN CILj: Premijerka Brnabić i komesar Varhelji o evropskoj perspektivi naše zemlje

D. M.

23. 11. 2020. u 19:47

УЛАЗАК У ЕУ 2025. - РЕАЛАН ЦИЉ: Премијерка Брнабић и комесар Вархељи о европској перспективи наше земље

Premijerka na onlajn forumu / Foto Tanjug

AKO je Srbija spremna da završi sve reforme do 2024. godine i EU mora da bude sprema da zatvori pregovore kada zemlja obavi svoj deo posla.

To je u ponedeljak poručio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji je sa premijerkom Anom Brnabić govorio na otvaranju onlajn "Beogradskog ekonomskog foruma". Varhelji je ocenio da je za Srbiju i ceo region Zapadnog Balkana "jedina budućnost da postanu deo EU, deo zajedničkog tržišta i evropskog sistema demokratije".

Napomenuo je i da Srbija sa novom Vladom ima veliku šansu da brzo napreduje ka članstvu u EU i podsetio da je novi kabinet Brnabićeve iskazao posvećenost sprovođenju reformi, i to u prioritetnim oblastima vladavine prava i medijskim slobodama, kao i dijalogu sa Prištinom.

- U zajedničkom nam je interesu da ceo region, a među prvima Srbija, postane deo porodice zemalja članica.

Premijerka Brnabić nadovezala se da je cilj Srbije da sve ključne reforme na evropskom putu sprovede do 2024. godine, kako bi mogla da se 2025. godine priključi EU, mada će to, naglasila je, na kraju, ipak, biti politička odluka.

- Vlada Srbije jedino što može jeste da utiče na brzinu sprovođenja reformi, ali ne i na odluku Unije kada će prihvatiti nove članice. Ne odustajemo od EU, uprkos tome što je doživela mnoge kritike tokom borbe sa kovidom da je bila nesolidarna, ipak je to najbolji projekat mira u istoriji čovečanstva.

Nova Vlada će se, ističe premijerka, više nego ikada fokusirati na reforme u vladavini prava, ekonomiji i javnoj administraciji. Primetila je da je Srbija sada mnogo spremnija da postane članica Unije, nego što su bile Rumunija ili Bugarska kada su postale članice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)