VUČIĆ SE OBRATIO IZ PODGORICE: Ne pada mi na pamet da se izvinjavam bilo kome zbog uspeha Srbije

Novosti online

31. 10. 2020. u 23:00

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obraća se večeras iz Crne Gore, gde je otišao da bi prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ПОДГОРИЦЕ: Не пада ми на памет да се извињавам било коме због успеха Србије

Foto: Printscreen

On je na početku obraćanja rekao da zna koliko je važna ličnost bio Amfilohije.

- Čovek izuzetne harizme, fantastične borbenosti, čovek koji je obeležio čitavo jedno podneblje, čovek koji je uspeo da ostavi dubok trag u srpskoj istoriji.

Predsednik je rekao da veruje da će SPC mudro vođena rukom patrijarha Irineja umeti da dodatno podigne energiju srpskog naroda da ostane svoj na svome i da živi u najboljim odnosima sa drugim narodima.

- Verujem da ćemo i iz rada mitropolita Amfilohija moći da izvučemo pouke - rekao je Vučić.

Na konstataciju da njegova pozicija uopšte nije laka, predsednik je rekao da on oseća veliku odgovornost.

- To nema veze sa hrabrošću. Videli ste večeras, ono za šta mene optužuju u Crnoj Gori sa jedne strane, da ja vodim velikosrpsku politiku, a kada ih pitam da mi daju razlog, oni ne umeju da mi odgovore. Sa druge strane vam govore da ste nešto negde izdali, a vi znate da su to notorne neistine. Na to sam već navikao, slušam to osam godina - rekao je predsednik.

On je naglasio da se Srbija ne meša u sastav vlade u Crnoj Gori, ali da to mnogima nije važno.

- Postoje mnogi koji rade na tome da unište naš uticaj, i da pokažu da je dobro samo kada je Srbija slaba, a kada krenemo da jačamo, onda nikome nismo dobri. Mi ne vodimo hegemonističku politiku, nismo tražili ni ministre, ni premijera. Ja sam i večeras rekao Mandiću i Kneževiću, nikada ne bih podržao manjinsku vladu, samo zato što to javnost očekuje - rekao je Vučić.

On je naglasio da postoji opasan problem u celom svetu, a ne samo u Srbiji, da 4 ili 5 odsto hoće da upravlja većinom, zato što imaju podršku tajkuna i medija.

- Oni misle da su lepi, a da smo mi krezavi i glupi. Džabe što su polupismeni, oni su umislili da su bolji, imaju 4 ili 5 odsto i hoće da vladaju. I onda ne dozvoljavaju da se formiraju vlade.

On je naglasio da Srbija hoće dobre odnose sa Crnom Gorom, ali da mu ne pada na pamet da se izvinjava svakome zbog ekonomskog rasta.

NIJE ME KONTAKTIRAO ĐUKANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksadar Vucić večeras je odgovorio odrično na pitanje da li ga je crnogorski predsednik Milo Đukanović kontaktirao kada se saznalo da dolazi ili kada je stigao u Crnu Goru.

- Ne. Prijavili smo dolazak svim nadležnim državnim službama, i to dva puta danas, iako su neki u Crnoj Gori izmišljali da to nismo uradili - rekao je Vučić novinarima u Podgorici i dodao da su ih pripadnici crnogorske policije i bezbednosne službe profesionalno doček

- Niti ću da se izvinjavam za svoje političke stavove, ili što se srećem sa prijateljima, viđaću se sa njima i kada budu imali 1 odsto podrške i budu bili u opoziciji.

Vučić je istakao da mu ne smeta i da ga ne zanima ko se sa kim sreće, odgovorivši na pitanje da li mu smeta što se Krivokapić sreo sa Mlađanom Đorđevićem.

- Politika nije pitanje emocija, ovo je posao. Moramo da stvari postavimo racionalno, i onda sve normalno funkcioniše.

On je nakon toga rekao da je njegova poseta bila potpuno uređena, u svakom smislu, pa i bezbednosnom, a zatim je potvrdio izjavu vladike Joanikija da su Srbija i Crna Gora najbliže jedna drugoj, i da će to uvek biti tako.

Podsećamo, Vučić je večeras gostovao na TV Vijesti, gde je rekao da je Amfilohije znao sa kakvim se problemima on, kao predsednik Srbije, stalno suočava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (25)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)