MUSLIMANI RUSIJE PROTIV MAKRONA: Predsednik Čečenije i muftije polemišu sa francuskim predsednikom

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

30. 10. 2020. u 17:37

Posle upozorenja Putinovog portparola Dmitrija Peskova predsedniku Čečenije Ramzanu Kadirovu da spoljnu politiku u Rusiji vodi predsednik, a ne rukovodioci republika, rasplamsala se polemika oko reakcije muslimana iz Rusije u vezi sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

МУСЛИМАНИ РУСИЈЕ ПРОТИВ МАКРОНА: Председник Чеченије и муфтије полемишу са француским председником

Ramzan Kadirov

Ramzan Kadirov je izjavio da je kritikovao Makrona ne kao predsednik Čečenije, nego kao musliman.

- Znam da rukovodioci republika ne vode spoljnu politiku, nego šef države. Spreman sam da podnesem ostavku, a za islam sam spreman ako treba da dam život - kazao je Kadirov, dodavši da ceo život poštuje norme Korana.

Kadirov je javno kritikovao Makrona zbog toga što dopušta da se objavljuju karikature koje vređaju osnivača islamske religije, proroka Muhameda i podsetio da u svetu muslimana ima oko dve milijarde. Kadirov ističe da Makron sad sam liči na teroristu, i da niko nema pravo da se podsmeva religiji.

Predsednik duhovne uprave muslimana azijskog dela Rusije Nafigula Aširov kazao je da izjave Makrona mogu da dovedu do podele društva na verskoj osnovi, što može da dovede do krvoprolića. Čečenski muftija Salah hadži Mežiev nazvao je Makrona "neprijateljom muslimana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024