TRAMP NEZADOVOLJAN BROJANJEM GLASOVA: Ponovo kritikuje izborne mehanizme

Tanjug

27. 10. 2020. u 22:28

PREDSEDNIK SAD Donald Tramp kritikovao je ponovo danas američke izborne mehanizme, posebno način brojanja ranih glasova i ocenio da bi dodatno vreme za brojanje više desetina miliona glasova posle izbornog dana, 3. novembra, bilo "neprimereno".

ТРАМП НЕЗАДОВОЉАН БРОЈАЊЕМ ГЛАСОВА: Поново критикује изборне механизме

Foto: AP

Dok je Tramp iskazao sumnju u glasanje preko pošte, dok je njegov suparnik, demokrata Džo Bajden pozvao na jedinstvo tokom svog izbornog mitinga u državi Džordžiji koja se smatra naklonjenijom republikancima i aktuelnom predsedniku.

Eksperti su procenili da bi prebrojavanje više do 45 miliona glasova pristiglih preko pošte moglo da potraje više dana, čak i nedelja, što znači da pobednik, sasvim izvesno, neće biti poznat neposredno nakon zatvaranja birališta 3. novembra, prenosi Rojters.

Iako su izborne nepravilnosti retkost tokom izbornih procesa u SAD, Tramp je više puta ponovio da masovno glasanje preko pošte neminovno vodi većim zloupotrebama, ali nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje, zbog čega su zvaničnici, aktivisti i simpatizeri Demokratske stranke izrazili duboku zabrinutost da Donald Tramp neće biti spreman da prihvati izborni poraz, dok je sam Džo Bajden čak rekao da je to njegov najveći strah.

Prema važećim propisima i podacima iz organizacije Izborni projekat SAD, savezne države ne dozvoljavaju zvanično brojanje glasova sve dok se birališta ne zatvore.

Do sada je rano glasanje obavilo više od 68,5 miliona Amerikanaca, što je zamalo polovina ukupnog broja glasova sa prošlih izbora, 2016. godine.

Bivši predsednik Barak Obama bio je na današnjem Bajdenovom mitingu u Orlandu, u saveznoj državi Florida, i odatle je uputio apel demokratama da u što većem broju izađu na izbore.

- Na prošlim izborima ponašali smo se samozadovoljno i tu grešku ne smemo da ponovimo ove godine. Ljudi su bilo malo lenji, smatrali su da je bitka unapred dobijena i pogledajte šta nam se dogodilo. To ne smemo da dozvolimo ovoga puta - rekao je bivši predsednik SAD Barak Obama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir