EKSPRESAN ODGOVOR TAČIJU IZ BEOGRADA: Pokrajine ne mogu biti članice UN

Novosti online

24. 10. 2020. u 16:54

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da autonomne pokrajine ne mogu biti članice UN, i da je to realnost sa kojom treba da se suoči i samozvani kosovski predsednik Hašim Tači i svi ostali u Prištini koji misle da je moguće državnost dobiti na poklon.

ЕКСПРЕСАН ОДГОВОР ТАЧИЈУ ИЗ БЕОГРАДА: Покрајине не могу бити чланице УН

Foto: EPA

Petković je u saopštenju podsetio da je Republika Srbija punopravna članica Ujedinjenih nacija, uključujući Kosovo i Metohiju kao njenu autonomnu pokrajinu, i nikako drugačije.

I ovom prilikom, naveo je direktor Kancelarije za KiM, podsećam da veći deo čovečanstva ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine, i želje Hašima Tačija u toj stvari ne igraju nikakvu ulogu.

- Uostalom, Priština je doslednim ignorisanjem UNMIK-a i njegove uloge u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji na delu pokazala da prezire međunarodni poredak utemeljen na sistemu Ujedinjenih nacija, tako da Tačijeve želje, osim što su u sferi fantastike, jesu takođe licemerne i neiskrene - ocenio je Petković.

A, ako je baš naprasno počeo da ceni UN, neka se zamisli nad izveštajem generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u kojem se govori o opstrukciji specijalnog suda za ratne zločine OVK od strane Tačija, poručio je Petković.

- Srbija je spremna da političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije, kad god odlutaju predaleko u svojim maštanjima, pomogne u suočavanju sa realnošću, kao što je to činila i do sada - naveo je Petković.

Za Srbiju je Dan UN, koji se obeležava u znak sećanja na donošenje Povelje svetske organizacije, svečani dan, jer to je mesto gde naša zemlja čvrsto, na temeljima međunarodnog prava, brani svoje državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji, zaključio je Petković.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna