REŠENJE UZ DOGOVOR SA SRBIMA NA KiM: Autorski tekst ruskog ambasadora Aleksandra Bocana-Harčenka za "Napredak"

V.N.

19. 10. 2020. u 08:00

RUSKI stav o rešavanju kosovskog pitanja je nepromenljiv i temelji se na Rezoluciji SB UN 1244.

РЕШЕЊЕ УЗ ДОГОВОР СА СРБИМА НА КиМ: Ауторски текст руског амбасадора Александра Боцана-Харченка за Напредак

Foto Tanjug

Posebnu pažnju posvetićemo situaciji u vezi sa Autonomnom Pokrajinom Kosovo i Metohija u sastavu Srbije. Razgovor o budućim uzajamnim odnosima između Beograda i Prištine može da da rezultate samo uz striktno poštovanje međunarodnog prava, zakonitih interesa i zabrinutosti kosovskih Srba. Strane same treba da se sporazumeju, a kontraproduktivni su forsiranje "definitivne normalizacije", nametanje unapred pripremljenih recepata i vremenskih okvira.

Ovo viđenje o rešavanju kosovskog pitanja, u autorskom tekstu za "Napredak", časopis SNS za političku teoriju i praksu, izneo je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je rekao i da je "Rusija opredeljena za razvoj saradnje po širokoj lepezi pravaca" i da "ključan značaj tome daje poverljiv politički dijalog na najvišem nivou".

- POLAZIMO od toga da EU, koju je Generalna skupština UN ovlastila da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, treba da nepristrasno i efikasno ispunjava svoje obaveze i da nastoji da se ostvare ranije postignuti dogovori, koje danas kosovski Albanci otvoreno ignorišu. Prvorazredni značaj imaju formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje pitanja vezanih za izbeglice i interno raseljene.

Nemamo ništa protiv Srbije u Uniji

- RUSIJA nikad nije sprečavala namere balkanskih zemalja, uključujući Srbiju, da se pridruže EU. Važno je da to ne nanese štetu našim bilateralnim odnosima - viđenje je ambasadora Harčenka.

Podržavaćemo sve napore koji će pomoći Beogradu i Prištini da postignu čvrsto, održivo i obostrano prihvatljivo rešenje. Kao što je u više navrata naglašavao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Rusija će se složiti samo sa onim rešenjem koje će zadovoljiti Srbe koji brane svoja zakonita prava na KiM.

Ambasador Bocan-Harčenko u tekstu dodaje:

- TOKOM nedavnog sastanka sa liderom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kremlju, 23. juna, Putin je istakao "posebne po svom karakteru, veoma dobre savezničke odnose" između naših zemalja. Naše narode ujedinjuju istorijska, duhovna i kulturno-civilizacijska bliskost, iskrene uzajamne simpatije i poštovanje, kao i viševekovno bratstvo po oružju. Moskva i Beograd efikasno sarađuju na različitim međunarodnim forumima, uključujući UN, OEBS, Savet Evrope.

SAVEZNICI Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Foto Tanjug

Dinamično i uspešno, strogo u okviru međunarodnog prava, jača ruskosrpska vojnotehnička saradnja. Ostvaruju se, uprkos pandemiji virusa korona - veliki infrastrukturni i energetski projekti zajedničke kompanije NIS, "Ruskih železnica" i "Silovije mašini", obim robne razmene lane je iznosio više od 2,5 milijardi američkih dolara. Dve sestrinske crkve, Ruska i Srpska pravoslavna crkva, razvijaju dijalog čiji su ciljevi održavanje sloge u pravoslavnom svetu i promovisanje mira. Pravi simbol našeg čvrstog duhovnog jedinstva je veličanstveni Hram Svetog Save, a u unutrašnjem uređenju znatan doprinos je dala ruska strana.

U tekstu u časopisu "Napredak" ruski ambasador govori i o politici Beograda prema Moskvi:

- VISOKO cenimo odgovornu, suverenu politiku Beograda usmerenu ka očuvanju vojne neutralnosti. Važnu etapu predstavlja sklapanje, u junu ove godine, rusko-srpskog međuvladinog Sporazuma o saradnji u borbi protiv terorizma. Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu delotvorno doprinosi uklanjanju posledica elementarnih nepogoda, radi na razminiravanju, organizuje pripreme spasilaca i vatrogasaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024