LAVROV DVA DANA U POSETI BEOGRADU: Šef ruske diplomatije 28. oktobra stiže u našu zemlju

D. M.

17. 10. 2020. u 07:33

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji 28. i 29. oktobra, tokom koje će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i srpskim državnim vrhom - saznaju "Novosti".

ЛАВРОВ ДВА ДАНА У ПОСЕТИ БЕОГРАДУ: Шеф руске дипломатије 28. октобра стиже у нашу земљу

Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić

Kako se tumači u diplomatskim i političkim krugovima, poseta ruskog šefa diplomatije jasan je odgovor Kremlja da odnosi Srbije i Rusije nisu narušeni nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, kako spekulišu pojedini domaći i mediji sa Zapada.

U javnosti su se pojavile interpretacije da je ruski predsednik Vladimir Putin zbog dogovora u Beloj kući o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, navodno otkazao posetu Srbiji. Te tvrdnje ne stoje, jer poseta nikada nije ni zvanično zakazana.

Da nema nikakvih "šumova na vezama" između Beograda i Moskve odlučno su poručili i predsednik Vučić i ruski ambasador u našoj zemlji Aleksandar Bocan-Harčenko. Vučić je rekao da Putin jedva čeka da dođe u Srbiju i raduje se tome, ali da "sa 15.000 obolelih od korone i 300 mrtvih dnevno nije trenutak, niti je video, kaže, da je u bilo koju zemlju otišao u poslednje vreme".

Vučić je dodao da, osim situacije izazvane pandemijom virusa korona, dvadesetak dana kasni završetak radova na postavljanju centralnog poda na Hramu Svetog Save. Načelna ideja je bila da Putin, između ostalog, prisustvuje i završetku radova na Hramu, u čijoj obnovi je značajno učestvovala i Rusija.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić odbacio je kao "gnusnu i veliku laž opozicije" tvrdnje o navodnom poremećaju odnosa Srbije s Rusijom:

- Odnosi Rusije i Srbije nikad nisu bili bolji, oni su srdačni i prijateljski. Mi smo strateški partneri, to će se videti i sledeće nedelje, 21. oktobra, na sednici SB UN o situaciji na KiM, kojom će predsedavati Rusija.

Krajem meseca Lavrov ide na balkansku turneju koja, osim Beograda, obuhvata i Zagreb, Sarajevo i Atinu, a najviše će se zadržati u našoj zemlji. Kako je ranije najavljeno, Lavrov bi trebalo da poseti Hrvatsku 27. oktobra, a istog dana trebalo bi da otputuje u BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da će ugostiti Lavrova u Istočnom Sarajevu.

PRVO DOŠAO KOD NAS

SRBIJA je bila prva strana zemlja koju je Sergej Lavrov posetio nakon proglašenja pandemije virusa korona. On je bio u Beogradu 18. juna, kada je poručio da će Rusija nastaviti da štiti interese Srbije u međunarodnim organizacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)