VUČIĆ I GRENEL SE OBRATILI GRAĐANIMA: Otvorena kancelarija DFC-a, Tramp obećao da će doći u Beograd (VIDEO)

Novosti online

22. 09. 2020. u 14:05 >> 14:58

SASTANAK delegacije Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom i izvršnim direktorom americke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Bolerom, počeo je danas u 14 sati.

ВУЧИЋ И ГРЕНЕЛ СЕ ОБРАТИЛИ ГРАЂАНИМА: Отворена канцеларија ДФЦ-а, Трамп обећао да ће доћи у Београд (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nakon sastanka premijerka i Adam Boler, predsednik DFC-a, su potpisali protokol o saradnji, i zajednički su otvorili kancelariju američke razvojne agencije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić: Nismo imali ovako značajan sporazum sa SAD u proteklih 140 godina

Predsednik Vučić je na početku svog obraćanja rekao da je ovo izuzetno važan dan za Srbiju, i da naša zemlja nije imala ovako važan sporazum sa SAD u poslednjih 140 godina.

- Ja nisam govorio posle posete Vašingtonu o onome što smo postigli, a postigli smo mnogo. Odškrinuli smo vrata starog prijateljstva sa SAD, i želim da se posebno zahvalim predsedniku Donaldu Trampu, koji je imao dovoljno strpljenja da nas sasluša, i koji je pokazao poštovanje prema svim građanima Srbije - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da pregovori u Beloj kući nisu bili laki, ali da je Srbija ispoštovana.

- Svi su govorili da je to što je rađeno u Vašingtonu samo zbog izborne kampanje Donalda Trampa. A kao što vi vidite ovde je ceo tim predsednika SAD, i to je zbog ideje da budu prisutniji u regionu, da nam pomognu da bolje živimo. Znate da je naša ideja da razvijamo ekonomske odnose sa svima na Balkanu, i da se vodimo idejom o 4 slobode u regionu - slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitala.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je rekao da će se rezulati videti u godinama koji dolaze, ali da su danas postavljeni temelji uspeha.

- Niko nama ne poklanja pare, kao što to neki govore. To je jedan od načina na koji Amerikanci ulažu u ceo svet, oni naravno žele i da deo tog novca vrate svojim poreskim obveznicima. Mi smo pričali i o šemi o mikro, srednjim i velikim preduzećima, o tome sam i pričao sa Adamom - rekao je Vučić, pa dodao:

- Vreme je da brinemo za narod, a ne da li će neko da nam nađe tačku ili zapetu da nas kritikuje - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da su ove investicije izuzetno značajne, i da je ključna pomoć malim i srednjim preduzećima.

- Ne volim da pričam o milijardama, zato što ljudi odmah očekuju da nešto pada sa neba. Mene mnogo više raduje pomoć malim i srednjim privatnim preduzećima, koja su krvotok našeg društva.

On je rekao da će nastaviti razgovore sa Prištinom u briselskim okvirima, ali da Srbija više ne beži od razgovora sa svojim američkim prijateljima.

Vučić je istakao i da je Grenel izneo ideju da zajednički obnove srušene zgrade Generalštaba i Ministarstva. 

Boler predstavio Džona Jovanovića, šefa kancelarije DFC-a u Beogradu

Adam Boler, predsednik DFC-a, je rekao da je kancelarija koja je danas otvorena stalna.

- Lideri Srbije su se opredelili za ljude, a ne za prošlost, ne za linije razdvajanja i bolne rane iz prošlosti.

Predsednik DFC-a je rekao da je ovo velika stvar, i da bi teško došlo do otvaranja kancelarije da nije došlo do potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

Boler je potom predstavio Džona Jovanovića, šefa kancelarije DFC-a u Beogradu.

Džon Ivanović/Foto: Printscreen/Tanjug

On je lider iz privatnog sektora, američki patriota koji je ponosan na to što je iz ovog regiona.

- Za mene je ovo čast i velika odgovornost, prilika koja se jednom dobija. Ja ću raditi na tome da se što više povezujemo. Da Balkan bude region mira, odakle mladi neće odlaziti, već će se vraćati i imati dobre poslove, koje ćemo mi obezbediti - istakao je Jovanović na savršenom srpskom.

Grenel: Poručujem građanima Srbije - držite nas za reč

Grenel je rekao da su Amerikanci nestrpljiv narod, a da je Trampova administracija još nestrpljivija.

- Želim da ispunimo sve što smo potpisali sa Srbijom, a vašem narodu želim da poručim - držite nas za reč, ne samo za Vašingtonski sporazum, nego za sve što smo se dogovorili.

On je istakao da ne želi da sve ostane samo potpis na papiru, i istakao da je simbolika važna, ali da ona ne donosi hranu na sto.

- Zato tražim od građana Srbije da nas drže za reč, i da nas "prozivaju". Vaši privatnici u regionu su se već povezivali, ali im je samo bilo potrebno da vlade reše svoje probleme.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Grenel se zahvalio Vučiću, i istakao da je sjajan pregovarač, koji otvoreno kaže dokle sme da ide i sa čime se ne slaže.

- Nadamo se da su ovo potpuno novi odnosi ekonomske normalizacije, i mislimo da simbolika i političke teme mogu da sačekaju, da je ključna ekonomija. Politička borba sledi kada obezbedimo ekonomsku sigurnost. Mi ćemo uvek poštovati naša obećanja, a to se vidi po tome što je ovo najveća delegacija koja je došla u Srbiju.

Tema je bila i dolazak Trampa u Beograd, a Grenel je rekao da je američki predsednik izrazio želju da dođe u Srbiju.

- Obaveze koje je Tramp preuzeo su stvarne, i on i Ivanka su izrazili želju da dođu u Beograd. Ako se ostvari da jedan američki predsednik dođe ovde, to bi bila velika stvar. Ne mogu vam reći tačan datum, ali ja jedva čekam da ga vidim u Beogradu - istakao je Grenel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (22)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest