PREDSEDNIK VUČIĆ: Ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ništa, imamo državu koja može da zaštiti Srbe (VIDEO)

Tanjug

04. 08. 2020. u 19:55 >> 20:58

DAN sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" obeležen je u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanović, srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Уједињени можемо све, а раздвојени ништа, имамо државу која може да заштити Србе  (ВИДЕО)

Foto: RTS Printskrin

Simbllično, Vučić i Brnabić sreli su se sa Dodikom i Cvijanović na pola mosta u Rači, gde patrijarh Irinej služi pomen nastradalim Srbima.

Nakon toga otkrivena je spomen ploča, uz prigodan umetnički program, u znak sećanja na stradanje u "Oluji", ove godine bez prisustva većeg broja ljudi, zbog epidemije korona virusa.

Foto: RTS Printskrin

Obeležavanju u Rači, kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i cežnji za zavicajem, vratili i poceli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Foto: RTS Printskrin

Medu njima je Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, koja je prošle nedelje održala emotivan govor i izgovorila recenicu: "Pred vama stoji devojcica iz kolone", dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu vecinu ili je u njima najveci broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

Srbija i Republika Srpska šestu godinu zaredom zajedno obeležavaju veliku srpsku tragediju, progon 250.000 Srba iz Hrvatske, ponovo na istom mestu kao i prvi put, na mostu preko kojeg je najveći broj izbeglica na traktorima prešao Savu i ušao u Srbiju.

PATRIJARH IRINEJ: MOŽEMO OPSTATI SAMO UJEDINjENI

Foto: RTS Printskrin

"Svim žrtvama velikog stradanja neka gospod da ono što su svojom žrtvom zaslužili, i neka nam Gospod pomogne da se ujedinimo jedni s drugima, jer kao mali narod možemo opstati samo ujedinjeni", poručio je patrijarh Irinej.

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA U ZNAK SEĆANjA NA ŽRTVE

Predsednik Srbije i Milorad Dodik otkrili su na mostu u Rači spomen ploču, podsećanje na progon Srba u “Oluji”.

Foto: printskrin

"Ovaj most je nemi svedok užasa i patnji srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas."

HIMNE RS I SRBIJE

Intonirane su himne Republike Srpske "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde". Usledio je prigodan umetnički program.

NA PETROVAČKOJ CESTI

Na mostu je postavljena scena, rekonstrukcija kolone koja je preko njega bežala pre 25 godina.

Nebojša Kundačina pročitao je psemu "Na cesti Petrovačkoj" Branka Ćopića. Dramska trupa, pripovedački je prisutnima još jasnije približila stašne i jezive događaje.

DODIK: "OLUJA" DEO PROCESA PROGONA SRBA

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na ceremoniji da srpski narod danas ima svoju slobodu u Republici Srpskoj i Srbiji.

"Naša osveta je to što smo i danas zajedno iznad ove reke, Save", poručio je Dodik i dodao: "Ona postaje na svom putu isto grobnica koliko je i reka".

Ističe da su se danas okupili da odaju poštu žrtvama i da je "deo plana da Srbi više ne postoje bila zločinačka akcija Oluja". Navodi da Hrvati nisu krili da je Hrvatska bez Srba njihov cilj i da je "Oluja" deo kontinuiteta.

Podsetio je na zločine ustaša nad srpskim narodom u NDH i rekao da je "Oluja" izvedena uz blagoslov velikih sila kao konačan deo procesa progona Srba. 

NA MOSTU U SREMSKOJ RAČI PODSEĆANjE NA 1995.

Na mostu su postavljeni traktor, prikolica, automobil "jugo" koji podsećaju na tragične događaje iz 1995. godine. U tom abijentu se održava ceremnija i odigrava umetnični program, a tu se i obraćaju govornici. Glumci govore stihove.

OBRAĆANjE PREDSEDNIKA VUČIĆA: PONOSAN SAM JER, POSLE MNOGO DECENIJA, SRPSKA SUZA IMA RODITELjA

Predsednik je rekao da od 2014. Srbija i Srpksa zajednički obeležavaju srpska stradanja, kao i da je na to izrazito ponosan.

"Srećan sam i ponosan što vidim da je srpski narod video značaj te ideje, našeg zajedničkog i jedinstvenog rada, koji pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni me nožemo ništa", rekao je Vučić,

Ističe da je ponosan što srpska suza posle mnogo decenija ima roditelja.

"Ponosan sam što Srbi imaju svoju slobodnu i nezavisnu državu koja sme da izađe u odbranu grobova, li i svoje budućnosti. VIše zločine protiv našeg naroda ne nazivamo incidentima, već pravim imenima", rekao je Vučić, dodaveši da moramo imati poštovanje prema svom narodu.

"Narode srpski ne zaboravi da danas više niko ne govori o stradanjima Srba u Hrvatskoj. Svi to danas gledamo, i ne verujemo šta vidimo i šta slušamo. Suštinu da su Srbi zatirani samo zato što su Srbi. Sela i gradovi srpski su opusteli, a proglasili si nas krivim za sve", rekao je Vučić.

Dodao je da je ta matrica postavljena i da će se teško izmeniti, ali i da imamo obavezu prema deci da im istinom otvorimo oči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (62)

DORA BAKOJANI, SIN KOSTAS I NJIHOVI PRIJATELJI IZ PRIŠTINE: Zbog ličnih interesa zaboravila na istoriju i podržala naslednike terorističke OVK