DAN POSLE NAPADA NA GRADSKU KUĆU U NOVOM SADU: Radili ono što ni fašisti ni NATO nisu

Novosti Online / Lj. P.

09. 07. 2020. u 13:12

NOVOSAĐANI u neverici zastajali kraj Gradske kuće na koju se grupa najekstremnijih huluigana prethodne večeri obrušila kamenicama, molotovljevim koktelima i bakljama.Polupani su svi prozori i vrata, a u dva navrata bakljama je izazvan kratkotrajan požar.

ДАН ПОСЛЕ НАПАДА НА ГРАДСКУ КУЋУ У НОВОМ САДУ: Радили оно што ни фашисти ни НАТО нису

Foto: N. KARLIĆ

- Od 1895 kada je izgrađena, Gradska kuća u Novom Sadu bila je sedište raznih režima, ali nisu je razbijali ni palili ni Hortijevi fašisti čak ni tokom Novosadske racije, ni komunisti, ni NATO - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević danas novinarima u Novom Sadu karakterišući ovaj događaj kao „ vandalski, huliganski i kukavički čin grupe mrzitelja Novog Sada.“

- Ove bitange koji su napadale Gradsku kuću i pokušali da zapale ovaj velelepni simbol grada, oni su najveće kukavice i nekakve veze nemaju sa Novim Sadom bez obzira na ličnu kartu - rekao je Vučević, navodeći da ne poistovećuje svih 1.400 protestanata sa grupicom vandala te da svako ima pravo da protestuje, a niko da ruši arhitektonski dragulj svih Novosađana.

Ovim činom, smatra Vučević, naneta je strašna ljaga Novom Sadu, upućena je loša poruka inostranim investitorima i loše slike otišle su u svet o Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2021.

Štetu na Gradskoj kući proceniće Zavod za zaštitu spomenika grada, a sam gradonačelnik istakao je da će štetu platiti svi građani Novog Sada mada bi bilo pravednije da to učine roditelji rušitelja koji su svoju decu „tako lepo vaspitali“.

Vučević je naglasio da ostavku neće podneti te da ga niko ne može smeniti kamenicama nego samo na izborima.Ako bi to dopustio, kazao je, time bi izdao Novi Sad, svoju porodicu i listu koju je predvodio .Pozvao je, na kraju, sugrađane da ostanu mirni, da ne uzimaju pravdu u svoje ruke i poručio da će Novi Sad biti odbranjen putem državnih inssitiucija i organa.

U PRITVORU OSAM OSOBA

PO odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, zadržavanje do 48 sati određeno je za osam osoba – učesnika sinoćnjeg protesta u Novom Sadu.

- Biće saslušane dve osobe zbog osnovane sumnje da počinile napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti, jedna osoba osumnjičena za izazivanje opšte opasnosti i pet osumnjičenih za nasilničko ponašanje – navodi se u saopštenju tužilaštva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna