MINISTAR MALI GOSTOVAO U EMISIJI “TAKOVSKA 10” NA RTS-U: Hoćemo da nastavimo politiku ubrzanog rasta i razvoja našeg grada

Novosti onlajn

28. 05. 2024. u 20:59 >> 21:51

SINIŠA Mali, ispred liste “Aleksandar Vučić - Beograd sutra”, učestvovao je u emisiji “Takovska 10” na RTS-u.

МИНИСТАР МАЛИ ГОСТОВАО У ЕМИСИЈИ “ТАКОВСКА 10” НА РТС-У: Хоћемо да наставимо политику убрзаног раста и развоја нашег града

Foto: Printskrin

EKSPO najveća razvojna šansa za ceo Beograd

- Osim prazne priče i ličnih frustracija, nema nikakvih rešenja. Moramo da idemo napred. Ubrzani rast i razvoj ovog grada, kao lokomotive rasta i razvoja naše Srbije je imperativ. Ekspo je tu kao glavni cilj - najveća razvojna šansa za nas, za ceo Beograd. Da se predstavimo na pravi način. Da kroz velike investicije, završetak projekta metroa, projekta interceptora, novih mostova, novih tunela, podignemo kvalitet infrastrukture u našem gradu. Da tako jačamo ekonomiju. Da imamo i dalje i za besplatne vrtiće, besplatne udžbenike i za povećane plate i penzije. Većina velikih projekata ne može lokalna samouprava da iznese već je iznosi zajedno sa Republikom Srbije. Zato građani Srbije kada donosite odluku imajte u vidu da je ta vertikala  - predsednik - Vlada - lokalna samouprava veoma važna. Kroz to jedinstvo i slogu pokazujemo ne samo da je Srbija jaka, s obzirom na izazove sa kojima se suočavamo. Pokazujemo da je moguće ostvariti snove i moguće ostvariti ciljeve koje smo definisali. Do danas svako obećanje koje smo dali smo ispunili - zaključio je ministar Mali. 

Foto: Printskrin

"Niko nema konkretan odgovor na pitanje"

- Kada čujete moje sagovornike vidite da niko nema konkretan odgovor na pitanje. Da smo nasledili grad kakav nismo nasledili 2012. godine, sa milijardu i 200 miliona duga, grad pred bankrotom, gde je Dragan Đilas uništio grad. Prošli smo kroz veoma tešku fiskalnu konsolidaciju zbog toga. Polako smo stali na noge - rekao je ministar.

Ali smo uradili jednu važnu stvar, morali smo da zapošljavamo ljude, da nam rastu plate i penzije, da nam raste budžet - dodaje on. 

Prečišćavanje otpadnih voda 

- Ovo je veoma važna tema. Mi već imamo ugovor sa kineskom kompanijom, koja radi na završavanju tog interceptora - rekao je ministar prikazujući projekat za prečišćavanje otpadnih voda.

- Ideja je da se cela kanalizaciona mreža, koja je trenutno rascepkana, poveže na ovu cevku ovde. I da ta voda koja se sliva iz centralnog dela Beograda ide u fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Radovi su već krenuli. Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda je ogromna investicija. Ne finansira je grad Beograd, već Republika Srbija jer je vrednost radova oko 800 miliona evra. Osim toga grade se fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Batajnici, Ostružnici, Krnjači i Boleču. To je sistem od pet fabrika. Prva sledeća je Batajnica, kako bi se ceo sistem završio na pravi način. Samo da podsetim građane Beograda da smo u proteklih par godina završili najveći ekološki projekat a to je izgradnja deponije, odnosno fabrike za proizvodnju struje iz čvrstog otpada. Gde smo rešili najveću ekološku crnu tačku Evrope, a to je deponija Vinča. Mi danas od smeća koje prozvodi grad, proizvodimo struju i grejemo nekoliko hiljada domaćinstava - ističe ministar i dodaje da ima još mnogo toga da se radi, ali da je nemoguće sve završiti odjednom.

"Zašto vas plaća Rokfeler?"

- Sinonim za korupciju je gospodin Savo Manojlović - evo lepo cela šema kako se finansira, da vide građani Srbije i građani Beograda. Pošto ste se vi našli da spočitavate nekom za korupciju - zašto vas plaća Rokfeler? Rokfeler fond vam je uplatio samo prošle godine 25 hiljada dolara. "Open majnd" 35 hiljada dolara. Mene zanima zašto vas on plaća? Neka čuju građani Srbije. Čije interese štitite? Taj čovek hoće da vodi Beograd, u čijem interesu? Šta dugujete čoveku, šta ste mu obećali?

Foto: Printskrin

Ministar Mali odgovorio je Manojloviću koji je u studiju pokazivao fotografije predsednika Srbije. 

- Pokazuje sliku predsednika Vučića sa Toni Blerom i sa ozbiljnom optužbom da je bilo ko ili Vučić ili Srbija ikada platila dinar Toni Bleru. To nije istina i to je jedna ogromna laž. Ja vam sada kažem ovde. Aleksandar Vučić neće biti predsednik Srbije ako Savo Manojlović dokaže ovo što je rekao. A pošto ne može da dokaže, jer je to prevarant i korumpiran čovek - naveo je Mali i upitao Manojlovića zašto ga plaća Rokfeler. 

- Oni nemaju rešenje - dodao je on. 

Mali odgovorio Manojloviću

- Toliko o cenzuri i diktaturi kada imate trojicu na jednoga. Svako je samo mene pominjao bez ikavog programa i ideje kako grad treba da se razvija, Srbija. To je tako velika glupost koju ste rekli. Vi kao bajni pravnik ne umete ni vašu listu da predate kako treba po zakonu, ne znate, a referentna cena već postoji u zakonu o javnim nabavkama, i sprovodi se godinama unazad. To je procenjena vrednost svake nabavke. Ali ni to ne znate, a hoćete da vodite Srbiju - istakao je ministar odgovarajući Savi Manojloviću. 

- Ono što je vezano za listu "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" - Hoćemo da nastavimo politiku ubrzanog rasta i razvoja našeg grada i podizanje životnog standarda naših građana - plata i penzija. 2014. godine obećali smo dve stvari - da ćemo spustiti Beograd na reke što smo ispunili kroz realizaciju Beograda na vodi. Sa druge strane obećali smo da ćemo imati grad kranova i dizalica. Golim okom možete videti kako se Beograd promenio poslednjih nekoliko godina. Iz te jače ekonomije i budžeta grada onda i slede veća socijalna davanja, danas imate i besplatne vrtiće, udžbenike i sve ono što diže kvalitet života građana Srbija. Prosečna plata u gradu Beogradu u martu 2024 godine  bila je 1.059 evra. Prosečna plata u martu 2012. godine bila je 460 evra - naveo je ministar. 

Foto: Printscreen/RTS

Na Novom Beogradu je 1.400 evra prosečna zarada, a na Vračaru 1.500, ističe ministar i dodaje da se vidi da raste kvalitet života građana. 

- Što ste nervozni, ja sam vas pažljivo slušao, polako. Da imate neki program vi biste ga izneli malopre - odgovorio je na dobacivanje Veselinoviću ministar Mali. 

Istakao je i da je Ekspo naša najveća razvojna šansa grada i Srbije. 

- Domaćini smo najveće svetske manifestacije 2027. godine. Očekujemo skoro tri miliona posetilaca. Želimo da predstavimo našu zemlju na pravi način i zato smo predstavili program "Srbija 20 - 27". Da kroz podizanje kvaliteta infrastrukture ne samo u Beogradu, nego u celoj Srbiji pojačamo i ojačamo našu ekonomiju i da dođemo od cifre od 1.400 evra u Srbiji, što znači da u Beogradu ide i na 2.000 i više evra. I ono što je važno - ovi izbori nisu igra, ovo nisu izbori samo za lokalne samouprave, na kojima se odlučuje naša sudbina i budućnost Srbije - zaključio je ministar. 

Ministar je svoje gostovanje najavio na Instagram nalogu. 

Foto: Printscreen/Instagram

 

U emisiji učestvuju:

Siniša Mali, ispred liste “Aleksandar Vučić - Beograd sutra”,

Savo Manojlović, ispred liste “I ja sam Beograd - Kreni - promeni”,

Dobrica Veselinović, ispred liste “Biramo Beograd”,

Borislav Antonijević, ispred liste “Mi, snaga naroda - dr Branimir Nestorović”.

Urednik i voditelj emisije je Zoran Stanojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024