MALI U BEOGRADSKOJ HRONICI: Svi šipovi za EKSPO su već postavljeni, prosečna plata sledeće godine 1.000 evra

Novosti online

20. 05. 2024. u 17:52 >> 17:54

PRVI potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali bio je gost Beogradske hronike.

МАЛИ У БЕОГРАДСКОЈ ХРОНИЦИ: Сви шипови за ЕКСПО су већ постављени, просечна плата следеће године 1.000 евра

Foto printskrin RTS

Ministar finansija govorio je o današnjoj iznenadnoj poseti gradilišu za EKSPO.

- Svi šipovi za EKSPO su već postavljeni i danas smo postavili prvi šip za Nacionalni stadion. Dubina kada je Eskpo u pitanju ide do 18 metara, a za stadion do 25 metara. To su ozbiljni radovi, pokrećemo celu našu industriju - rekao je Mali.

On kaže da država vodi računa o svakom dinaru.

Foto printskrin RTS

- Rastemo višestruko brže nego Evropa. Imamo rekordnu nisku nezaposlenost, imamo 4,5 milijardi direktnih stranih investicija. Držimo fiskalnu stabilnost. To daje jedan kredibilitet da budete atraktivni, cilj je da nam rastu plate i penzije. Sledeće godine cilj je da prosečna plata bude 1.000 evra, sada je negde oko 840 - ističe ministar.

Navodi da će se u Beogradu graditi tematski parkovi, akvarijumi, "Londsko oko" i da je cilj da ljudi dođu i ostanu da žive i rade u Srbiji. Podseća da je 2012. godine stopa nezaposlenosti bila 25 odsto,a da je danas 9,1.

Govoreći o Prokopu, kaže da će taj deo Beograda izgledati potpuno drugačije.

Foto printskrin RTS

- Prvi put ćemo povezati aerdrom Nikola Tesla i Prokop, i do Obrenovca. Jedna investicija gura i vuče drugu. Biće završena pruga do Subotice, te stvari menjaju Srbiju i BEograd. TIme što gradimo nešto u blizini Beograda, znači da cela ekonomija jača i cela država ima korist - kaže ministar.

"Srbija 2027" i EKSPO su najveće razvojne šanse Srbije, ističe ministar.

Govoreći o novim projektima u Beogradu i novim muzejima, on kaže da su predstavili plan za "Muzejsku četvrt".

- Zgrada železničke stanice biće muzej Istorije Srbije. Naredne nedelje krećemo u izbor izviođača radova. Vratićemo staroj zgradi Pošte novi sjaj, izgradićemo tu novu zgradu, novi muzej za decu. Tu će biti dve manje pozorišne scene. Muzej Nikole Tesle je sledeći. Već je počela rekontstukca zgrade Beogradskog muzeja. Prirodnjački muzej dobiće novo ruho, a što je meni posebno drago i Vazduhoplovni muzej kod aerodroma - kaže Mali i ističe nove projekte kao što je tunel kod Ekonomskog fakulteta, operske sale na Sajmu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOLJI JE OD ĐOKOVIĆA, NADALA I FEDERERA Medvedev zaprepastio sve(t), evo ko je za njega ispred velike trojke