JEZIVA STATISTIKA NASILJA NA SRBIMA NA KIM Vučić: Od dolaska Kurtija na vlast, bila 494 etnički motivisana napada na Srbe

Novosti onlajn

29. 03. 2024. u 18:39

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast 2021. godine, Priština neprestano preduzimala eskalatorne poteze i da je od tada bilo 494 etnički motivisana napada na Srbe i srpsku crkvu.

ЈЕЗИВА СТАТИСТИКА НАСИЉА НА СРБИМА НА КИМ Вучић: Од доласка Куртија на власт, била 494 етнички мотивисана напада на Србе

Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja, Foto AP

- A u prethodnom periodu od devet godina, kada Kurti nije bio na vlasti, imali smo svega 170 napada više - rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je naveo da će izneti ključne činjenice oko KiM koje pokazuju kolika je težina pozicije sa kojom se Srbija suočava, a posebno narod na KiM.

- Najvećim delom ću reći šta je to što ćemo mi da učinimo, za neke stvari ostaviću i Narodnoj skupštini, ali ću reći šta će biti predlog većine da se u Narodnoj skupštini izglasa. Dakle, ni jednog sekunda neću bežati od odgovornosti i od onoga što znači donošenje odluka u skladu sa interesima našeg naroda. Za nas je mir prioritetni interes - poručio je Vučić. Što se Saveta Evrope tiče, i Kurtijevi sponzori, saveznici i sam Kurti stalno govori da je reč o sprovođenju vladavine prava, dodao je Vučić.

- Kada im se nešto ne dopadne u toj vladavini prava, onda nam kažu da su protiv Kurtija i Prištine uveli sankcije. A po tim sankcijama devet meseci srpska roba nema pristup na KiM, o tome niko ne govori, o tome niko ne priča, o tome nikoga u srpskim medijima ništa ne zanima, niko neće time da se bavi. Kažu da su im uveli sankcije, a za proteklih godinu dana na apsolutno svim međunarodnim forumima su učestvovali ti protiv kojih su uveli sankcije. Na apsolutno svim. Ne postoji ni jedan međunarodni forum na koji nisu pozvani i na kojem nisu učestvovali - naveo je Vučić.

Zatim su ih, kaže Vučić, "kaznili" viznom liberalizacijom, a onda im je unapređen status u parlamentarnoj skupštini NATO.

- Gle čuda, upravo 24. marta na dan početka agresije NATO-a protiv Srbije. I to nije intervencija kao što govore predstavnici Srbije protiv nasilja i neki drugi. To nije bombardovanje, to je agresija - rekao je Vučić. On je dalje rekao da su Prištinu kaznili i time što su pokrenuli inicijativu i glasanje za prijem u članstvo Saveta Evrope.

- Znamo našu poziciju koja se suprostavlja njihovim interesima, jer nismo za nezavisno Kosovo. I nema prostora za kukanje, ima prostora za borbu -rekao je Vučić i podsetio da je jedna od obaveza Prištine bila i formiranje ZSO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (39)

URUČIVANJE DRŽAVNE ZASTAVE: Vučić sutra sa sportistima koji putuju na Olimpijske igre