KURTI ČUVA HAOS PO CENU SANKCIJA: Priština traži izgovore da bi izbegla zahteve sa Zapada

M. St. - D. Z.

09. 06. 2023. u 10:26

UMESTO da prione na primenu plana kojim će se spustiti tenzije na severu KiM, a pod pretnjom zapadnih sankcija ako to odbije, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kuri opet iznosi svoju listu želja. Kao "gest dobre volje" da bi organizovao nove izbore u četiri opštine sa srpskom većinom, on traži da se uspostave red i zakon?! A nered je izazvao upravo Kurti šaljući na Srbe specijalce koji su obezbeđivali nezakonit upad u opštine lažnih gradonačelnika.

КУРТИ ЧУВА ХАОС ПО ЦЕНУ САНКЦИЈА: Приштина тражи изговоре да би избегла захтеве са Запада

Foto: Profimedia

Kurti sada, doduše, priznaje da je legitimitet sadašnjih gradonačelnika slab, iznosi da oni neće dočekati kraj mandata, i dodaje da će za nekoliko meseci možda biti izbora ako bude uslova. On se brani time da njemu nije ispostavljen nikakav ultimatum, iako su Vašington i Brisel poručili da od Prištine očekuju da što pre deeskalira situaciju, da izmesti predsednike opština izabrane sa jedva stotinak glasova, kao i da organizuje novo glasanje na kojem će učestvovati i Srbi.

Da u zapadnim centrima polako gube strpljenje, pokazuje i to što je na "Albanijan postu" - portalu preko kojeg se često plasiraju neformalni stavovi iz SAD i EU - objavljena lista mogućih kazni koje bi Kurti i tzv. Kosovo mogli da osete ako budu ignorisali zahteve. Predviđene su dve faze sankcija, razvrstane u osam tačaka, a među njima je i vraćanje severa KiM pod potpunu kontrolu Kfora, pasivnost prema kampanji Srbije za otpriznavanje tzv. Kosova, blokiranje evrointegracija, vraćanje viza režima, pa sve do stavanja Kurtija i ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje na listu nepoželjnih osoba.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković smatra da su svi Kurtijevi napori da arogancijom i bahatošću izbegne obaveze osuđeni na propast:

- On je suočen sa jasnim zahtevima međunarodnih posrednika, i, umesto što nastavlja da propagandom u stranim medijima u drugima traži krivce i opravdanje za poslednju eskalaciju na severu pokrajine, od njega se očekuje da odustane od pokušaja da po svaku cenu izazove destabilizaciju regiona i sukobe širih razmera. Srbi će u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, uveren sam, istrajati u svojim mirnim i demokratskim protestima.

A građani Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka juče su protestovali 11. dan ispred opštinskih zgrada. Studenti Prištinskog univerziteta, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, u Zvečanu su se pojavili u majicama na kojima je pisalo "Izađi mala", pozivajući tako lažne gradonačelnike i Kurtijeve specijalce da napuste zgradu Opštine.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do nedelje razgovarati sa Srbima sa KiM o mogućnostima za prevazilaženje trenutne krize. On je poručio da su razgovori oko KiM složeni i da je bitno da Srbija pokaže da se zalaže za mir, za razliku od onih koji misle da provokacijama mogu da reše probleme.

Rama spremio plan za ZSO

ALBANSKI premijer Edi Rama izjavio je juče da je svoj plan za formiranje ZSO prosledio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i "američkoj strani". On je naveo da je reč o nacrtu koji su dugo pripremali najviši američki i evropski stručnjaci:

- Uveravam vas da je to dokument najvišeg međunarodnog nivoa, koji uzima u obzir sve razloge za stvaranje ZSO i vodi računa da ona bude deo organizacije života u Republici Kosovo, poštujući sve preporuke ili zaključke Ustavnog suda Kosova.

BONUS VIDEO: PROVOKACIJA POLICIJE LAŽNE DRŽAVE - Srbi koji mirno protestuju uznemireni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024