"HVALA NA PODRŠCI TERITORIJALNOM INTEGRITETU" Vučić: Mi smo uvek pokazivali nedvosmisleno prijateljstvo i ljubav prema Indiji (VIDEO)

Novosti online

08. 06. 2023. u 10:35 >> 13:47

PREDSEDNICA Republike Indije Drupadi Murmu boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji do 9. juna, a danas se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

ХВАЛА НА ПОДРШЦИ ТЕРИТОРИЈАЛНОМ ИНТЕГРИТЕТУ Вучић: Ми смо увек показивали недвосмислено пријатељство и љубав према Индији (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Obračanje Vučića na forumu

Predsednik je izjavio da je posete indijske predsednice velika privilegija i prilika da se unaprede i ojačaju ekonomske veze dve zemlje i da je veoma važno da uspostavimo što je moguće biližu saradnju sa trenutno najbrže rastućom svetskom ekonomijom.

- Želim da se zahvalim što ste posetili Srbiju, za nas je vaša poseta od ogromnog značaja. Mi smo uvek pokazivali nedvosmisleno prijateljstvo i ljubav prema Indiji. Danas je svet stavljen pred ozbiljne izazove - rekao je predsednik, koji je govorio o brojnim oblastima saradnje.

Predsednik je izjavio da trgovinska razmena sa Indijom veoma brzo može da dostigne milijardu evra. On je rekao da je trenutna trgovinska razmena 327 miliona evra, da se ove godine beleži rast u prvom kvartalu od 21 odsto.

Istakao je da je za nas od presudnog značaja da dalje unapređujemo saradnju u farmaceutskoj industriji po svim pitanjima, pošto će generički lekovi iz Indije i tradicionalna indijska medicina biti sve prisutnija na celom evropskom kontinentu.

On je ponovio da je veoma važno da dve zemlje razvijaju turizam i da što više Indijaca dolazi u Srbiju, zbog čega će se raditi na pojednostavljivanju viznog režima i uvođenju direktne avionske linije.

- Verujem da imamo mnogo toga što zajednički možemo da učinimo u oblasti infrastrukture, građevinarstva, energetike i ne postoji oblast u kojoj ne možemo da pokažemo veliki napredak.

On je rekao da će se raditi i na saradnju u oblasti kinematografije, poljoprivrede.

- Naše jabuke našle su prostor na indijskom tržištu, verujemo da će naše smrznuto bobičasto voće naći prostor na indijskom tržištu, pre svega malina koja je najbolja na svetu - rekao je Vučić.

- Želim vam da dobro i korisno provedete ovde. Mi smo privilegovani i počastvovani što ste posetili našu zemlju - kazao je predsednik.  

Foto: Tanjug

Obraćanje Murmu na forumu

Predsednica Indije Droupadi Murmu izjavila je da trgovinska razmena između Srbije i Indije do kraja decenije može da poraste sa sadašnjih 320 miliona dolara godišnje, na milijardu do dve milijarde dolara.

- Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sam se dogovorila da produbimo saradnju u svim sferama. Preduzetnici koji su danas ovde mogu da postanu pokretačka sila između naših zemalja. Čak i ako je trgovinska razmena danas skromna, na oko 320 miliona dolara, uverena sam da će dvosmerna trgovina moći da poraste na milijardu do dve, do 2030. godine - rekla je.

- Uveravam vas u punu saradnju i podršku vlade Indije. Privilegija je da razgovaram sa poslovnim liderima iz dve zemlje. Hvala Vučiću što je omogućio da održimo ovakav događaj. Srbija i Indija imaju bliske odnose još od vremena Pokreta nesvrstanih - istakla je Murmu.

Ona je dodala da ekonomija Indije nastavlja da ima dobar učinak i da je, kako je istakla, jedna od najbrže rastućih ekonomija, a trenutno peta u svetu.

- Razvijamo se u farmaceutskoj industriji, obnovljivim izvorima, IT sektoru, telekomunikacijama, svemiru... Digitalne mogućnosti nastavljaju da rastu. Ovaj brzi rast digitalne infrastrukture stavio je Indiju na čelo kada je reč o tehnološkim informacijama. Treća je po startapu u svetu, u 2022. godine priliv u Indiju bio je oko 77 milijardi dolara - otkrila je Murmu.

- Rečeno mi je da je Srbija od 2018. privukla više od polovine investicija za Zapadnom Balkanu. Vaša zemlja je zemlja inteligentnih, vrednih ljudi koji pokreću inovacije, ideje. Srbija može da postane efikasan prolaz za indijske kompanije koje idu na tržište evroazije. Stoga, u trenutku smo kada imamo puno mogućnosti. Moramo da iskoristimo trenutak-  istakla je predsednica Indije.

Foto: Tanjug

Počeo Srpsko-indijski poslovni forum

Srpsko - indijski poslovni forum, koji je  okupio oko 100 srpskih i indijskih privrednika, počeo je u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Vučića i predsednice Murmu.

Forum organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Asocijacijom indijskih privrednih komora, uz podršku Ambasade Indije.

Privrednicima će biti prezentovan privredni potencijal za saradnju Srbije i Indije, a posle plenarnog dela, održaće se B2B (biznis tu biznis) sastanci privrednika.

Otvaranju prisustvuju i predsednik PKS Marko Čadež i vođa privredne delegacije Indije Sanjdže Soni.

Foto: Tanjug

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik se, na početku obraćanja, zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje.

- Ogroman mi je čast što imam priliku i privilegiju da vas ugostim, ovo je prva poseta od 1972. godine, posle više od pola veka. Posebno sam srećan što mogu da vam budem domaćin. Uveren sam da ste na svakom koraku mogli da vidite prijateljstvo, što datira još od Pokreta nesvrstanih. Mi smo ponosni na naše tradicionalno prijateljstvo. Želim da vam se zahvalim na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN - kazao je predsednik i podsetio da su diplomatski odnosi naše zemlje sa Indijom uspostavljeni 1948. godine.

Predsednik je istakao da je sa indijskom predsednicom razgovarao o saradnji u šest najvažnijih oblasti.

- Mi smo danas razgovarali o sveukupnoj saradnji. Saradnja Srbije i Indije će i dalje da raste, razgovarali smo o šest najvažnijih oblasti, a politička saradnja treba da bude temelj za sve ekonomske poslove koji nas čekaju. Naša trgovinska razmena raste, ali je nedovoljna. Imajući u vidu trenutnu trgovinsku razmenu od 330 miliona evra, verujemo da može da bude desetostruko, čak i 20-tostruko veća - rekao je Vučić.

- Naša nacionalna kompanija i indijska razmotriće uspostavljanje direktnog leta između Beograda i Delhija, što bi značilo mnogo više kontakata poslovnih ljudi, ali i mnogo više turista. To će morati da bude pomognuto uprošćavanjem viznog režima. Dao sam nalog da u narednih sedam do 10 dana se uprosti vizni režim - naveo je predsednik.

- Mi smo posebno razgovarali o saradnji u oblasti odbrane, Indija je jedan od najvećih, kako proizvođača, tako i kupaca. Verujem da zajednički možemo, posebno po pitanju artiljerije, baruta, eksplozivnih srestava, da napravimo veliku saradnju u budućnosti - dodao je Vučić.

Jedna od tema, istakao je, bila je i saradnja u oblasti farmacije, naročito generičkih lekova.

- Industrijska proizvodnja je važan deo saradnje, naš cilj je da privučemo veći broj indijskih investitora. Verujem da ćemo uspostaviti saradnju i u oblasti kinematografije. IT sektor, Indija je jedna od zemalja sa najsnažnijim rastom startapova i tu možemo da razmenimo iskustva i zajednički radimo. Uskoro gradimo peti naučni park u Kragujevcu i ponudićemo im saradnju - kazao je Vučić i dodao da se razgovaralo i o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Kazao je da Srbija u Indiju najviše izvozi jabuke, ali da postoji interesovanje za maline i bobičasto voće...

- Važno je da nastavljamo da produbljujemo naše odnose. Mi moramo da pristupimo veoma moćnom privatnom sektoru Indije. Indijska ekonomija je postavljena na moderne osnove. Ulaganje u energetiku je bila tema, jer je Indija jedan od najvećih proizvođača obnovljive energije - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug

Obraćanje Murmu

Predsednica Indije izjavila je da je oduševljena što je Srbija prva evropska zemlja koju je posetila otkako je postala predsednica Indije u julu prošle godine.

- Hvala na gostoprimstvu koje mi je ukazano. Ja bih podsetila na posetu predsednika Vučića Indiji 2017. kada je bio predsednik Vlade. Njegova poseta je postavila temelje za širenje našeg bilateralnog partnerstva. Odnosi Srbije i Indije su zaista jedinstveni. Zaista sam imala konstruktivan sastanak sa predsednikom po pitanju svih aspekata - navela je indijska predsednica.

- Razgovarali smo o svim važnim aspektima naših bilateralnih odnosa, ali i o globalnim i regionalnim pitanjima. Odlučni smo da gradimo dalje odnose, da radimo na širenju tehnologije, jačanju odnosa među ljudima... Dogovorili smo se da jačamo saradnju u UN i drugim multilateralnim forumima - kazala je Murmu.

- Želela bih da sarađujemo sa Srbijom kada je reč o IT sektoru, zdravstvu, energetici, poljoprivredi... Srbija je tradicionalni prijatelj Indije, stoga, zainteresovani smo vrlo da sarađujemo sa Srbijom. Želimo da radimo dalje, razgovarali smo o direktnom letu Beograd - Nju Delhi. Učestale posete će najbolje jačati naše partnerstvo nabolje.

"Dobro nam došli u prijateljsku Srbiju"

Predsednik Vučić oglasio se na svom Instagram nalogu, povodom posete predsednice Murmu.

- Poseta Drupadi Murmu predstavlja veliku čast za našu zemlju, kojom potvrđujemo novu eru u odnosima Srbije i Indije uz međusobno uvažavanje i razumevanje. Hvala Vam što posle pedeset i jedne godine imamo priliku da ugostimo predsednika Indije. Dobro nam došli u prijateljsku Srbiju - objavio je predsednik.

Razgovor delegacija

U toku su razgovori delegacija Republike Srbije i Indije, predvođeni predsednikom Vučićem i predsednicom Murmu.

Sastanak dvoje predsednika

Nakon svečanog dočeka, održan je sastanak u užem formatu predsednika Vučića i predsednice Murmu.

Foto: Tanjug

Svečani doček ispred Palate Srbije

Predsednik Vučić priredio je danas svečani doček ispred Palate Srbija za predsednicu Indije. Ona je dočekana uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Srbija druga zemlja koju posećuje

Srbija je druga zemlja koju posećuje otkako je stupila na dužnost u julu prošle godine.

Foto: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (133)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)