TURNEJA LAJČAKA I ESKOBARA U PRIŠTINI I BEOGRADU: Predlozi postoje, ali nije raskinta pat-poziciju u južnoj pokrajini

D.Zečević - S. Rovčanin Tomković

07. 06. 2023. u 11:23

ZAHUKTALI su se razgovori diplomata oko smirivanja krize na severu tzv. Kosova, ali se čini da nije u prvom planu rešavanje njenog uzroka, a to je decenijsko čekanje na Zajednicu srpskih opština i konstantni teror nad našim narodom. Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručuje da Priština mora da formira ZSO, da Aljbin Kurti kaže šta hoće, uz konstataciju da ima svoj predlog ZSO, ali ga krije. I ne pominje da je ZSO do tančina ispregovarana još pre deset godina u Briselskom sporazumu, pa su dodatna mišljenja - nepotrebna.

ТУРНЕЈА ЛАЈЧАКА И ЕСКОБАРА У ПРИШТИНИ И БЕОГРАДУ: Предлози постоје, али није раскинта пат-позицију у јужној покрајини

Foto: Printskrin/youtube/ kosovo online

Izaslanicima Eskobaru i Miroslavu Lajčaku koji zastupa EU, ne smetaju ni albanski gradonačelnici koji su na silu zauzeli fotelje u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, iako su izabrani sa tek 3,5 odsto izašlih birača (od čega samo 13 Srba). Zapadni emisari nude "rešenje" da Kurtijevi "šerifi" funkcije obavljaju iz izmeštenih kancelarija, a ne iz opština koje su već danima zaposeli uz asistenciju tzv. kosovske policije, a čiji su pripadnici u jednom trenutku i pucali na Srbe tokom mirnog protesta. Nudi se raspisivanje novih izbora za četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom, traži da Srbi učestvuju, a da se tek kasnije započne sa formiranjem ZSO, verovatno ne u onom obliku dogovorenom u Briselu. U ovom vrtlogu predloga trajno rešenje se ne nazire, samo privremena, i uglavnom nepovoljna po naš narod, jer se njihovi zahtevi da se formira ZSO, a specijalci povuku - ne ispunjavaju.

Ni posle razgovora sa Lajčakom i Eskobarom, Kurti nije promenio ploču. Zatražio je od Brisela i Vašingtona da pozovu na "prekid nasilja na severu KiM i kažnjavanje i krivično gonjenje počinilaca". Rekao je da je put ka deeskalaciji na severu pokrajine da se "odmah zaustave napadi nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa na domaće i međunarodne bezbednosne snage i novinare".

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vljosa Osmani ocenila je da bi novi izbori u četiri opštine na severu KiM mogli da budu organizovani u skladu sa "ustavnim i zakonskim okvirom". I ona je Srbe koji protestuju nazvala kriminalnim grupama koje treba kazniti.

U prištinskim medijima su se pojavile informacije da Kurti ni Osmani nisu želeli ni za milimetar odstupe od svojih stavova. Eskobar im je dao rok do petka da se izjasne o predlogu da se organizuju novi izbori.

- Duboko smo zabrinuti zbog situacije na severu i pozivamo na hitnu deeskalaciju na terenu, vanredne izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa - napisao je Lačjak na "Tviteru".

Emisari su juče razgovarali i sa predstavnicima Srpske liste Goranom Rakićem i Igorom Simićem, a posle sastanka nije bilo izjava. Predstavnici opozicionih stranaka u Prištini ocenili su da su zabrinuti za situaciju na severu KiM. Predsednik Demokratskog saveza tzv. Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je da je za "kritičnu situaciju na severu" KiM odgovoran Kurti. Kako je rekao, ostaje da se vidi kakve će posledice Kosovo snositi od delegacija Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i NATO, kao i da je situacija u odnosima sa saveznicima zabrinjavajuća.

Inače, juče je bio dvanaesti dan kako su pripadnici takozvanih kosovskih specijalnih snaga upali u opštinske zgrade na severu, a deveti kako građani i zaposleni u opštinskoj administraciji protestuju zahtevajući povlačenje specijalaca, nametnutih gradonačelnika i oslobađanje dvojice Srba uhapšenih prvog dana protesta u Zvečanu - Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića.

Britancima kriv Beograd

DRŽAVNI sekretar Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Endrju Mičel rekao je da London poziva vladu privremenih prištinskih institucija da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu KiM, kao i novoizabrane gradonačelnike da obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija.

- Izrazili smo zabrinutost zbog nasilnog smeštanja gradonačelnika u opštinske objekte, kao i akcije Srbije da poveća spremnost vojnih snaga oko granice Kosova - naveo je Mičel.

Rasprava na temu dešavanja na severu KiM povela se na inicijativu predsednice Odbora za spoljnu politiku Ališe Kerns, koja je istakla da tzv. Kosovo za nju "nije Srbija", i da je Beograd, "orkestrirao bojkot demokratskih izbora" u četiri opštine na severu KiM.

- Prošle nedelje su načelnici opština pokušali da uđu u svoje kancelarije, nenasilno, već je nasilje orkestrirano. Kada bi našim predsednicima opština bilo zabranjeno da rade iz svojih kancelarija i kad bi radili od kuće, rekli bismo da je to ozbiljan udarac demokratiji - rekla je Kernsova i dodala da je za to što je izašlo samo malo birača kriv Beograd. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega