HOVENIJER: Prva sankcija za Kosovo otkazivanje zajedničkih vojnih vežbi, razmišljamo o narednim potezima

Novosti online

30. 05. 2023. u 16:54

AMERIČKI predstavnik u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vežbi "Defender Europe '23", prva posledica za Prištinu, koja je odbacila pozive Vašingtona da eskalira situaciju na severu.

ХОВЕНИЈЕР: Прва санкција за Косово отказивање заједничких војних вежби, размишљамо о наредним потезима

Foto: Printscreen/Kanal 10/youtube

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Prištine u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose.

- Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je sinoć doneo američki komandant za Evropu da otkaže učešće (tzv.) Kosova u Defender Europe 2023, što se dogodilo preko noći - rekao je Hovenijer na sastanku sa nekoliko novinara u Prištini.

Za(tzv. Kosovo su ove vežbe završene, dodao je Hovenijer.

- Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese (tzv.) Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unapređenju (tzv.) Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu.

SAD su kritikovale Prištinu, rekavši da su 26. maja albanski "gradonačelnici" u severnim opštinama nasilno ušli u zgrade opština na severu.

Hovenijer je rekao da SAD razmišljaju i o drugim odlukama koje će doneti u tom pravcu.

- Zatražili smo od Aljbina Kurtija da odmah preduzme korake za smirivanje situacije na severu. On nije odgovorio na ove zahteve. Zato razmatramo šta će biti naše sledeće akcije - rekao je on.

Američki predstavnik u Prištini u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da vlada u Prištini nije koordinisala sa Vašingtonom za akcije preduzete u petak.

Tog dana lažni gradonačelnici opština na severu Kosova i Metohije ušli su, uz pomć tzv. kosovske policije, u zgrade opština.

- Kada smo saznali, oštro smo reagovali protiv toga. Odluka je negativno uticala na reputaciju (tzv.) Kosova i preokrenula napore ka normalizaciji odnosa između (tzv.) Kosova i Srbije - naglasio je američki predstavnik.

Hovenijer je citirao američkog državnog sekretara Blinkena kada je rekao da nedavne odluke Prištine utiču na odnose dve zemlje.

- Danas nije bilo aktivnosti za "Defender Europe '23" i neće je biti. Za (tzv.) Kosovo su te vežbe završene - rekao je on.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (18)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja