SITUACIJA NA KiM: Novo saopštenje Srpske liste (FOTO/VIDEO)

Novosti online

30. 05. 2023. u 08:03 >> 21:46

U ZVEČANU, Leposaviću i Zubinom Potoku i danas su se okupili građani, koji protestuju zbog upada nelegalnih Kurtijevih gradonačelnika i pripadnika tzv. specijalne kosovske policije u srpske zgrade opština.

СИТУАЦИЈА НА КиМ: Ново саопштење Српске листе (ФОТО/ВИДЕО)

Kosovo online

21:45 Srpska lista: Ne ugrožavati bezbednost vojnika KFOR-a

Srpska lista pozvala je večeras građane da ne ugrožavaju bezbednost vojnika KFOR-a, jer svako ko to radi, radi protiv interesa srpskog naroda.

- Nakon saznanja da se u medijima pojavila informacija da je večeras na vojnike Kfora bačena nekakva eksplozivna naprava u neposrednoj blizini zgrade opštine Zvečan, predstavnici Srpske liste su se odmah uputili na lice mesta i u razgovoru sa predstavnicima KFOR-a na terenu saznali da je u pitanju najverovatnije petarda - navodi se u saopštenju Srpske liste.

16.57 Američki predstavnik u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vežbi "Defender Europe '23", prva posledica za Prištinu, koja je odbacila pozive Vašingtona da eskalira situaciju na severu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Prištine u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose.

15.42 Američki KFOR stigao je kao pojačanje u Leposavić i njihovi vojnici pridružili su se pripadnicima italijanskog kontigenta koji se nalaze ispred zgrade opštine.

15.18 Komanda združenih snaga NATO-a u Napulju saopštila je da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu i Metohiji kao podrška snagama KFOR-a.

14.41 Okupljenim građanima u Zvečanu obratio se Srđan Milosavljević, bivši predsednik Skupštin opštine Zvečan. On je rekao da ukoliko se tzv. kosovski specijalci ne povuku do 15 časova, da će se sutra održati najveći skup do sada. Pozvao je građana na masovno okupljanje i najavio je da će se okupljati i narednih dana, kako bi se izborili za svoj opstanak, ali i kako bi pružili podršku povređenim i uhapšenim Srbima.

Milosavljević je pozvao građane na mirne i dostojanstvene proteste. U Zvečanu je

trenutno mirno.

Foto: D. Zečević

14.28  Srbi u Leposaviću okačili su danas srpske trobojke na bodljikave žice i prepreke KFOR-a.

13.46 Sa zvonika crkava Bogorodičino Vavedenje i Svetih Flora i Lavra u Lipljanu nepoznato lice skinulo je tokom noći držač sa zastavom, potvrdio je Predsednik Privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović. Zastava je pocepana i odnesena.

12.47 Todić sa komandantom američkog Kfora: Život u Leposaviću paralisan, nismo bezbedni dok su tu tzv. kosovski specijalci

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić i bivši gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić razgovarali su sa komandantom američkog Kfora kojem su ponovo preneli zahteve da se specijalna jedinica Kosovske policije povuče i da novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napusti zgradu opštine, u kojoj se nalazi od juče.

Todić je ukazao da Srbi okupljeni ispred zgrade opštine ne žele nikakve incidente već samo da im se obezbedi nesmetan rad u svojim institucijama.

- Život u Leposaviću je stao, oni su ovde došli uz upotrebu sile. Mogu da idu, da bismo se vratili normalnom životu - preneo je Todić komandantu američkog Kfora koji je jutros ispred zgrade opštine Leposavić zamenio italijanski kontingent.

Todić je komandantu Kfora rekao da je život u Leposaviću paralisan, da ništa ne funkcioniše, i kada je reč o građanima i ustanovama, da ne rade škole, javna preduzeća, zdravstvene ustanove.

Foto: Novosti

12.45 Vučić se sastao sa Čen Bo

- Zamolio sam ambasadorku Čen Bo da rukovodstvu Narodne Republike Kine prenese ozbiljnu zabrinutost Srbije po pitanju opstanka i bezbednosti Srba na KiM. Apelovao sam na prijatelje iz Kine da svojim ogromnim međunarodnim ugledom utiču na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao hitan prekid nasilja nad Srbima i osigurali mir i bezbednost na KiM - objavio je predsednik Vučić na svom Instagram profilu.

12.40 Bodljikava žica u Zvečanu

U Zvečanu se pripadnici Kfora spremaju da razvuku bodljikavu žicu.

12.23 Advokatu Predragu Miljkoviću, koji brani Dušana Obrenovića (25), momka koga su pripadnici tzv. kosovske policije juče brutalno pretukli tokom privođenja i pritvora, onemogućeno je da dokumentuje i fotografiše njegove povrede u pritvoru u Južnoj Mitrovici.

Miljković je danas ponovo obišao povređenog momka i naveo da je Obrenović sinoć obilno krvario iz arkade, kao i da mu je neophodan pregled hirurga zbog straha od unutrašnjeg krvarenje.

12.06 U Zubinom Potoku Srbi su odlučili da još jednom pokažu da Kurtijevi okupatori nisu poželjni u srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji. Ovog puta su odlučili da srpske trobojke okače u blizini zgrade opštine.

12.02 Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

10.25 Pojavio se video kako albanske kukavice skrnave mural najvećeg svih vremena, Novaka Đokovića.

10.18 Pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici postavljena je nova srpska zastava, nakon što je prethodna zapaljena u toku ranih jutarnjih sati od strane nepoznatog počinioca.

Foto: Tanjug

10.14 Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Foto: Instagram printskrin/buducnostsrbijeav

10.02 Švedski diplomata Karl Bilt smatra da je Aljbin Kurti glavni krivac za eskalaciju nasilja na severu KiM.

9.55 Advokat Predrag Miljković, koji zastupa juče u Zvečanu uhapšenog Dušana Obrenovića, izjavio je da je njegov klijent brutalno pretučen od strane tzv. kosovske policije.

9.42 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da paljenje srpske trobojke u Gračanici predstavlja suludi mrziteljski pir.

On je dodao i da je tokom noći uništen Đokovićev mural u Orahovcu.

- Osim toga, ispisane su poruke terorističke UČK. Ekstremisti udaraju tamo gde su Srbi najizolovaniji i najranjiviji. To je slika i prilika Kurtijeve ekstremističke politike na KiM - dodao je Petković.

9.32 Dvojica Srba koji su privedeni tokom jučerašnjih sukoba sa tzv. kosovskom policijom i KFOR-om u Zvečanu, pušteni su na slobodu, a dvojici je određeno zadržavanje od 48 sati, rekao je advokat Dejan Vasić.

Četvorica Srba uhapšena su tokom jučerašnjeg sukoba građana okupljenih kod Opštine Zvečan sa pripadnicima KFOR-a i tzv. kosovske policije.

Novosti

9.26 Mural u Orahovcu, posvećen najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću, uništen je tokom noći, javlja sajt radija Goraždevac.

Foto: Novosti

9.04 Od jutros su ispred zgrade opštine Zvečan počeli da se okupljaju radnici ove opštine koji ne mogu da uđu na svoja mesta jer zgradu Opštine i dalje drže u blokadi pripadnici specijalne policije i KFOR-a.

FOTO D.Z.

9.00 Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da bi trebalo, prema obećanjima Kfora, da se svi pripadnici tzv. specijalnih kosovskih jedinica povuku danas do 15 časova.

Dodao je da je komandant Kfora saopštio da će deo specijalnih jedinica da se povuče iz Zvečana u toku noći, a da će se danas do 15 časova povući u potpunosti.

- Došli smo da sačekamo, čekamo 15 časova da svi odu - naveo je Nedeljković.

8.56 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je za jučerašnji incident u Zvečanu odgovoran isključivo premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i da su pripadnici Kfora, umesto da zaštite Srbe, asistirali da "lažni gradonačelnik uđe u srpsku opštinu".

8.24 Veliki broj građana i jutros se okupio ispred zgrade opštine Leposavić, a novoizabrani Kurtijev gradonačelnik te opštine Ljuljzim Hetemi noć je proveo u zgradi.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, vojnici italijanskog Kfora stacionirani su u velikom broju na platou u centru grada, a iza njih su vozila specijalne jedinice tzv. kosovske policije.

Građani su okupljeni ispred njih i mirno protestuju, a grupisani su i kod obližnjeg Hrama Svetog Vasilija Ostroškog, u centru Leposavića i kod Osnovne škole "Leposavić". 

8.17 Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije.

8.07 Zastavu Republike Srbije, koja se nalazi pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici, zapalili su u ranim jutarnjim časovima nepoznati počinioci.

8.05 U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku jutros je počelo okupljanje građana koji protestuju zbog boravka prištinske specijalne policije na severu Kosova i Metohije.

Građani traže da specijalna policija odmah napusti sever pokrajine kao i da gradonačelnici Albanci, izabrani na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne ulaze u zgrade srpskih opština.

U ponedeljak je tokom protesta u Zvečanu došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima. Tom prilikom povređeno je više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (54)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije