"SITUACIJA NA KiM SVAKOG TRENUTKA MOŽE DA EKSPLODIRA" Vučević: Kurti sve radi sa krajnjim ciljem - etničko čišćenje Srba

Novosti online

28. 05. 2023. u 10:58 >> 10:58

MINISTAR odbrane Miloš Vučević rekao je gostujući na TV Prva da je trenutno situacija na Kosovu i Metohiji “mirna, ali da svakog trenutka može da eksplodira”.

СИТУАЦИЈА НА КиМ СВАКОГ ТРЕНУТКА МОЖЕ ДА ЕКСПЛОДИРА Вучевић: Курти све ради са крајњим циљем - етничко чишћење Срба

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Situacija je prividno mirna. Trenutno nema incidenata. Napetost je do maksimuma, u crvenome je kazaljka za broj obrtaja u tom spektru napetosti, pre svega među Srbima koji su direktno ugroženi u terorističkim aktima režima Aljbina Kurtija. Jako je važno ako Srbi uspeju da na miran i demokratski način iskažu svoje protivljenje i neslaganje sa onime što im se dešava, a da ne dođe do dalje eskalacije. Kurti sve radi ne samo da protera Srbe, nego da dovede i do eskalacije koja mu je onda opravdavajući razlog za dalju agresiju za dalji teror nad Srbima, a sa krajnjim ciljem potpunim etničkim čišćenjem KiM od Srba - rekao je Vučević i dodao:

- To je njegova glavna agenda. To ne treba nazivati drugim imenima, uvijati u celofane, ovo je vid pritiska na Srbe. Cilj je da se KiM očisti od Srba. I naravno, da Srbija može da bude uvučena u neki sukob i bude prikazana kao agresorska strana. Taj scenario smo ne samo videli po pitanju sukoba u Ukrajini ko koga naziva agresorom, već i u bivšoj Jugoslaviji. Tada su regularne jedinice vojske JNA bile prglašavane za agresorske strane. Moramo biti maksimalno obazrivi i politički mudri- rekao je Vulčević i dodao da imaju zadatak da sutra do 15.00 časova rasporede sve jedinice vojske Srbije.

Nećemo dozvoliti da neko pređe naše crvene linije

-Toliko je potrebno da vojske jedinice Srbije postupi po naredni predsednika Republike, kao vrhovnog komandanta, i da se one pozicije koje su unapred definisane zauzmu i da vojska bude u stanju pripravnosti koji garantuje uspešno izvršenje zadatka koji je ispred nje. Nećemo dozvoliti da neko pređe naše crvene linije, “Oluju”, “Bljesak”, 14. mart 2004. Vojska Srbije će biti na takvim pozicijama da može da izvrši svaki zadatak koji se tiče bezbednosti naše države i Srba na KiM. Mi ćemo biti u stanju da imamo pravovremene reakcije, u nadi da nećemo morati da reagujemo. Nikome se ne ratuje, niti želi da iko strada. Ali, da gledamo na televizoru ili društvenim mrežama kako ubijaju Srbe na KiM i kako ih čekamo sa toplim obrocima i ćebadima na administrativnim linijama, to se neće desiti. Nadam se da će međunarodne zajednice biti nešto oštrije pema Kurtiju. Kako je moguće da Kurti ne haje za to kada američki izaslanik osudi događaje?

General Mojsilović je u svakodnevnojn komunikaciji s komandantom KFOR, ali da postoji neko iznad njega i politika koja određuje dejstvovanje na terenu, reči su Vučevića.

- Kao što se naša vojska ne kreće sama od sebe već kada vrhovni komandant daje naredbu. Tako i komandant KFOR. Mi očekujemo daleko odlučniju reakciju po pitanju zaštite svih stanovnika na KiM, sada su Srbi ugroženi. Ne smemo da dozvolimo scene kao što su bile u Zubinom potoku ili Zvečanu. Ali, ono što je problem za nas, Kurti svaki put pomera tu granicu nasilja prema Srbima, diže tu lestvicu da satera Srbe u ćošak. Zamislite osećaj gradonačelnika koga čuva 10 oklopnih kola i 100 specijalaca. Nisam zadovoljan s reakcijom KFOR-a i EULEKS-a, a i sit sam tih administrativno- tehničkih formulacija “Osuđujemo nešto”, “Molimo obe strane”. Imali smo glasanje u kontejnerima, a sada imamo gradonačelnike koji dolaze u oklopnim vozilima. Verujem da su to vrednosti u koje veruje Evropa i svet. A šta je sa ljudskim pravima i slobodama u Srbiji? Mi nemamo naznake implementacije sporazuma. Mi ne smemo da uđemo u samoizolaciju ili politički autizam pa da natrčimo na volej i da nam kažu “Oni ne žele politički dijalog”. Mnogo je lakše voditi stranku, a rešiti pitanje Kosova niko nije uspeo od Berlinskog kongresa.

BONUS VIDEO: Suzavci i šok bombe u Leposaviću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (47)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja