ŠOK BOMBE, SUZAVAC I BARIKADE NA KiM: Albanci zauzeli sve tri opštine - žestoki sukobi, oglasili se i Amerikanci (FOTO/VIDEO)

V.N./D.Z.

26. 05. 2023. u 15:03 >> 21:59

* Vučić dao naredbu da se Vojska Srbije stavi u najvišu borbenu gotovost * Oklopna vozila specijalnih jedinica kosovske policije ušla su u sve tri opštine * Pripadnici tzv.kosovske policije pored suzavca koristili i šok bombe * Građani postavljaju barikade *Ima povređenih

ШОК БОМБЕ, СУЗАВАЦ И БАРИКАДЕ НА КиМ: Албанци заузели све три општине - жестоки сукоби, огласили се и Американци  (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti

Više desetina pripadnika kosovske policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština.

Predsedavajući OEBS-a pozvao na deeskalaciju situacije

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je danas, tokom razgovora sa prištinskim zvaničnicima, na deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija na Kosovu i Metohiji.

- Neophodno je smanjiti tenzije na severu Kosova kako bi se dao prostor političkom dijalogu koji vodi Evropska unija. OEBS je spreman da nastavi da podržava implementaciju sporazuma postignutih u okviru dijaloga - rekao je Osmani, navodi se u saopštenju OEBS-a.

 

Tzv. Kosovska policija: Situacija na severu KiM se smirila

Tzv. Kosovska policija saopštila je danas da se situacija na severu KiM smirila, ali da će nastaviti da radi na postizanju bezbednosti za sve građane. U saopštenju policije se navodi da su preduzete sve mere kako bi se sprečila bilo kakva eventualna kriminalna aktivnost.

- Situacija se sada smirila, kosovska policija će nastaviti svoju posvećenost postizanju bezbednosti za sve građane bez razlike, održavanju reda i javne bezbednosti, kao i preduzimanju policijskih mera u cilju sprečavanja svih kriminalnih radnji koje se mogu pojaviti na terenu - dodaju iz policije, prenosi Koha.

 

Zemlje Kvinte osudile akcije kosovske policije

SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo osudile su danas odluku kosovske policije da prisilno obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu tzv. Kosova. Zemlje Kvinte su u zajedničkom saopštenju osudile napad na Euleks u Zvečanu.

- Osuđujemo odluku Kosova da prisilno pristupi opštinskim zgradama na severu Kosova uprkos našem pozivu na uzdržanost. Pozivamo kosovske vlasti da se odmaһ povuku i deeskaliraju i da blisko sarađuju sa EULEKS-om i KFOR-om. Osuđujemo napade na Euleks u Zvečanu. Zabrinuti smo odlukom Srbije da podigne stepen pripravnosti svojiһ oružaniһ snaga na granici sa Kosovom i pozivamo sve strane na maksimalnu uzdržanost, i da izbegavaju zapaljivu retoriku - navodi se u tekstu saopštenja.

Ranije danas, Albanijan post je preneo da su je vlada privremenih prištinskih institucija nekoliko sati pre nego što su se oglasile sirene za uzbunu u četiri opštine na severu KiM obavestila zemlje Kvinte o nameri da uz pomoć policije upadne u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku, ali da od njih nije dobila saglasnost za tu akciju. Uprkos tome, prištinske vlasti bile su odlučne da nastave sa planom.

Portparol Evropske komisije Peter Stano je ranije danas izjavio da Evropska unija najoštrije osuđuje današnje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu KiM i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju. Šefica UNMIK-a Karolina Zijade zatražila je da se hitno preduzmu koraci da se smanje tenzije na severu KiM.

Akcije kosovske policije osudili su danas ambasadori SAD i Nemačke u Prištini Džefri Hovenijer i Jorn Rode, kao i američki senator Kris Marfi. Premijer Albanije Edi Rama takođe je kritikovao akcije kosovske policije na severu KiM, nazvavši ih ''opasnim i nepotrebnim''. Ranije danas kosovska policija upala je i zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njihove ulaske.

Blinken: Kurti odmah da obustavi nasilne akcije na severu i fokusira se na dijalog

Blinken je u objavi na Tviteru naveo da SAD oštro osuđujući akcije Vlade Kosova.

"Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU", naveo je Blinken.

Hil osudio nasilje

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil osudio je današnja dešavanja na severu Kosova, kada je albanska policija upala u opštine Zvečan, Leposavić i Zubin potok i suzavcem i šok bombama reagovala na okupljene Srbe.

- Sjedinjene Države osuđuju tekuću akciju kosovskiһ vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmaһ prekinuti - poručio je Hil.

Sjedinjene Američke Države osudile su današnju akciju tzv. kosovskih vlasti i zatražile da se odmah prekine sa nasiljem.

"Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, napisao je na Tviteru ambasador SAD U Prištini Džefri Hovenijer.

Eparhija raško-prizrenska: EU, Kvinta i Kfor da spreče eskalaciju nasilja na severu Kosova

Povodom nasilnih upada pripadnika Kosovske policije u zgrade opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, Eparhija raško-prizrenska zatražila je od Evropske unije, Kvinte i Kfora da se hitno spreči eskalacija nasilja na severu Kosova.

"Povodom današnje eskalacije bezbednosne situacije na severu Kosova, gde je teško naoružana kosovska policija, nasilno zauzela zgradu opštine Zvečan, koji je gotovo sasvim naseljen Srbima, sa ciljem da po svaku cenu postavi gradonačelnika izabranog na nedavnim vanrednim opštinskim izborima koje je celokupno srpsko stanovništvo četiri većinske srpske opštine na severu KiM bojkotovalo, i povodom sukoba sa okupljenom grupom građana na koje su bacani suzavac i šok bombe, Eparhija raško-prizrenska SPC izražava najveću zabrinutost i traži hitnu međunarodnu reakciju EU, ambasadora Kvinte i KFOR-a", navodi se u saopštenju Eparhije, uz koje su date i fotografije današnjih dešavanja u opštinama na severu.

Dodaju da je zbog odlučnog protesta srpskih građana da se ne dozvoli nasilno zauzimanje zgrada opština Zvečan i Zubin Potok, došlo je do narušavanja javnog reda i mira, da je policija protiv građana upotrebila suzavac i šok bombe (od kojih je jedna bačena i u dvorište lokalne crkve dok je narod pokušavao da se skloni od policije), a jedno policijsko vozilo je zapaljeno.

"U bolnici u Severnoj Mitrovici primljeno je desetak građana sa različitim povredama od strane policije. Kosovska policija aktivno pomaže preuzimanje opštine i u srpskom većinskom Leposaviću, gde u znak protesta može da dođe i do blokade puta od strane lokalnih Srba i do komplikacija na administrativnim prelazima", kažu iz Eparhije.

OSvrnuli su se i na informacije da za akciju upada u opštine na severu prištinske vlasti nisu dobile saglasnost EU i zemalja Kvinte.

"Budući da prema navodima iz štampe na albanskom jeziku Albanian post, Koha, ambasadori Kvinte i EU nisu dali saglasnost niti podržavaju izvođenje policijske akcije i primenu sile za uvođenje 'gradonačelnika', koji nemaju podršku građana, a radi uspostavljanja mira i dalje eskalacije koja može da ima nepredviđene posledice, naša Crkva apeluje na šefa misije EU, ambasadore Kvinte i komandanta KFOR-a, da hitno zahtevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute 'političke predstavnike' dok se ne nađe mirno i političko rešenje. U protivnom može da dođe do višestrukog pogoršanja međuetničke situacije i ugrožavanja života građana. Okupacioni metodi, preterana upotreba nasilja uz sastrašivanje stanovništva i etničko nasilje nikada nisu bili metod za rešavanje postojećih problema", navodi se u saopštenju.

Ukazali su i da Eparhija, koja se već danima žali na nezakonito ponašanje kosovskih vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kršenje osnovnih verskih i imovinskih prava i sloboda, sa zaprepašćenošću gleda najnovije neodgovorno i agresivno ponašanje kosovskih vlasti koje čitav region guraju u haos i nasilje.

"Kao što nigde u svetu pitanja posebno vezana za etničke zajednice ne mogu biti rešena nametanjem okupacionih metoda i policijskog nasilja, tako ovaj način ponašanja koji je odnose između kosovskih Srba i Albanaca doveo na najniži mogući nivou u poslednjih 24. godine ne može da donese dobra ni Srbima ni Albancima i preti potpunom prekidu svakog dijaloga", stoji u saopštenju Eparhije.

Ističe se da je otvorena kolektivna kriminalizacija srpskog naroda od strane kosovskih političara neprihvatljiva i da je "plod fanatične ideologije vladajućih kosovskih albanskih struktura protiv svega srpskog, što je otuđilo mnoge mirne građane srpskog porekla od kosovskih institucija i onemogućilo dijalog sa ijednim Srbinom od uticaja i ugleda na ovom prostoru".

"Šteta koja je načinjena i posledice nasilja koje može da usledi danas i narednih dana zbog ovakvih neodgovornih političkih odluka nanose štetu i Evropskoj uniji i međunarodnim naporima da se za sve probleme nađu mirna rešenja u političkom dijalogu", zaključuju u Eparhiji.

Upad u Leposavić

Kako nezvanično saznajemo, u prostorije opštine Leposavić upali su pripadnici tzv. kosovske policije.

Novosti

Nakon ispaljivanja desetine suzavaca i šok bombi tzv. kosovski specijalci su zauzeli zgradu opštine Leposavić, a ubrzo je uz pratnju policijskih džipova stigao i novi gradonačelnik.

Posle nasilnog upada u zgrade opština u Zvečanu i Leposaviću, pripadnici tzv. kosovske policije uz suzavac i šok bombe, ušli su i u zgradu opštine u Leposaviću. Centar grada u dimu od suzavca.

Novosti

Građani Zubinog Potoka ispred zgrade opštine pevali "Oj Kosovo Kosovo"

Iako su pripadnici Kosovske policije okružili danas pre podne zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, nakon čega su se u ovim opštinama oglasile i sirene za uzbunu, građani Zubinog Potoka ispred opštine su pevali „Oj Kosovo Kosovo“.

Specijalci ROSU napuštaju Zubin potok

Albanijan post: Nemaju saglasnost KVINTE za upad u opštine

Za pomenutu akciju, kako navodi Albanijan post, nisu dobili saglasnost od SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

Međutim, kosovske institucije su uprkos tome odlučile da nastave sa planom.

Kosovska policija je šok bombama i suzavcem rasterala okupljene Srbe ispred zgrade opštine u Zvečanu, a da bi nakon toga upala i u zgradu opštine u Zubin Potoku. 

Foto: Ivan Radulović

Kurtijevi teroristi upali i u opštinu Zubin Potok

KAKO "Novosti" saznaju pripadnici tzv. kosovske policije upali su u opštini Zubin Potok.

Podsetimo, pripadnici tzv. kosovske policije opkolili su danas zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, nakon čega su se oglasile sirene za uzbunu. Novi predsednik opštine je uz pomoć policije ušao u zgradu opštine.

Tzv. kosovska policija inače ide ka Leposaviću iz pravca Zvečana.

Novosti

VUČIĆ POTPISAO NAREDBU: Vojska stavljena u najviši nivo borbene gotovosti zbog Kurtijevog nasilja nad Srbima na severu KiM

PREDSEDNIK Srbije i vrhovni komandant naših oružanih snaga Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, saznaju Novosti.

Vučić se na ovaj potez odlučio zbog nasilja koje specijalna policija Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Takođe, šef države zatražio je od NATO-a da se pod hitno zaustavi nasilje nad Srbima.

Barikade u Leposaviću

Nakon što su pripadnici tzv. kosovske policije okružili zgradu opštine u Leposaviću, građani su neposredno ispred opštine postavili barikadu na samom skretanju ka zgradi opštine.

Barikadu su postavili tako što su sa jedne strane prilaza opštini istovarili šljunak i na taj način blokirali taj deo puta.

Specijalci ROSU i dalje drže opkoljenu zgradu opštine Zvečan

Na terenu je desetak blindiranih vozila, pored kojih su pripadnici policije tzv. Kosova sa dugim cevima.

Prethodno su bacili suzavac i šok bombe na građane, koji su se povukli nekih 100 metara odatle, dok je više od 10 njih sa povredama od suzavca i šok bombi zatražilo lekarsku pomoć.

Foto: D.Z.

Okupnjeni građani sukobili su se sa policijom. Policajci ušli u zgradu Opštine Zvečan. U Leposaviću postavljene barikade.

Trenutno je blokiran centar Zubinog Potoka, žitelji su uplašeni jer panika traje od 11 sati.

Tzv.kosovska policija je pokušavala da opkoli zgradu, ali su se građani okupili, tako da su pripadnici tzv.kosovske poolicije sa nekoliko vozila i dva džipa uputila ka policijskoj stanici. 

Meštani su uplašeni, majke su otišle po decu u škole i vrtiće, a slična je situacija i u drugim opštinama.

Tzv. kosovska policija  opkolila Zvečane

Policija onemogućava prilaz zgradi opštine Zvečan, u koju je, prema nezvaničnim saznanjima, ušla tzv. kosovska policija.

Pored tzv. kosovske policije i specijalci ROSU su viđeni na putu od Dudinog Krša ka Zvečanu, odnosnu Leposaviću.

Prema saznanjima „Novosti“, situacija je mirna u Zubinom Potoku, nekoliko desetina građana je okupljeno ispred zgrade opštine, dok su u centru mesta pripadnici tzv.kosovske policije, Rosu i Euleks.

Svi prilazni putevi u opštini Zvečan se blokiraju

 Kosovska policija puteve drži u blokadi više od sat vremena. Najmanje 10 oklopnih vozila tzv. kosovske policije parkirani su jedan iza drugog, a sa strane su pripadnici snaga naoružani do zuba. Prema saznanjima "Novosti" oni su prethodno razbili ulazna vrata opštine koju drže pod blokadom

Ima povređenih

U KBC Kosovska Mitrovica je nakon incidenata u Zvečanu, primljeno nekoliko građana koji su zadobili povrede od šok bombi i suzavca, piše Kosovo Onlajn.

- Na poziv građana sam došao ispred opštine Zvečan jer mi je delovalo da je rizično. Građani koji su se okupili pružali su pasivan otpor, a tzv. kososvska policija je krenula u napad, podigli smo ruke u vazduh kako se ne bi desila ova vrsta nasilja, ali u trećem navratu su krenuli suzavcima po nama. Među okupljenima su bile i žene i trudnica. Pokušao sam da se orijentišem, ali su me u tom trenutku uhapsili i vodili ka džipovima tzv. kosovske policije. Stavili su me između auta, a u međuvremenu su bacili drugi suzavac u porti Crkve Svetog Đorđa koja je u blizini opštine. Tukli su me kako su stigli, čuo sam samo da je jedan policajac rekao "ne kamere, ne kamere". Tukli su me u više navrata i čuo sam jednog da je rekao "nemojte njega". Iz tog haosa koji je vladao od suzavca i šok-bombi nekako sam se izvukao i neko od građana, ne znam ko, me je odveo do hitne gde su upotrebili pet litara fiziološkog rastvora samo da bi mi isprali oči. Imam vidljive povrede po glavi. Ispred zgrade opštine bilo je najmanje pet blindiranih vozila tzv. kosovske policije, a jedno je zapaljeno. Njih je 20 pripadnika sa prstom na obaraču, a okupljeno je 50-ak ljudi ispred crkve - rekao je Arsenijević.

Kolona oklopnih policijskih vozila u ušla u Zvečan

Oklopna vozila specijalnih jedinica kosovske policije ušla su u Zvečan.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije zapaljenih automobila u Zvečanu. Zapaljeni su automobili kosovske policije i jedan civilni auto.

 Oznake KBS na šlemovima pripadnika policije koji su opkolili opštinu Zvečan

Među pripadnicima kosovske policije koji su danas okružili zgradu opštine Zvečan, a zatim i uz upotrebu suzavca ušli u opštinu, bilo je nekih koji su na šlemovima imali oznake KBS.

Podsetimo, kosovske bezbednosne snage ne mogu da idu na sever KiM bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora. To je naime deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

Kosovska policija: Na severu Kosova obezbeđujemo pravo na rad gradonačelnicima

Iz kosovske policije su saopštili da "pomažu novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama".

Pripadnici kosovske policije u Zvečanu u jednom trenutku su upotrebili suzavac i šok bombe i ušli u zgradu opštine.

U saopštenju policije, navodi se da u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, policija preduzima mere obezbeđenja, održavanja reda i javne bezbednosti.

"Kosovska policija, prema zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, preduzima policijske radnje i ovlašćenja u pružanju bezbednosti, održavanju reda i javne bezbednosti, kao i mere u cilju sprečavanja pojavljivanja bezbednosnih rizika. Po službenoj dužnosti, Kosovska policija danas pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvevan, Leposavić i Zubin Potok, da ostvare svoje pravo na rad u zvaničnim zgradama odgovarajućih opština", navedeno je na Fejsbuk profilu kosovske policije.

Predsednik Vučić potpisao naredbu: Vojska stavljena u najviši nivo borbene gotovosti

Predsednik Srbije i vrhovni komandant naših oružanih snaga Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Predsednik Vučić se na ovaj potez odlučio zbog nasilja koje policija Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom u Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću.

Takođe, je zatražio od NATO da se pod hitno zaustavi nasilje nad Srbima.

Policija i šok bombama na okupljene Srbe, ušli u zgradu opštine

Pripadnici kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan, a tom prilkom su pored suzavca koristili i šok bombe.

Oklopno vozilo i vozilo za razbijanje barikada u Zvečanu

Sa jedne strane ulice koja vodi ka zgradi opštine u Leposaviću postavljen je kamion kao prepreka. Iza kamiona nalazi se jedno oklopno vozilo kosovske policije i jedno za razbijanje barikada. Okupljeni građani negoduju.

Srbi se okupili ispred zgrade opštine u Zvečanu

Srbi u Zvečanu počeli su da se okupljaju ispred zgrade opštine. Situacija je mirna, ali je među ljudima primetno uznemirenje zbog prisustva pripadnika kosovske policije.

Sirene za uzbunu oglasile su se i u Severnoj Mitrovici

U Leposaviću nema signala mobilne telefonije, a u Severnoj Mitrovici su se oglasile sirene.

Izvori RTS-a u Zubinom Potoku preneli su da specijalci nameravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije "istaknu zastavu plavo žute boje koja simbolizuje državnost na Kosovu".

Sve se događa kada je većina zaposlenih u privremenim organima i drugim institucijama na putu za Beograd, radi prisustva skupu na koji ih je pozvao predsednik Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)