PRE 10 GODINA LEČENJE U INOSTRANSTVU BILO SAMO SAN Majka borac: Prava za svoju decu treba da tražimo u institucijama, ne na ulici

Novosti online

17. 05. 2023. u 10:37

LEČENjE u inostranstvu je pre 10 godina bilo nešto o čemu se moglo samo sanjati. Zato ću 26. 5. 2023. godine podržati Srbiju, kaže Mina Mijailović, majka bolesnog deteta, navodeći razloge zašto će podržati skup „Srbija nade”.

ПРЕ 10 ГОДИНА ЛЕЧЕЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ БИЛО САМО САН Мајка борац: Права за своју децу треба да тражимо у институцијама, не на улици

Foto: Privatna arhiva

- Većina roditelja ne zna kako zaista izgleda briga o bolesnom detetu - ne mislim na onu decu koja imaju prehladu, ili bilo koje izlečivo stanje, već mislim na one sa stvarnim, hroničnim, retkim, ponekad i fatalnim bolestima. Često se govori o tome da država nije posvećena tom problemu, da nema stručnjaka ni finansijskih sredstava. Širenje neistina o tome dovodi nas u situacije koje su mukotrpne, često i sa fatalnim ishodima - navodi Mina.

Ova mama, potom, dodaje kako je lečenje u inostranstvu pre 10 godina bilo nešto o čemu se moglo samo sanjati. 

- Država je sve većim ulaganjima u istraživanje retkih bolesti i odlazak dece na lečenje u inostranstvo uspela da pomogne porodicama. Svaki uloženi trud, prvo nas kao roditelja, učenje, saradnja i pravilno informisanje vodi ka uspehu. Istina je da država šalje decu na lečenje. Preko 630 miliona dinara je do sada uloženo u lečenje pacijenata u inostranstvu. Fond se trudi da svoj deci i njihovim roditeljima pruži najbolje uslove lečenja i odgovarajuću ustanovu kako bi se svako dete vratilo srećno, bezbrižno i bez trauma. Sam proces je pravilnikom propisan da svako dete čija se bolest ne može lečiti u Srbiji, može se lečiti u inostranstvu i za to postoje jasna pravila. Postoji i protokol za hitne slučajeve, koji najugroženijoj deci ubrzava proces za prevoz u inostranstvo i na raspolaganju je avion Vlade Srbije - kaže ova mama.

- Jedan od načina da se borite za svoje dete, jeste da znate koja su njegova prava, a danas je to moguće. Mesto na kojem treba da tražimo prava za našu decu jesu institucije, ne ulica!

Zato ću 26. 5. 2023. godine podržati Srbiju, Srbiju koja čuva institucije - zaključuje Mina, "Mama Ratnica".
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna