PETKOVIĆ U DEČANIMA ZA USKRS: "I ovde godine srpski narod na KiM i naša Srpska pravoslavna crkva dočekuju Vaskrs uz brojne izazove"

Novosti onlajn

16. 04. 2023. u 11:27

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji koju je u manastiru Visoki Dečani služio iguman Sava Janjić sa sveštenstvom.

ПЕТКОВИЋ У ДЕЧАНИМА ЗА УСКРС: И овде године српски народ на KиМ и наша Српска православна црква дочекују Васкрс уз бројне изазове

Foto: Kancelarija za KiM

Liturgiji u Dečanima prisustvovali su i čelnici i članovi Predsedništva Srpske liste predvođeni predsednikom Goranom Rakićem i potpredsednicima Igorom Simićem i Daliborom Jevtićem.

Čestitajući vernicima najradosniji pravoslavni praznik Vaskrs, Petković je poručio da je važno da sačuvamo mir, ali i da nastavimo da ekonomski snažimo srpski narod u pokrajini koji je na Kosovu i Metohiji svoj na svome.

- Ovde pod svodovima Visokih Dečana koji su pod patronatom Svetog kralja Stefana Dečanskog čestitam srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i svim pravoslavnim vernicima najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs uz radosni poklič “Hristos Vaskrse”! Od prvog igumana Dečana pa do sadašnjeg oca Save prošlo je sedam vekova i toliko ovaj prelepi manastir sa srpskim narodom ovde dočekuje Vaskrs. I ovde godine srpski narod na Kosovu i Metohiji i naša Srpska pravoslavna crkva dočekuju Vaskrs uz brojne izazove. To su izazovi i za državu Srbiju, ali nadamo se da ćemo sačuvati mir i da ćemo uspeti da ostvarimo normalizaciju odnosa koja je prekopotrebna i Srbima i Albancima. Odavde želim da poručim da je srpski narod na Kosovu i Metohiji svoj na svome i da će kao što je sedam vekova proslavljao Vaskrs ovde u Visokim Dečanima, tako i u godinama i vekovima koji su pred nama proslavljati ovaj najradosniji praznik - istakao je Petković.

On je posebno podvukao podršku i pomoć države Srbije srpskom narodu na KiM.

Foto: Kancelarija za KiM

- U ove radosne dane država Srbija je zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću uspela da dodatno pomogne naš narod u pokrajini i da Srbi vide da je država Srbija uz njih i da ih nikada neće ostaviti. To smo pokazali i kroz poseban investicioni program od 30 miliona evra i otvaranje 800 novih radnih mesta i druge važne projekte, ulaganje u infrastrukturu, što će omogućiti da se srpske sredine i dalje razvijaju - poručio je Petković koji je istakao i važnost očuvanja Visokih Dečana.

- Važno je napomenuti da je i dalje ovaj naš biser svetske kulturne baštine najugroženiji manastir u Evropi i da Priština i dalje odbija da vrati 24 hektara zemlje manastiru iako su njihove najviše pravne instance donele odluku pre sedam godina o tome. I dalje nam se skrnave hramovi, groblja i progoni naš srpski narod. Uprkos svemu, mi ćemo čuvati naš narod na Kosovu i Metohiji kao što je to više puta ponovio predsednik Vučić i brinućemo se da sačuvamo mir i osiguramo bezbednost za naš narod na ovim prostorima - zaključio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM danas će, na vaskršnje jutro prisustvovati proslavi Vaskrsa i u manastiru Draganac gde će družiti sa najmlađima i mališanima deliti vaskršnja jaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIGOVI I ORLOVI DEMONSTRIRAJU SILU NA PEŠTERU: Pogledajte kako izgleda moćna avijacija Vojske Srbije (VIDEO)