PREDSEDNIK VUČIĆ NAKON SASTANKA SA SAKELAROPULU: "Zahvalio sam na podršci našem teritorijalnom integritetu" (VIDEO)

Novosti online

28. 03. 2023. u 10:36 >> 12:54

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednicu Grčke Katerinu Sakelaropulu, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji do 29. marta.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА САКЕЛАРОПУЛУ: Захвалио сам на подршци нашем територијалном интегритету (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Obraćanje predsednika Vučića

- Čini mi se da se naši narodi itakako dobro razumeju. Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih, sestrinskih i bratskih odnosa - naši narodi se dobro razumeju, a političari samo prate ono što ljudi odavno osećaju. Mi smo danas analizirali i političku situaciju u regionu, Evropi, svetu, ali i analizirali naše odnose. Srbija i Grčka potvrdili su privrženost Povelji UN, podršku teritorijalnom integritetu. Za nas je jako važno poštovanje međunarodnog javnog prava. Moramo da sačuvamo mir i stabilnost u regionu. Zahvalio sam se na grčkoj podršci našem teritorijalnom integritetu, kao i podršci Srbiji na evropskom putu - kazao je predsednik.

Vučić je rekao da su Srbija i Grčka prošle godine dostigle maksimalni nivo trgovinske razmene od 788, 5 miliona evra.

- Verujem da ćemo ove godine biti na milijardu evra, a to je samo razmena roba i usluga je na 1,446 milijardi evra i verujemo da u tome postoji mogućnost za uvećanje broja srpskih turista u Grčkoj - istakao je Vučić.

Predsednik je naveo i da više od 50 odsto srpskih turista ide u Grčku na godišnje odmore i to ne samo na sever, već značajan deo ide u Atinu, na Peloponez, Krit i na ostrva. On je dodao i da Srbija želi da privuče u zemlju i veći broj turista iz Grčke.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Sa grčkom koleginicom, predsednik Vučić govorio je i o organizovanju izložbe na kojoj bi bio prikazan deo riznice Hilandara.

- U skladu sa velikom riznicom u Hilandaru predložio sam predsednici da budemo pokrovitelji nas dvoje i da pokažemo deo riznice Hilandara i Beogradu i Atini, da deo fantastičnih artefakata stavimo na uvid široj javnosti, jer je to od ogromnog istorijskog značaja za naš i za grčki narod. Da izložba bude prvo u Beogradu i onda u Grčkoj i da te svetinje onda vratimo u Hilandar - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da se govorilo o infrastrukturnom povezivanju Srbije i Grčke, kao i energetskom pitanju.

- Da nemamo probleme koje imamo sa Prištinom i sukoba u Ukrajini, mi bismo imali investicioni rejting - istakao je Vučić i dodao da Grčku doživljavamo "kao iskrenog prijatelja".

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Obraćanje Sakelaropulu

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu zahvalila se na dočeku i dodala da naše zemlje imaju izuzetno dobar odnos.

- Moja zemlja uvek je imala mišljenje da Srbija pripada evropskoj porodici. Mi podržavamo dijalog koji ima za cilj normalizaciju odnosa. Mi podržavamo nedavne razgovore. Naš cilj je jačanje ekonomske pozicije Srbije. Naš stav vezan o Kosovu ostaje nepromenjen - kazala je grčka predsednica.

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja strateški prioritet Grčke, poručila je Sakelaropulu.

Odgovori na pitanja

Srbija se nalazi na evropskom putu i želela bi da postane članica EU, ali Srbija zna da to ne zavisi uvek samo od nas, poručio je Vučić i naglasio da je cilj Srbije da ubrzava evropski put, ali i da jača svoju ekonomiju i unapređuje demokratiju.

- Srbija se nalazi na evropskom putu, ali Srbija zna da to ne zavisi samo od nas. Da bismo mi ispunili ono što se od nas i formalno očekuje, mnogo toga je vezano za Prištinu i dijalog sa Prištinom. Ono što smo uvek sa radošću prihvatali, to je da sprovodimo reforme. Imamo još u mnogo oblasti da napredujemo. Kada sam rekao da ne zavisi samo od nas, zavisi od političkih odnosa u samoj EU - rekao je predsednik na konstataciju novinara da se od sastanka u Solunu 2003. godine, tačnije posle 20 godina, ništa nije promenilo u vezi sa priključivanjem Zapadnog Balkana EU i na pitanje šta to zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, treba da učine.

- Ne zaboravite da je Srbija bila bezbroj puta optuživana da ćemo da napednemo jedne, druge...I nikome nije palo na pamet da kaže izvini. Republika Srbija je 50 posto ekonomije zapadnog Balkana. I to će biti još više - naveo je Vučić i ponovio da će "Srbija da implementira ono što smo rekli.

- Oni znaju da je reč Srbije nešto što mnogo više znači. Za nas je cilj da ubrzamo evropski put, ekonomski napredujemo, da demokratiju unapređujemo. Ja nisam neko ko je preterani optimista, ja se veoma plašim današnje situacije u svetu. Plašim se da će konsekvence da budu mnogo gore nego danas. Što se malog srpskog broda tiče, mi ćemo ga voditi ka sigurnoj luci - istakao je Vučić.

Predsednica Sakelaropulu je, govoreći o poziciji Grčke vezano za Kosovo, rekla da ona ostaje nepromenjiva.

- Grčka je spremna da pruži podršku i Beogradu i Prištini. Mi imamo doslednost u svojoj politici. Pritisci uvek postoje, ali to nije uticalo na naš stav o Kosovu i Metohiji.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Vezano za rusku intervenciju u Ukrajini, kao i pitanje energetike, grčka predsednica je rekla:

- Imamo cilj da Grčka postane energetsko čvorište. Smatram da je ova zima prilično dobro prošla, ali mi ne znamo do kada će trajati ovaj rat. Moramo biti spremni. Želim da verujem da će logika i pragmatičnost pobediti - kazala je Sakelaropulu.

Predsednik Vučić je rekao da će se Srbija dobro energetski pripremiti za sledeću zimu.

Vučić je rekao da u ovom trenutku imamo 520 miliona kubnih metara rezervi gasa

- Mi ćemo obezbediti preko 700 miliona rezerve, spremićemo se za zimu. Hoće li to biti dovoljno, nikada niste sigurni.

Kao veoma važno za energetsku spremnost za sledeću zimu, naveo je da će Srbija od septembra imati novi energetski objekat, a reč je o Termoelektrani Kostolac 3, što će nam, kako je rekao pomoći da imamo stabilnije snabdevanje električnom energijom.

Predsednik se osvrnuo i na proteste u Francuskoj.

- Da li neko stvarno misli da je razlog podizanje do 64 godine, za onakve proteste u Francuskoj. Nešto drugo se dešava. To je da sve manje želi bilo ko želi bilo koga da sasluša. Neukrotiva politička starst koja nema veze sa činjenicama. Nije moje da branim Makrona, ali je uradio ono što smo svi uradili. To sve donosi rat. Ja se nadam da će oni svi veliki uspeti da smire situaciju. Ja ću da se trudim da sačuvamo mir u našoj luci - zaključio je predsednik.

Razgovor dvoje zvaničnika, pa sastanak delegacija

Plenarni sastanak delagacije Srbije i Grčke počeo je nakon što je završen sastanak predsednika Vučića i predsednice Sakelaropulu.

U delegaciji Srbije su ministri spoljnih poslova Ivica Dačić i evropskih integracija Tanja Miščević.

Foto: Tanjug

Svečani doček uz intoniranje himni

Predsednik Vučić dočekao je ispred "Palate Srbija" predsednicu Sakelaropulu, uz intoniranje himni i počasnu gardu.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić dočekala je predsednicu Grčke juče na aerodromu Nikola Tesla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (140)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)