VELIKA PROMENA U POLITICI BRISELA PREMA KINI: Vučić skrenuo pažnju na izjavu Fon der Lajenove koja je mnogima promakla

Novosti online

26. 03. 2023. u 11:53

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je u današnjem gostovanju u "Vikend jutru" govorio između ostalog i o promeni politike Evropske unije prema Kini.

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ПОЛИТИЦИ БРИСЕЛА ПРЕМА КИНИ: Вучић скренуо пажњу на изјаву Фон дер Лајенове која је многима промакла

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je skrenuo pažnju na činjenicu da je Ursula fon der Lajen NR Kinu nazvala strateškim rivalom, što je američki termin.

- Amerika će biti dominantna u nikad jasnijem obliku, i biće isti odnos Evrope i SAD prema Kini. Biće interesantno. Zato će biti interesantna poseta Kini Ursile fon der Lajen i Makrona. I mi moramo da gledamo sebe, kako ćemo da sačuvamo svoju zemlju - rekao je predsednik.

Govoreći o geopolitičkoj situaciji u Evropi, Vučić je istakao da već u junu očekuje da će Ukrajina dobiti veliki zamah na evropskom putu, pošto je vojna pobeda praktično nemoguća.

- Mislim da će biti donete odluke o hitnom početku pregovora i hitnom ulasku u EU. Amerikanci prave jedan blok unutar Evrope, poseban blok koji će činiti Poljska, Baltičke zemlje i Ukrajina. Imaćete zemlje koje su veće od Francuske po broju stanovnika. Ako dodate tome i Rumuniju, onda taj kvintet ili sekstet postaje najmoćniji u Evropi, a pod direktnim je uticajem Amerike - ističe Vučić.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKI MANEVRI - Ruski i kineski vojni brodovi u Istočnom Kineskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (346)

DOK SMO MI PEVALI HEJ SLOVENI, ONI SU... Predrag Mijatović objasnio zašto su Hrvati posle raspada SFRJ bili bolji od Srbije u fudbalu