CINIČNA IZJAVA LONDONA UOČI GODIŠNJICE BOMBARDOVANJA: Ruski general Kirilov - Zapad zna za posledice granata sa osiromašenim uranijumom

Novosti onlajn

24. 03. 2023. u 16:45

UPOTREBA municije sa osiromašenim uranijumom može izazvati ozbiljno zagađenje, a prašina koja ulazi u telo nosi opasnost od zračenja - akumulirajući se u bubrezima, koštanom tkivu i jetri, jer uranijumska prašina dovodi do promena u unutrašnjim organima, rekao je Igor Kirilov.

ЦИНИЧНА ИЗЈАВА ЛОНДОНА УОЧИ ГОДИШЊИЦЕ БОМБАРДОВАЊА: Руски генерал Кирилов - Запад зна за последице граната са осиромашеним уранијумом

Foto: V. K.

Načelnik Snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov nazvao je planove Londona da Kijevu isporuči municiju sa osiromašenim uranijumom cinizmom, jer su objavljeni uoči godišnjice NATO bombardovanja Jugoslavije.

- Izjava zamenika ministra odbrane Velike Britanije Anabel Goldi je posebno cinična, jer je saopštena uoči godišnjice NATO bombardovanja Jugoslavije – 24. marta 1999. godine, kada je počela operacija Alijanse pod nazivom 'Milosrdni anđeo'. Na teritoriji ove zemlje upotrebljeno je oko 40 hiljada granata sa više od 15 tona osiromašenog uranijuma - rekao je Kirilov.

On je podsetio da je naređenje za početak bombardovanja izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana, koji je ovu operaciju nazvao "humanitarnom".

Istovremeno, general je naglasio da su i sami vojnici NATO-a postali žrtve upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom. Prema njegovim rečima, u izveštaju glavnog vojnog medicinskog inspektora Italije iz 2016. godine navodi se da su kod više od četiri hiljade vojnika nacionalnih oružanih snaga, dijagnostikovane različite vrste malignih tumora.

- Ove trupe su bile raspoređene na Balkanu 1994-1999 i u Iraku 2003, u oblastima gde su snage Alijanse koristile municiju sa osiromašenim uranijumom. Istovremeno je od posledica oboljevanja umrlo 330 ljudi, odnosno osam odsto slučajeva - naveo je.

Kirilov je istakao da su municiju sa osiromašenim uranijumom u oružanim sukobima koristile isključivo članice NATO-a.

Treba napomenuti da su municiju sa osiromašenim uranijumom koristile isključivo zemlje NATO-a u oružanim sukobima. 

Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom izaziva ozbiljne patologije

Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom može izazvati ozbiljne patologije, a prašina koja ulazi u telo nosi opasnost od zračenja - akumulirajući se u bubrezima, koštanom tkivu i jetri, jer uranijumska prašina dovodi do promena u unutrašnjim organima.

- Kao rezultat udara municijom sa osiromašenim uranijumom, formira se pokretni vrući oblak mekog aerosola uranijuma-238 i njegovih oksida, koji, ako se izloži telu, kasnije može da izazove razvoj ozbiljnih patologija - objasnio je Kirilov.

Prema njegovim rečima, glavna opasnost od zračenja od osiromašenog uranijuma nastaje ako u telo uđe u obliku prašine.

- Tokovi alfa zračenja iz malih čestica uranijuma deponovanih u gornjim i donjim disajnim putevima, plućima i jednjaku izazivaju razvoj malignih tumora. Akumulirajući se u bubrezima, koštanom tkivu i jetri, uranijumska prašina dovodi do promena na unutrašnjim organima - pojasnio je ruski general.

Zapad zna za posledice granata sa osiromašenim uranijumom

Ruski general je naveo da je Zapad veoma svestan negativnih posledica upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom.

- Želim da vam skrenem pažnju na dokumente koji potvrđuju svest zemalja NATO-a o opasnosti od posledica upotrebe ove vrste municije za oružane snage, civilno stanovništvo i ekologiju. Zapad je dobro svestan negativnih posledica upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom - rekao je Kirilov.

Kao jedan od takvih dokumenata, naveo je konačni izveštaj Instituta za politiku zaštite životne sredine američke vojske Kongresu 1994. godine, u kojem piše da "tehnologije za smanjenje toksičnosti osiromašenog uranijuma ne postoje i da je čišćenje područja u kojima se koristi municija sa osiromašenim uranijumom izuzetno teško".

Drugi dokument je izveštaj Kraljevskog društva Velike Britanije iz 2001. u kome se navodi da je rak pluća "glavni tip kancera kod osoba pogođenih upotrebom municije sa osiromašenim uranijumom".

BONUS VIDEO: OGLASILE SE SIRENE U KRUŠEVCU - Pod NATO bombama su stradali civili, mostovi, kuće

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati