ANALENIN NOVI ATAK NA SRBIJU: Gnevna što Vučić nije ništa potpisao

S.S.R.

22. 03. 2023. u 07:00

SRBIJA se nikada nije služila nikakvim trikovima. To je moja poruka onima koji su na Komitetu za spoljne poslove EU govorili o tome. Za razliku od svih njih mi se nikada trikovima ne služimo. Ono što sam rekao u Narodnoj skupštini, njima u Ohridu i Briselu, petorki u Beogradu ponavljam svakoga dana i ni za jotu se moj stav nije promenio. Ono što nećemo da radimo, a što sam u lice kazao i Šolcu i Makronu glasi - nema govora o članstvu Kosova u UN i nema priznavanja.

АНАЛЕНИН НОВИ АТАК НА СРБИЈУ: Гневна што Вучић није ништа потписао

Foto AP

Ovo je juče istakao predsednik Aleksandar Vučić, posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Antonijom Tajanom u Beogradu, kojeg je takođe obavestio o pozicijama naše zemlje u nastavku diplomatske borbe za Kosovo i Metohiju.

Tom izjavom, Vučić je praktično potvrdio saznanja "Novosti" da je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, na sastanku Komiteta za spoljne poslove EU, upozorila svoje kolege "da se nikako ne sme nasedati na trikove Beograda" pozivajući ih da se pod hitno moraju sprovesti delovi iz plana Unije za razrešenje kosovskog čvora. Ona tada nije rekla na šta konkretno misli, ali se između redova može pročitati da se odnosi na to što Vučić nije želeo da potpiše ni evropski sporazum o normalizaciji, kao ni aneks o njegovoj implementaciji, jer kako je rekao za njega "Kosovo nije međunarodno priznata država".

- Niko za Srbiju ne može da proizvede pravnu posledicu osim njenog predsednika i u pojedinim slučajevima premijera ili ministra spoljnih poslova. Što se tiče implementacije, Srbija će da radi na ispunjavanju svega što je rekla da će raditi, uprkos tome što ne mislim da će Priština da ispuni ono što joj je jedina obaveza, a to je da u skladu sa sporazumima postignutim u briselskom dijalogu formira ZSO - naveo je Vučić i dodao da će učiniti sve da sačuva mir u zemlji i regionu, kao i da želi da se istog sekunda zaustave sukobi u Ukrajini, "dok na zapadu svi govore ko će da pobedi, a da ne smeju da izgovore reč mir".  

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok poznata je izrazito tvrdim izjavama kada je u pitanju Srbija. Ona je tako u nekoliko navrata poručila našoj zemlji da ukoliko želimo u Evropsku uniju moramo da priznamo tzv. Kosovo, ali i da uvedemo sankcije Moskvi".

Bivši diplomata Branko Branković je istakao za "Novosti" da izjava ministarke Berbok samo pokazuje da nisu ispunjene njihove namere da prođe predlog koji su napisali.

- Ono što je urađeno u Ohridu je nešto što smo mi uspeli, a to je da kažemo da je predlog samo predlog i nešto o čemu ćemo tek da razgovaramo, ali pre sve toga mora da se ispuni formiranje ZSO. Vučić je vrlo jasno rekao šta su crvene linije. Nemačka sada, pošto se ispostavilo da nije uspela da sprovede svoj plan, reaguje po principu kako je sada to jedna mala Srbija uspela da im se suprotstavi. Evropa je inače uvođenjem sankcija Rusiji napravila budalu od sebe, pod uticajem SAD. I sada na nekim drugim poljima, u ovom trenutku je to KiM pokušavaju da nametnu svoj uticaj.

Branković dodaje da je vrlo zanimljivo što Berbokova šalje ovakve poruke dok je u poseti Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu lider Kine Si Đinping.

LAVROV: ZSO DOBAR MODEL ZA KARABAH

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je nakon razgovora sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom u Moskvi da je narodu Nagorno-Karabaha potreban skup prava kakva su obezbeđena sporazumom o formiranju "organa lokalne samouprave kosovskih Srba", koji je dogovoren Briselskim sporazumom. On je istakao da su sporazumima u Minsku stanovnici istočnog dela Ukrajine koji govore ruski trebalo da dobiju pravo na školovanje na maternjem jeziku, kao i na očuvanje kulturnih, verskih i drugih veza sa sunarodnicima:

- Približno ista prava su obezbeđena i sporazumom koji je potpisan između Beograda i Prištine o formiranju Zajednice srpskih opština.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (89)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere