LAVROV VIDI ZAJEDNICU SRPSKIH OPŠTINA KAO DOBAR MODEL: Slično rešenje predložio za Nagorno-Karabah

Novosti onlajn

21. 03. 2023. u 14:01

MINISTAR spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan sastao se 20. marta u Moskvi sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom kako bi razgovarali o različitim pitanjima vezanim za odnose njihovih zemalja i regionalnu stabilnost. Tokom sastanka ruski ministar spoljnih poslova za rešenje problema Nagorno-Karabaha predložio je model poput Zajednice srpskih opština, čije je formiranje predviđeno Briselskim sporazumom.

ЛАВРОВ ВИДИ ЗАЈЕДНИЦУ СРПСКИХ ОПШТИНА КАО ДОБАР МОДЕЛ: Слично решење предложио за Нагорно-Карабах

FOTO: Tanjug/AP

Tokom sastanka, dva ministra spoljnih poslova razgovarala su o pitanjima koja se odnose na saradnju njihovih zemalja u međunarodnim organizacijama i regionalnu stabilnost i bezbednost.

Na sastanku je bilo reči i o najnovijim dešavanjima u procesu normalizacije odnosa između Jermenije i Azerbejdžana. Nakon sastanka, dva ministra spoljnih poslova održala su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su podelili rezultate razgovora, prenosi "Masis post". 

Lavrov predložio model poput Zajednice srpskih opština

Tokom konferencije za novinare, Lavrov je izrazio podršku stavu jermenskog premijera Nikola Pašinjana o potrebi dijaloga između Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana za mirno rešenje sukoba. Lavrov je istakao važnost obezbeđivanja kvaliteta bilo kakvih postignutih sporazuma, navodeći primer sporazuma iz Minska u Ukrajini, prema kojima su stanovnici istočnog dela Ukrajine koji govore ruski trebali da imaju pravo na svoj maternji jezik, da školuju svoju decu na svom maternjem jeziku, da žive i rade na svom maternjem jeziku, da čuvaju svoju kulturu, svoju veru i druge odnose sa svojim sunarodnicima.

- Približno ista prava su obezbeđena i sporazumom koji je potpisan između Beograda i Prištine pre 10 godina, u sporazumu o formiranju „organa Zajednice srpskih opština na Kosovu”. Mislim da je narodu Karabaha potreban takav skup prava - rekao je Lavrov.

Jermenski ministar kritikovao Azerbejdžan 

U međuvremenu, jermenski ministar spoljnih poslova Mirzojan kritikovao je rukovodstvo Azerbejdžana zbog eskalacije tenzija u regionu kroz agresivnu retoriku i vojne provokacije protiv Nagorno-Karabaha i suverene teritorije Jermenije. Mirzojan je pozvao saveznike i partnere Jermenije da preduzmu aktivne korake kako bi Azerbejdžan ispunio svoje obaveze i zaustavio pretnje upotrebom sile protiv Nagorno-Karabaha i Jermenije. On je takođe pozvao na deblokadu koridora Lačin, koji je Azerbejdžan zatvorio od 12. decembra 2022, kršeći svoje obaveze iz trilateralnih izjava.

Lavrov je naveo da je Ruska Federacija spremna da pomogne Jermeniji i Azerbejdžanu u pregovorima o parametrima mirovnog sporazuma, uključujući deblokadu transportnih komunikacija i razgraničenje jermensko-azerbejdžanske granice. On je istakao značaj pitanja regionalne bezbednosti i rešavanja situacije oko Lačinskog koridora i Nagorno-Karabaha. Lavrov je ponovio značaj trilateralnih izjava lidera Jermenije, Azerbejdžana i Rusije za stabilizaciju situacije u regionu.

Ministar Mirzojan je takođe istakao potrebu za efikasnim delovanjem ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu kako bi se sprečile provokacije sa azerbejdžanske strane, održao režim prekida vatre i obezbedila bezbednost u regionu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)