KO SVE PLAČE POSLE OHRIDA: Šta je donela Vučićeva izdaja

Milan Babović, zamenik glavnog urednika

20. 03. 2023. u 17:16

POTPIŠI to i - gubi se! Taj vapaj kolumnistkinje jednog građanskog tabloida sublimirao je, pokazaće se, uzaludna očekivanja njene publike, ali i onih sa pola takozvane nacionalne desnice. Ne, Vučić nije potpisao ništa u Ohridu, i sada se od suza ova dva tabora (a svi plaču iz svojih razloga) mogao očekivati nagli rast vodostaja na živopisnom jezeru.

КО СВЕ ПЛАЧЕ ПОСЛЕ ОХРИДА: Шта је донела Вучићева издаја

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Više od punu deceniju u stranačkim kuloarima, ambasadorskim ispovedaonicama, koalicionim trač radionicama, na slavskim trpezama, saborima patriotskih zilota... slušamo strašnu prognozu - Vučić će izdati Kosovo. Za gore narečenu autorkinju i njene sledbenike, dočim, tu nema ničeg strašnog. Naprotiv, to bi bilo bogougodno delo. Mada, niko da se priseti da su od Koštuničine CEFTE do Stefanovićevih carinskih pečata svi "pomalo izdavali"...

Kako god, trpeli smo i jedne i druge, još od prvog Vučićevog sastanka sa Kurtijem u Briselu, pa sve do ovog potonjeg u Titovoj vili Biljana. Videli smo ogromno nepoznavanje političke logike i istorijske prakse u njihovim gromopucatelnim najavama da će predsednik Srbije uz biskvite i podgrejanu filter kafu predati Kosovo na tacni. I suludo očekivanje da će na vrh njegovog nalivpera stati Lazareva glava, odžamijana Patrijaršija, obe Prizrenske lige, Ščerbina, zakopana kruna kraj Dečana, pokolji balista, skalp Blagoja Neškovića, majka s puškom iz Prekala, poniženi Đorđe Martinović, zatrta Ljeviška, mučenici iz Starog Grackog, mali Panta i Ivan iz Goraždevca... I da će Vučić, jednim potezom, u jednom danu, ispljunuti vekove i sve njih otresti i isporučiti činovnicima Đozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku čije zemlje, gle čuda, ne priznaju Kosovo. Naravno, paraf na kapitulaciju izostao je i u Ohridu.

Foto Printskrin

Šta smo uvideli iz tog Vučićevog hoda na ivici žileta, osim toga što svojim potpisom nije legitimizovao Prištinu kao subjekt međunarodnopravnog ugovora?

Prvo, ohridski maraton poslužio je Srbiji, a i samom Vučiću, da malo uzmu vazduh, da makar na neko vreme odlože demonski pritisak zapada da zatvorimo kosovsku knjigu, koja im svojim presedanom kvari računicu u razbuktalom ratu sa Putinom. Jalova evropska diplomatija uživaće još neko vreme u prividu svoje BG-PR pobede, iako zna da će im Amerikanci, a u dogledno vreme možda i Rusi i Kinezi izbiti te lovore iz ruku, pošto je briselska bratija odavno izgubila status pouzdanog i odlučnog medijatora.

Drugo, Vučić se izborio da se ZSO osnuje na principima iz Briselskog sporazuma, a ne po ustavu lažne države. Sad je fokus na Kurtiju da to sprovede, ali je veliko pitanje da li će on to i učiniti tako da postoje sasvim solidni izgledi da proces opet zapadne u živo blato. S tim, što će prst krivice biti na lideru Samoopredeljenja.

Treće, dobro je što se aneks o implementaciji plana EU za KiM ugrađuje u pregovarački okvir sa našom zemljom. To podrazumeva da ćemo na putu ka "klubu 27" ispunjavati one tačke koje nam budu u interesu, a koje će, pre svega, olakašati svakodnevni život i Srba i Albanaca. Odnosno, jedina sankcija, iako ne zanemarljiva, za nepristanak na priznavanje lažne države i stolice u UN mogla bi da bude - zastoj evrointegracija (mada smo i zaboravili kada su nam otvorili poslednji klaster). To je povoljnija opcija od jovanjdanskog ultimatuma koji je Vučiću isporučila zapadna petorka, a koji je podrazumevao povratak viza i povlačenje stranih investitora. Uostalom, naše pristupanje EU neće se završiti u narednih najmanje pet godina, a pitanje je kako će tada izgledati globalna i kontinentalna politička panorama.

Četvrto, i ne manje važno. Crvene linije Srbije su podebljane - nema priznavanja nezavisnosti niti saglasnosti za prijem lažne države Kosovo u Ujedinjene nacije.

Pozicija je jasna i nedvosmislena. Do nekog novog Brisela ili Ohrida. I nove izdaje...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (212)

MOĆAN PRIKAZ SRPSKE VOJSKE: Helikopteri nadleću poligon Pešter (VIDEO)