VOKER SE PROTIVI FORMIRANJU ZSO: "Velika je greška napraviti Asocijaciju, ne mogu da razumem zašto Kurti želi da potpiše taj ugovor"

Novosti onlajn

20. 03. 2023. u 09:00

BIVŠI šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker nazvao je velikom greškom ako takozvano Kosovo potpiše sporazum o evropskom predlogu.

ВОКЕР СЕ ПРОТИВИ ФОРМИРАЊУ ЗСО: Велика је грешка направити Асоцијацију, не могу да разумем зашто Курти жели да потпише тај уговор

Foto: Printscreeen/Jutjub/RTV Dukagjini

Voker kaže da bi bilo "izuzetno kritično" da tzv. Kosovo potpiše osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom u okviru sporazuma koji ne sadrži međusobno priznanje takozvanog Kosova i Srbije.

Između ostalog, kritičan je i prema međunarodnoj zajednici koja gura pitanje Asocijacije.

- Ovo pitanje Saveza srpske zajednice ili nešto slično je za mene prelomno. Bio bih veoma kritičan da ga (tzv.) Kosovo potpiše. Mislim da je ovo velika greška. Čak i za EU ​​koja je ovo prva pogurala. Za mene uopšte nema smisla davati još više posebnih prava manjinskoj zajednici, koja već ima više od udela u manjinskim pravima, više nego u bilo kojoj zemlji u Evropi za koju znam. Spremna za svet - rekao je Voker.  

Upitan da li je premijer takozvanog Kosova Aljbin Kurti "imao drugog izbora", jer je to jedan od najstrožih američkih zahteva, Voker smatra da je greška odlagati ovo pitanje.

- Nisam imao priliku da razgovaram sa Eskobarom ili bilo kim iz američke vlade o ovome, ne znam šta se krije iza toga, da se zalažu za ovo, jer kao što ste rekli, ja lično ovo doživljavam kao grešku što sam umešan u tako nešto. Ali znam da se gura pre, ka Kosovu, ka Kurtijevoj vladi, da se ovo prihvati i kažem da bi bila greška da se to uradi - rekao je bivši ambasador.

Na opasku Insajdera da je zapravo sam premijer tzv. Kosova bio taj koji je "najviše želeo" da ovaj sporazum bude potpisan i postane pravno obavezujući sporazum za strane, Voker kaže da ne razume njegov stav.

- Nisam siguran da razumem Aljbina. Ako tamo nema priznanja, vidim da je greška da to potpiše - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (23)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)