KINA NAJOŠTRIJE UPOZORAVA PRIŠTINU: "Nepokolebljivo čuvamo suverenitet i teritorijalni integritet, nećete igrati na tu kartu"

Novosti online

19. 03. 2023. u 09:39

BIVŠI premijer tzv. Kosova i kopredsedavajući “Interparlamentarne unije za kinesku politiku” Avdulah Hoti, predvodio je međupartijsku grupu Skupštine tzv. Kosova u posetu Tajvanu od 11. do 16. marta.

КИНА НАЈОШТРИЈЕ УПОЗОРАВА ПРИШТИНУ: Непоколебљиво чувамо суверенитет и територијални интегритет, нећете играти на ту карту

Foto: Profimedia

Iz ambasade NR Kine u Beogradu kažu da su političari privremenih institucija samouprave u Prištini posetom kineskom regionu Tajvan otvoreno podržali separatističke snage.

- Ova akcija ozbiljno narušava nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine i grubo se meša u kineske unutrašnje stvari, čemu se kineska strana odlučno protivi. Tajvan je neodvojivi deo kineske teritorije i pitanje Tajvana je čisto unutrašnja stvar Kine i u njega se ne mogu mešati nikakve spoljne sile - kažu iz ambasade.

Dodaje se da je princip jedne Kine priznata osnovna norma međunarodnih odnosa i univerzalni konsenzus međunarodne zajednice.

- Kineska strana oštro upozorava dotične političare u Prištini da odmah prekinu svoje političko manevrisanje po pitanju Tajvana, prestanu da šalju bilo kakve pogrešne signale separatističkim snagama "nezavisnosti Tajvana" i prestanu da se ponašaju kao pioni "nezavisnosti Tajvana" i anti-kineskih snaga - ističu iz kineskog poslanstva.

Kineska strana poziva privremene institucije samouprave u Prištini da se pridržavaju principa jedne Kine i prestanu da potkopavaju suštinske interese Kine.

- Želeo bih da naglasim da je odlučnost Kine da čuva nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet nepokolebljiva i da svaki pokušaj bilo koje sile da igra na "kartu Tajvana" neće uspeti - zaključuju iz ambasade NR Kine.

BONUS VIDEO: OTIMAJU NAM DEDOVINU, A VREBAJU I SNAJPERIMA - Srbi kod Leposavića odlučni u nameri da odbrane svoje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)