VUČIĆ NAKON SASTANKA NA OHRIDU: Prioritet je formiranje ZSO, dogovoreno je nekoliko tačaka

Novosti online

18. 03. 2023. u 22:58

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije sa Ohrida gde su danas održani razvovori u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА НА ОХРИДУ: Приоритет је формирање ЗСО, договорено је неколико тачака

Foto: Printskrin

- Danas je bio dan u kome je trebalo da dogovorimo implementacioni plan. Ono što je važno da se kaže da ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili će postati deo pregovaračkog okvira. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet procenjivaće koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji će biti proširen. Kao prioritetna obaveza stavljeno je formiranje ZSO. Moram da kažem da sam zbog toga zaista zadovoljan. Još se govori se o nestalim osobama, o donatorskim konferencijama. Plan će sigurno morati da se nadograđuju - rekao je Vučić.

- Nisam ni danas potpisao ništa. Stavio sam do znanja šta su naše crvene linije. Napravili smo dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi. Nije bio nikakav dan D, ali je bio ok dan. Sutra ću građanima predstaviti svaku tačku i šta nas očekuje. Od ponedeljka i utorka ću biti spreman da primam na konsultacije sve predstavnike poslaničkih grupa. U mesecima pred nama je ozbiljan i ne lak posao. Ako budemo želeli da istrajavamo na evropskom putu biće cenjen i kroz implementaciju onoga o čemu sam vam večeras govorio. To je ono što je u najkraćem suština. Imali smo pristojan razgovor, uprkos brojnim neslaganjima - rekao je Vučić.

Na pitanje da li ima rokova, Vučić kaže:

– Imamo da formiramo zajednički monitoring, komisiju kojom će da predsedava EU u roku od 30 dana, odmah da se krene u formiranje ZSO, takođe da napravimo deklaraciju o nestalim osobama. Donatorska konferencija za pet meseci.

– U ovom delu nemamo mnogo obaveza, neću nikog da obmanjujem, kad se budemo naredni put sastajali, onda ćemo da pričamo o našim obavezama. Ovo je težak proces, važno mi je da sam rekao koje su naše crvene linije. 

Predsednik je odgovorio i na pitanje li mu je problem da poseti Prištinu.

- Što se češće srećemo, valjda je to dobro za naše odnose. Ja mnogo volim da odem u Gračanicu, a ima i nekoliko lepih kafana, a i dobrih domaćina. Dođite da im odemo tamo na slavu, da nazdravimo taman za prijateljstvo Srba i Albanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (371)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)